2010. november 19., péntek

Elméleti sarok, VII. rész: A kapitalizmus működése I.

A kapitalista társadalom működése

Elméleti olvasmányaink során már találkoztunk a munka, a termelés, a termelőerők, a társadalom fogalmaival. Tegyük most őket rendszerbe! Nézzük meg, hogyan is működik a társadalom! Ha ezt tudjuk, jobban megértjük a mai magyar kapitalizmust is, és jobban tudunk ellene harcolni. Gyakran beszélünk ipari termelésről, agrártermelésről. A termeléssel az a célunk, hogy termékeket állítsunk elő. Olyan termékeket, amelyeket vagy mi magunk fogyasztunk el, vagy a társadalom más területein használnak fel. A megtermelt cipőről, ruháról, számítógépről, az élelmiszerről nem is beszélve, tudjuk, hogy szükségünk van rájuk és így vagy úgy, de mi magunk fogyasztjuk, használjuk őket. A megtermelt hajóturbinára vagy kikötő darura nincs közvetlen szükségünk, de tudjuk, hogy a mi életünkhöz fognak hozzásegíteni. Mellesleg érdemes megjegyezni, hogy a Földön csak mi emberek vagyunk képesek termelésre, az állatok legfeljebb megszerzik a húst, de nem tudnak húst előállítani. A termelés tehát emberi tevékenység, ugyanakkor tudatos tevékenység is, mert véletlenül nem lehet termelni, csak valamilyen céllal.
A termeléshez kellünk mi emberek, azaz kell az emberi munka. A munkánknak van valamilyen tárgya. Az acélból csöveket készítünk, fémekből és műanyagokból számítógépet, a lisztből kenyeret. Ennek során munkaeszközöket használunk. A munkaeszköz nagyon sokféle lehet. Ide tartozik maga a föld, amelynek felhasználására épül az agrártermelés. De ide tartoznak a gépek, az utak, vezetékrendszerek, üzemi épületek. A termelés folyamatában használt munkaeszközök és munkatárgyak összességét nevezik termelési eszközöknek. Miért fontos ezeknek az unalmasnak tűnő fogalmaknak a megértése? Nos, éppen a mai kapitalizmus megértésée miatt. Először is, a mostani magyar kormány nagyon büszke arra, hogy a külföldi cégek birtokolják a magyar gazdaságot, és még azt is el akarják adni, ami még magyar tulajdonban van. A külföldieké az üzem, a benne lévő gépek, a termelési eszközök. Ami a miénk, az a munkaerőnk. Ha a külföldi elmegy, hiszen minden további nélkül elmehet, elviszi a termelési eszközöket. Miből lesz akkor Magyarországon termelés? Másodszor, mit fejleszt a külföldi tőke Magyarországon? Jó esetben az utakat, az infrastruktúrát, a termelési eszközök fontos elemét. De egy fillért sem költ a munka hordozójára, nem épít iskolát, kórházat. Ennek a végeredménye a magyar munkás képzettségbeli és szellemi deformálódása.
A fentiekből az is következik, hogy egy ország szempontjából, így Magyarország szempontjából is, nem csupán a termelési eszközök a fontosak. Nem csak az a fontos, hogy gépek és utak legyenek. Fontos, hogy a munkát végző ember minél magasabb képzettséggel, minél több tapasztalattal rendelkezzék. A termelési eszközök és az ember a maga termelési tapasztalatával és munkában való jártasságával együtt alkotják egy ország termelő erőit. Egy ország fejlettségét nem a termelési eszközök fejlettsége mutatja, hanem a termelőerők szintje. Hiába fejlesztjük a termelési eszközöket, ha az ember fejlődése nem követi, előbbutóbb ellentmondások keletkeznek. A tőke szívesen jön Magyarországra, mert osztályharc-mentes övezetben, viszonylag alacsony bérért viszonylag magas képzettségű munkaerőt kap. Ha nem képezzük a munkaerőt, ha nem költünk eleget az iskolára, a tőke előbb-utóbb nem talál képzett munkaerőt. Ha továbbmegy más országokba, megy vele a technika, elmarad az adóbevétel, csökken az export. Ha a munkaerőképzés kizárólag a multik igényeinek kielégítésére koncentrálódik, vagyis, ha a magyar iskola csak olyan szakmákra fog tanítani, ami a nyugatinak kell, deformálódik a magyar munkaerő, a termelőerők fejlettsége visszaesik. Éppen ezért nagyon fontos, hogy Magyarország fejlessze a termelési eszközöket, de egyúttal biztosítsa, hogy az emberek műveltebbek, tapasztaltabbak legyenek, azaz fejlessze a termelőerőket. E fenti ismeretek nagyon fontosak ahhoz, hogy helyesen bíráljuk a tőkés kormányok gazdaságpolitikáját.
Az emberek azonban nem egyedül termelnek. A termelés során kapcsolatba lépnek másokkal, és így sokrétű viszony alakul ki közöttük, amely eldöntheti a résztvevők sorsát. A magyar ruházati ipari cégek például a rendszerváltás után saját márkákat fejlesztettek ki, s ruhakollekcióikat eladták részben saját boltjaikban, részben a multinacionális bevásárlóközpontoknak. A multi később taktikát váltott, és már maga rendelt a magyar cégektől, egyre olcsóbban. A magyar cégek még mindig állták a sarat. A multi az EU-csatlakozás után változtatott, és most ott veszi meg a ruhát, kabátot, ahol a legolcsóbban előállítják. Ezzel megváltoztatta a magyar cégekkel fennálló termelési viszonyát, ami viszont a magyar cégek tömeges csődjét eredményezi. A multi és a magyar cégek közötti viszony objektív, a benne részt vevő emberek tudatától függetlenül létezik. A multi birtokolja a termelési eszközök, a piac nagy részét, a multi nemzetközi háttérrel és politikai befolyással rendelkezik. A magyar cégeknek ez mind nincs meg. Ezek a sokrétű kapcsolatok együttesen alkotják a termelési viszonyokat. A termelési viszonyok a társadalom azon objektív, anyagi, az emberek tudatától független viszonyait tükrözik, amelyek a társadalmi termelés, az anyagi javak cseréje és elosztása folyamán alakulnak ki az emberek között.
A termelési viszonyok összetevői nem azonos értékűek. Termelési viszonyt jelent a munkamegosztás is. A magyar kisüzemek például csak beszállítók lehetnek a nagy külföldi autógyárak magyarországi üzemeinél. A munkamegosztás megszüntetése, vagyis, amikor a multi elkezdi máshonnan beszerezni az alkatrészeket, lényegesen kihat a magyar vállalkozókra. A termelési viszonyokban azonban a meghatározóak a tulajdonviszonyok. A multi nem csupán a technológiai fölénye alapján van meghatározó helyzetben, hanem azért, mert övé a gyár, övé a piac. A tulajdonviszonyok nem csupán két termelő egymás közötti viszonyát határozzák meg, hanem a társadalom belső viszonyait is. Ahol a termelési eszközök társadalmi, azaz kollektív tulajdonban vannak, ott a társadalom tagjai egyenlők a termelési eszközökhöz való viszonyukat illetően, és a termelési folyamatban az együttműködés és kölcsönös segítés viszonyai alakulnak ki köztük. Ilyen társadalomban lehet rossz a főnök, de nem zsákmányolhatja ki a beosztottat, mert nem az övé a gyár. Ez volt nálunk is a szocializmusban. Nem volt kizsákmányolás, s ha valaki bajba került, mindig fordulhatott valakihez, volt, aki segített. A magántulajdon alapján az emberek között uralmi és alávetettségi viszonyok jönnek létre. Kénytelen vagyok munkát vállalni, mert nincs saját tőkém. Munkát olyan valakinél tudok vállalni, akinek van tőkéje, gyára, üzeme. Mivel övé a gyár, kizsákmányolhat engem. Az egyén érdeke a tőkés rendszerben az, hogy egyénileg érvényesüljön, mivel folyamatos versenyben van. A tőkés rendszerben éppen ezért nincs szolidaritás, nem létezik egymás támogatása, van viszont kiszolgáltatottság, könyörtelenség, gátlástalanság.
A termelőerők és a termelési viszonyok nincsenek egymástól elszakítva, egymással összhangban vannak. A termelőerők szüntelenül fejlődnek. A fennálló termelési viszonyok segítik a termelőerők fejlődését. A feudalizmusban például a termelőerők viszonylag fejletlenek voltak. A mezőgazdasági termelés hatékonysága alacsony volt. Ahhoz, hogy egy társadalom, egy ország eltartsa magát ilyen körülmények között, mindenképpen garantálni kellett lényegében minden paraszt munkáját. Ebből eredt a jobbágyság intézménye, a jobbágyok röghöz kötése, azaz a jobbágy nem költözhetett el szabadon a faluból. Később azonban a termelőerők fejlődésével a mezőgazdaság már sokkal több embert el tudott tartani. Fölöslegessé vált a jobbágyság intézménye, azaz a termelési viszonyok egyik eleme. Nem csak fölöslegessé vált, hanem akadályává is vált a fejlődésnek, hiszen akadályozta, hogy a jobbágy a városba menjen, és a tőkés termelés egyik eleme legyen. Ezt a törvényt Marx fedezte fel. Ez a törvény valamennyi társadalmi-gazdasági alakulatra vonatkozólag meghatározza a termelőerők és a termelési viszonyok kölcsönhatását. Eszerint a társadalom fejlődésének bizonyos fokán ellentmondás támad az új termelőerők és az elavult termelési viszonyok között. Bármennyire elmaradnak is azonban a termelési viszonyok a termelőerők fejlődése mögött, előbb-utóbb helyre kell állnia az összhangnak, s mint a társadalom fejlődésének története mutatja, összhangba is kerülnek a termelőerők fejlettségi színvonalával, azok jellegével.
A történelem során különböző társadalmak jöttek létre. Ezek között sok a hasonlóság, de vannak döntő különbségek is. Az emberek valamit termelnek, esznek, utaznak, élnek. Mátyás király korában is építettek lakásokat Magyarországon, a Kádár-rendszerben is, és építenek ma is. A lakások természetesen technikailag különböznek, de a lényeget tekintve nem. Közös bennük, hogy egyformán az emberek egyik szükségletét elégítik ki, azaz laknak bennük. Ha tehát különbséget akarunk tenni a Mátyás korabeli középkor, a kádári szocializmus és mai magyar kapitalizmus között, akkor a kérdés nem az, hogy ezekben a korokban MIT termeltek, hanem az, hogy HOGYAN termeltek. Mátyás idején az építéshez szükséges eszközök a király vagy a földesurak birtokában voltak. Voltak önálló építőmesterek, de az építőipar munkaerejét a jobbágy adta, akit a földesúr, mint tulajdonosa erre a munkára rendelt. A jobbágyviskókat a jobbágy maga építette, a nagy építkezéseken az uralkodó osztály, a földesurak igényeit szolgáló kúriákat, palotákat építettek. A szocializmusban az építőiparban alkalmazott termelési eszközök a társadalom tulajdonában voltak, amit az állam képviselt. A munkaerőt a munkásság adta. Az építkezések döntő célja az volt, hogy az emberek tömegével jussanak lakáshoz. Ma az építőiparban alkalmazott termelési eszközök tőkés vállalkozók tulajdonában vannak. Az építkezéseken bérmunkások dolgoznak. Az építkezés célja nem a tömegigények kielégítése, hanem a hasznot, azaz profitot hozó projektek megvalósítása. Ezért építenek drága lakóparkokat olcsó szociális bérlakás helyett.
A fentiekből láthatjuk, hogy a termelés módja az a lényeges kritérium, amely alapján egy társadalmat meg tudunk különböztetni egy másiktól. Termelési módnak nevezzük a társadalom élete és fejlődése szempontjából nélkülözhetetlen létfenntartási eszközök (élelem, ruházat, lakás, termelési felszerelések stb.) megszerzésének történelmileg meghatározott módját. A termelés módja meghatározza az adott társadalom jellegét. Azt is mondhatjuk, hogy amilyen a termelési mód, olyan maga a társadalom, annak uralkodó eszméi, politikai nézetei, intézményei. Vegyünk egy példát! Svédországban nagyon magas életszínvonal van évtizedek óta. A svéd kapitalizmus olyan gazdag, hogy megengedheti magának, hogy a profitjából sokkal többet juttasson az embereknek, a nem tőkés tömegeknek, mint bármelyik más kapitalista ország. Svédországban ezért évtizedek óta nagyon széles körre kiterjedő társadalombiztosítás, fejlett egészségügy, szociális ellátás van. Sokan mondták és mondják erre, hogy ez maga a szocializmus. Pedig nem az! Az igaz, hogy a szocializmus célja az, hogy minél többet adjon az embereknek. De a szocializmusban a termelési eszközök a társadalom tulajdonában vannak, a kapitalizmusban, így a svéd kapitalizmusban meg a tőkések kezében. A szocializmusban azért folyik a termelés, hogy az embereknek több jusson. A kapitalizmusban meg azért, hogy a tőkés kapjon többet. Ha Svédországban valóban szocializmus lenne, az emberek még jobban élnének, mert az ország tortájából nem egyszerűen egy kisebb vagy nagyobb szeletet kapnának, hanem övéké lenne a torta. Azt is meg kell jegyezni, hogy a svéd jóléti modellhez a gazdagságon kívül más is kellett. A svéd tőke felismerte, hogy a tőke is jól jár a magasabb társadalmi juttatásokkal, hiszen az emberek többet és jobban dolgoznak, egészségesebb munkaerőt jelentenek, és nem utolsó sorban az osztályharc szinte szünetel.
Az emberi társadalom keletkezésének ideje óta több termelési mód létezett és váltotta fel egymást: ősközösségi, rabszolgatartó, feudális, tőkés, szocialista. A termelési módnak két, egymással szorosan összefüggő oldala van: a termelőerők és a termelési viszonyok. Az adott termelési mód akkor működik jól, ha a termelőerők és a termelési viszonyok között összhang, egyensúly van. Amikor az új, fejlődő termelőerők mögött elmaradnak, elavulttá válnak a termelési viszonyok, ellentmondás támad közöttük, s ez konfliktussá fejlődik, amely társadalmi forradalom útján oldódik meg.

Elméleti sarok, VI. rész: Munkáspárti stratégiák

Munkáspárti stratégiák

A Munkáspárt stratégiája azon célok összessége, amelyet a párt hosszú távon, mondhatni történelmi távlatban kíván elérni. A Munkáspárt taktikája pedig azon célokat jelenti, amelyeket a párt rövid távon szeretne megvalósítani. A párt stratégiája meghatározza a taktika alapvető kereteit is. A párt rövid távú céljai nem lehetnek alapvető ellentmondásban a történelmi, stratégiai célokkal. A taktikai célok megvalósítása ugyanakkor segíti a párt megerősítését, a társadalom bizalmának megnyerését, s ezen keresztül a történelmi célok elérését. A párt stratégiai célja nem változik, s ezzel folyamatos eszmei és politikai iránytűként szolgál. A taktika a kornak, a lehetőségeknek, az erőviszonyoknak megfelelően változhat, sőt változnia kell. A párt stratégiai és taktikai céljai határozzák meg, hogy kivel köt szövetséget, milyen erőkkel milyen formában és mikor működik együtt. Ha a párt eldöntötte, hogy adott időszakban milyen taktikát folytat, dönt arról is, hogy milyen eszközökkel és módszerekkel hajtja végre. A Munkáspárt stratégiája, történelmi célja a tőkés rendszer legyőzése, a szocializmus megteremtése. Taktikánk meghatározásánál mérlegeljük a világhelyzet alakulását és a magyar kapitalizmus belső viszonyainak fejlődését. Az elmúlt 18 év tapasztalatai értékes tanulságokat rejtenek.
A Munkáspárt egész politikáját meghatározza az a tény, hogy 1990 óta Magyarországon tőkés rendszer van. A magyar kapitalizmus az 1990 utáni időkben kialakult. A gazdaságban a magántulajdon abszolút többségbe került, a politikában létrejött a tőke hatalmát szolgáló intézményrendszer. Lényeges tényező az, hogy a magyar kapitalizmus nem egyszerűen létrejött, de mára konszolidálódott. Ez azt jelenti, hogy a tömegek növekvő elégedetlensége ellenére nincs forradalmi helyzet. Nincs forradalmi helyzet a környező országokban sem, s nincs egyetlen olyan nagyhatalom sem, amely ma a világ forradalmi megváltoztatását tűzné ki célul. magyar tőkés rendszer konszolidálása azt is jelenti, hogy Magyarország NATO- és EU-tagságával a magyar kapitalizmus szilárd külső támaszt is kapott, amely nem engedi a belső forradalmi változásokat, sőt növekvő mértékben ösztönzi a tőke ellen fellépő erőkkel való leszámolást. Ezt láttuk például 2006-ban az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése antikommunista határozatánál.
Az 1990-es évek elején taktikai feladatunk a tőkés rendszerváltás fékezése, a szocializmus értékeinek védelme volt. Ez nem egyszerűen a párt szubjektív döntése volt. Ez egyrészt azért volt lehetséges, mert 1991-ig kedvezőek voltak a külső feltételek. Létezett a Szovjetunió, és még nem voltunk NATO-tagok. Másrészt azért volt lehetséges, mert léteztek azok a társadalmi rétegek, így a szövetkezeti parasztság, a nagyüzemi munkásság, amelyek a szocializmus hordozói voltak. Harmadrészt, szerepe volt a szubjektív tényezőknek is, így annak, hogy a Munkáspárt erői fiatalabbak, frissebbek voltak. Ebben a korszakban együttműködtünk az MSZP-vel. Természetesen tudtuk, hogy az MSZP is rendszerváltó párt, de akkor tagságában még vitathatatlanul sok olyan ember volt, akinek nem tetszett a kapitalizálódás. Ma már ezt a taktikai célt nem tűzhetnénk napirendre. Nem csak azért nem, mert hiányoznak a külső feltételek. Döntően azért nem, mert a szövetkezeti parasztság, mint osztály lényegében eltűnt, a munkásosztály pedig mély átalakuláson megy keresztül. Harmadrészt azért sem lehetséges, mert az MSZP egyértelműen a magyar nagytőke és a külföldi tőke pártja lett.
Az 1990-es évek második felében Magyarország NATO-tagságának megakadályozását tűztük ki taktikai célnak. A stratégiai értelme ennek az volt, hogy tudtuk: egy NATO-országban sokkal nehezebb szocialista változásokat elérni, mint a NATO keretein kívül. A NATO ugyanis a nemzetközi tőke fegyveres szervezete, amely fellép a haladás, sőt a nemzeti önállósodás minden jele ellen. Ezt láttuk Jugoszlávia esetében, amikor 1999-ben a NATO agressziót indított el Jugoszlávia ellen. Az ok világos volt. A NATO terjeszkedésének útjában állt a viszonylag erős, önálló nemzeti úton járó Jugoszlávia. Ezt láttuk Irak, és most Irán, sőt Belarusz példáján. A NATO-tagság elleni fellépés taktikailag azért volt lehetséges, mert a társadalom jelentős része elutasította a NATO-csatlakozást. Ez az első olyan cél volt, amelynél a Munkáspárt párhuzamosan cselekedett nem munkás jellegű szervezetekkel, azaz olyan pártokkal és szervezetekkel, amelyek nem a munkás, dolgozói érdekeket fejezték ki, hanem az értelmiség, és az erősödő magyar polgárság egyik vagy másik rétegének speciális érdekeit. A NATO-tagságot nem csak a Munkáspárt ellenezte, de a Csurka István vezette Magyar Igazság és Élet Pártja is. De ellenezte a Humanista Mozgalom és a Csapody Tamás vezette Alba Kör is. A Munkáspárt nem működött együtt intézményesen ezekkel a szervezetekkel, de vitathatatlanul volt párhuzamos cselekvés. Ugyanakkor a Munkáspárt a NATO kérdésben éles ellentétbe került korábbi taktikai szövetségesével, az MSZP-vel, amelhatározottan támogatta a belépést. A NATO-csatlakozást nem sikerült megakadályozni, de a Munkáspárt óriási erkölcsi tekintélyre tett szert. Ekkor tanultuk meg a népszavazási aláírásgyűjtés módszerét, ami később jól jött a kórházak eladása elleni akcióban. 180 ezer aláírást gyűjtöttünk össze. A népszavazás módszere mellett megtanultuk azt is, hogy a polgári demokrácia csak a tőkésosztályok érdekeit szolgálja. A parlament kikerülte a népszavazási törvényt és egy jogi trükkel megtagadta a népszavazás kiírását. Az Alkotmánybíróság nem tartotta magát illetékesnek az ügyben. Ekkor kezdtük tanulni az utcai demonstrációk, a részleges útlezárások harci módszerét. A NATO-tagság ügyében általunk kezdeményezett népszavazás, az aláírásgyűjtés szerve-zetileg is erősítette a pártot, és sok új aktivistát hozott a párthoz. Ma a NATO-tagság elleni fellépést nem tűzhetjük ki taktikai célként. Részben azért nem, mert a tagság kérdése eldőlt. De döntően azért nem, mert a társadalomban nincsenek más erőcsoportok, amelyek e köré csoportosulnának. Vannak egyes csoportok, amelyek fellépnek általában a háború ellen, de a NATO ellen ma nagy politikai erők nem lépnek fel. Ugyanakkor ma mást lehet tenni. Le kell leplezni a NATO-tagságból eredő negatív következményeket! Erősebben kell elítélünk a magyar részvételt az iraki, afganisztáni háborúban. Sokkal jobban fel kellene lépni a NATO-radarok magyarországi telepítése ellen. Ki kell minden lehetőséget használni, még olyat is, mint amit a NATO-radar ügyében rendezett pécsi népszavazás jelentett.
Ma a Munkáspárt fő taktikai feladata az, hogy megakadályozzuk a kormány népellenes programjának megvalósítását. Miben különbözik a mostani tőkés kormány politikája a megelőző kormányok politikájától? A rendszerváltás óta minden kormány a tőkés rendszert építi. Ezt jelentették a privatizáció újabb és újabb hullámai, az EU- és a NATO-csatlakozás. Ezeknek a változásoknak a fő vesztesei a munkások, agrárdolgozók, általában a dolgozói és szegényrétegek. A Bajnai-kormány politikája abban különbözik az elődökétől, hogy a tőke uralmát, a privatizációt kiterjeszti olyan ágazatokra, amelyeket eddig nem érintett, és amelyek számos tőkés országban is állami feladatot jelentenek. Ez az egészségügy, az oktatás, a társadalombiztosítás. Így a kormány súlyos csapást mér a nem-polgári rétegekre, s ezzel párhuzamosan fenyegeti a polgárság egy részét és az értelmiséget is. Ily módon a nemzet gerincét jelentő társadalmi rétegek, illetve gazdasági ágak kerülnek végveszélybe.
Magyarországon alapvetően befejeződött a privatizáció, beléptünk az EU-ba. Kiderült, hogy a privatizáció nyertese nem általában a magyar tőkésosztály, hanem annak csak a leggazdagabb, a külföldi tőkével szinte szimbiózisban élő része. Kiderült az is, hogy a magyar kis- és középvállalkozók jelentős része nem képes versenyezni sem az EU-országok nagyobb cégeivel, sem a távol-keleti olcsó árukkal. Ráadásul a magyar állam sem támogatja őket, így tönkremennek. Mindez kihatott a polgári, tőkés rétegek politikai magatartására is. A tőkés, polgári erők az 1990-es években szinte egységesen léptek fel minden antikapitalista erővel szemben, mert a tőkés rendszerváltás továbbvitelében voltak érdekeltek. Ennek megfelelően szóba sem álltak a Munkáspárttal. 2002 óta azonban azt tapasztalják, hogy az MSZP-SZDSZ-politika már az ő érdekeiket is sérti. Tönkremennek a kisüzemek, patikák, az értelmiség, az orvosok, pedagógusok munka nélkül maradnak. Ezek az erők azt is felismerték, hogy a Munkáspárt 20 éve ugyanazt mondja, amit most ők vallanak. Ezzel objektíve létrejött a lehetőség arra, hogy a Munkáspárt a magyar tőkésosztály egy rétegével párhuzamosan vagy közösen cselekedve, fellépjen a magyar tőkésosztály másik rétege ellen. Azaz, a kis- és középtőkéseket és értelmiségieket megjelenítő pártokkal és szervezetekkel fellépjen a nagytőke és a külföldi tőke érdekeit megtestesítő MSZP-SZDSZ kormánnyal és körökkel szemben. Az objektív lehetőség kihasználása függ attól is, hogy a Munkáspárt szubjektive kész-e, képes-e erre. AMunkáspárt hosszú vita után 22. kongresszusán, 2006 novemberében úgy döntött, hogy egyetlen párttal sem köt stratégiai szövetséget, sem az MSZP-vel, sem a Fideszszel, de bármelyikkel hajlandó együttműködni azokban a kérdésekben, amelyek fontosak a Munkáspárt és a nemzet számára. A Munkáspárt ennek alapján változtatott a párt arculatán és politikáján. Akongresszuson megerősítette a tőkeellenes jellegét, amit a kommunista név felvétele is jelzett. Ugyanakkor megerősítette a párt nemzeti jellegét, amit a magyar név használata fejezett ki. A párt politikája már a 2006. októberi választásokon abszolút pragmatikussá vált. A Központi Bizottság kiadta a jelszót: mindent szabad, ami a Munkáspártnak jó, és semmit sem szabad, ami árt! A Munkáspárt felismerte azt is, hogy a Fidesz politikája változáson megy át. A Fidesz megértette, hogy nem képes baloldali szavazatokat elvenni az MSZP-től. A mai pártok közül erre a Munkáspárt viszont képes. A Fidesz azt is felismerte, hogy szükség van a tőke bizonyos korlátozására. A társadalmi válság csak akkor kezelhető, ha a tőke mohóságát csillapítják. A Munkáspárt tisztában van azzal, hogy most nincs forradalmi helyzet, stratégiai feladata most nem megvalósítható, de a stratégiai céljával is összhangban van, ha a multinacionális és a magyar nagytőke emberellenes akcióját segít megakadályozni.
*
2007. április elejétől megjelenik az új színes, nyomtatott Szabadság. Óriási dolog! A Munkáspárt tagsága talált önmagában emberi és anyagi erőt arra, hogy a lapot megjelentesse. Nem csupán megoldottuk a feladatot, hanem új módon oldottuk meg. Az új Szabadság legfontosabb újdonsága éppen az, hogy a párt tagjai maguk gyűjtik az előfizetőket, és maguk is juttatják el a lapot minden héten az előfizetőknek. Ez a módszer szokatlan a magyar munkásmozgalomban. A szocializmus évtizedei alatt nem kellett küzdeni sem a Szabad Népért, sem a Népszabadságért. A pártnak volt pénze nagy példányszámban kiadni, mi meg megvettük az újságosnál. Az új Szabadság kiadása, terjesztése, az erre épülő szervezés nem csak gyakorlati, de fontos elméleti kérdés is.
A tőkés propaganda elméletileg és gyakorlatilag is lefegyverez bennünket, amikor azt sugallja, hogy az újság egy áru, amit meg lehet venni. Vannak elvtársaink, akik a Szabadsághoz is így állnak. Észreveszik a legapróbb sajtóhibát, de nem látják a lényeget. A lényeg pedig az, hogy az új Szabadság a Munkáspárt eszmei-politikai fegyvere, a párt szervezésének és utánpótlása megteremtésének eszköze. Az új Szabadság fontos eszmei-politikai fegyver, az agitáció és propaganda eszköze. Ma az egyik legfontosabb eszköz, hogy saját tagjainkkal megértessük a helyzetet, de arra is, hogy a dolgozó embereket felvilágosítsuk. Az új Szabadság segít szervezni a pártot. Az a párttag, aki képes előfizetőket gyűjteni, az tud beszélni az emberek nyelvén, tud agitálni. Nekünk pedig ilyenekre van szükségünk! Nem kevésbé fontos feladatot látnak el a párt futárai, akik a Baross utcából elviszik a lapot. És fontos az utolsó láncszem is, amikor a helyi szervezet futárja elviszi a lapot az előfizetőnek. Ha ezt minden héten meg tudjuk tenni, ez azt jelenti, hogy a pártnak van élő, működőképes szervezete. Ha lesz erős szervezetünk, képesek leszünk összegyűjteni a kopogtatócédulákat, képesek leszünk mozgósítani, képesek leszünk harcolni. A Szabadság a párt utánpótlását segít megteremteni. Ha valaki előfizet a lapra, azt jelenti, hogy az átlagosnál jobban érdeklődik a Munkáspárt iránt. Még nem lép be a pártba, még nem lesz aktivistánk, de már létrejön egy rendszeres, szervezett kapcsolat a párt és közötte. Ha a párt helyi szervezetei ügyesek, ez a kapcsolat mélyülhet, és eljöhet az az idő, amikor az előfizető belép a pártba, vagy aktivistánk lesz. Nem túlzás azt mondani, hogy most a Szabadságtól függ a párt jövője. A Szabadságra ezért ne tekintsünk úgy, mint egyre a sok újság közül. Ez a mi újságunk! Ez a mi fegyverünk, amit hasznosítanunk kell. A Szabadság nem oldja meg minden gondunkat, ez igaz. De ez a fegyver ma a kezünkben van, használni kell, nem várhatunk csodákra. Lenin erről így irt: “Ha nem nevelünk erős helyi politikai szervezeteket, mit sem fog érni a legkitűnőbb országos lap sem. Tökéletesen igaz. De éppen az a bökkenő, hogy az országos lapon kívül nincsen más eszközünk erős politikai szervezetek nevelésére.” „A lap nemcsak kollektív propagandista és kollektív agitátor, hanem kollektív szervező is”. Ezek Lenin szavai, amelyek ma időszerűbbek minden korábbinál. Lenin rámutatott arra, hogy a párt újságját terjesztő aktivisták nem születnek, ki kell nevelni őket: “minden kiemelkedő, tehetséges munkást támogatnunk kell abban, hogy hivatásos agitátorrá, szervezővé, propagandistává, sajtótermékek terjesztőjévé stb. stb. váljék.” Ugye, hogy mennyire időszerű? “Szükséges, elengedhetetlenül szükséges és elsősorban szükséges, hogy kiszélesítsük ezt a területet, hogy rendszeres közös munka alapján tényleges kapcsolatot létesítsünk a városok között, mert a széttagoltság lenyűgözi az embereket, akik “mintha veremben ülnének” (az “Iszkrá”-hoz intézett egyik levél írójának kifejezése szerint), nem tudják, mi történik a nagyvilágban, nem tudják kitől tanuljanak, hogyan szerezzenek tapasztalatokat, miként elégítsék ki széleskörű tevékenység utáni vágyakozásukat.” Ugye, ismerős! Ugye, hogy sok szervezetünk mennyire gyengének érzi magát, mert egyedül van? Végül Lenin arra mutat rá, hogy a pártlap és a terjesztési rendszer a pártot teszi szervezetté, harci erővé: “Az egyes városok közötti érintkezés, amit megkövetel forradalmi ügyünk, ma még a legnagyobb ritkaság és mindenesetre kivétel; akkor ez az érintkezés szabállyá válna és magától értetődően nemcsak az újság terjesztését biztosítaná, hanem a tapasztalatok, kicserélését is. A szervezőmunka egyszeriben sokkal szélesebbé válna, és az egyik sikerei az ország másik végén dolgozó elvtársakat állandóan további tökéletesedésre, a készen kapott tapasztalatok felhasználására serkentenék.”
A 22. kongresszus után elindítottuk a pártoktatást. Tanultunk az eddigi kísérletekből. Nem az egész párttal kezdtük, hanem a vezetőkkel. Nem külön fórumokat találtunk ki, hanem az elnökségi, vezetőségi ülések kötelező pontjaként képzeltük el. Nem vitaköröket akarunk rendezni, hanem tanulni akarunk. Egyes helyeken megértették a lényeget: tanulni kell! Azoknak is tanulniuk kell, akik valaha már kijárták az ilyen iskolákat, egyszerűen azért, mert más világban élünk, a kapitalizmusban. Más helyeken elvtársaink elkezdték magyarázgatni, hogy ők már mindent tudnak. Megint másutt visszaestek a régi hibába. Azon nyomban vitakört indítottak. Félreértés ne essék, vita kell! De most az új ismeretek megszerzésén van a hangsúly, amelyek nélkül nem boldogul pártunk.
Bármilyen furcsa is, maga a pártoktatás is az egyik lényeges elméleti kérdés. A kongresszusunkon is idéztük Mao Ce Tung, a kínai forradalom vezetőjének szavait: “Valamennyi vezető pártfunkcionáriusnak igen aktívan kell részt vennie a tanulásban, s különösen nagy szorgalommal kell tanulniuk a Központi Bizottság tagjainak és a legfelsőbb pártvezetőknek. Az a párt, mely úgy vezeti a nagy forradalmi mozgalmat, hogy nem ismeri a forradalmi elméletet, nem ismeri a történelmet, nem érti alaposan a gyakorlati mozgalmat - nem győzhet.” Mao minden szavát megerősíti a mi pártunk tapasztalata. Hogyan tudjuk megmagyarázni az MSZP és a Fidesz osztályjellegét a tagjainknak, sőt az embereknek, ha mi magunk nem vagyunk tisztában azzal, hogy mi az osztály? Hogyan tudjuk megértetni a forradalmi harc szükségességét, ha nem vagyunk tisztában a marxizmus három összetevőjével, ha nem tudjuk, mire tanít a dialektikus materializmus, a politikai gazdaságtan és a tudományos szocializmus? A Munkáspárt 1989-ben soha korábban nem látott feladatok elé került. Minden új volt. Szocializmus helyett kapitalizmus, hatalmon lévő párt helyett ellenzéki párt. Nem tudtuk, hogy mit jelent a polgári demokratikus választási rendszer, az utcai gyűlés, a népszavazási aláírásgyűjtés, a napi agitáció. Sok mindent megtanultunk saját bőrünkön. Sok minden tanultunk más pártok tapasztalataiból. Ilyen az is, amit Lenin műveiben olvashatunk az orosz pártról, amely hozzánk nagyon hasonló viszonyok között oldott meg nagyon hasonló feladatokat. Az egykori cári Oroszország munkásait semmivel sem volt könnyebb felvilágosítani, mint a mai magyar munkást. Leninnél rengeteget olvashatunk a pártszervezés, az utánpótlás gondjairól, vagyis arról, ami a mi problémánk is. Az elindított pártoktatás ezért nem egy elvont, tantermi foglalkozás, hanem mindennapos harcunk része.
A 2006-évi választásokon a Munkáspárt rosszul szerepelt. Miért? Azért, mert nem állítottunk elég jelöltet. Miért nem állítottunk? Azért nem, mert a Vajnai-féle pártellenzékkel másfél évig csatáztunk, és sokan ennek ellenére nem értették meg a pártellenzék jellegét, vagyis azt, hogy ez a társaság a nem létező fasiszta veszélyre hivatkozva kibékül az egyik tőkés párttal, támogatja az MSZP-t, ezzel lényegében támogatja a kapitalizmust. Megérthettük volna előbb is? Igen, megérthettük volna, ha nem felejtettük volna el a marxista tanításokat a pártról, a revizionizmusról, az osztályharcról, ha kellő marxista tudás alapján ítéltük volna meg az eseményeket. Emlékezzünk csak, hogy sokan elvtársaink véget nem érő belső lelkizéssel akarták a problémát megoldani. Nem emlékeztünk arra, amit Sztálin írt: “Az az elmélet, mely szerint az opportunista elemeket párton belüli eszmei harccal kell >>legyűrni<<, mely szerint ezekkel az elemekkel egy párt keretében kell “megbirkózni”: rothadt és veszélyes elmélet, mely a pártot bénulással és krónikus sorvadással fenyegeti, a pártot az opportunizmusnak kiszolgáltatja, a proletariátust forradalmi párt nélkül hagyja, a proletariátust megfosztja legfontosabb fegyverétől az imperializmus elleni harcban.” Bennünket nem fosztott meg teljesen, de 2006-ban majdnem a párt halálát okozta. A betegség kiújulása ellen védekeznünk kell, ennek módszere pedig a marxizmus tanulása. Használjuk ki, tehát, azt a lehetőséget, amelyet a 22. kongresszuson bevezetett pártoktatás jelent!
*
1990-ben a rendszerváltás követelése a “demokrácia és a szabadság” volt. Az akkori ellenzék, amely az értelmiség soraiból került ki, a polgárság klasszikus jelszavait tűzte zászlajára. Legyen gyülekezési szabadság, legyen többpártrendszer, legyen sajtó- és véleménynyilvánítási szabadság. Miért tette ezt? Egyrészt, a hatalom megszerzéséhez új játékszabályok kellettek. Ha nincs többpártrendszer, legálisan nem lehetett volna se MDF, se SZDSZ, se más. Ha nincs sajtószabadság, az ellenzék nem jutott volna sajtóhoz. Másrészt, a kialakuló új osztály, a tőkésosztály az új játékszabályok útján kívánta hatalmát érvényesíteni, és távol tartani a hatalomból mindenki mást.
Szabadság-e a szabadság, demokrácia-e a demokrácia a mai Magyarországon? Ez a hatalomra került nagytőke szabadsága, az ő demokráciája. A többpártrendszer olyan, hogy csak 5 százalék felett enged be a parlamentbe, és lényegében a két nagy pártcsoportosulás kétpártrendszerévé vált. A médiatörvény nem azt szabályozza, hogy a Munkáspárt helyet kapjon a médiában. Azt szabályozza, hogy a polgári parlamenti pártok közül egyik se juthasson túl nagy hatalomhoz a másik rovására. A médiatörvényt éppen ezért akarják megváltoztatni, csak még nem tudják, hogy hogyan. A szólásszabadság, amelyet 1990-ben teljesnek gondoltak, már korlátozott. A médiában nem jelenhetnek meg a tőkés rendszert zavaró anyagok. A szólásszabadság gátja az is, hogy a sajtó nagy része magántulajdonba került, és a tulajdonos dönt arról, hogy mit enged és mit nem. A gyülekezési szabadság is csak addig lehetett korlátlan, amíg a gyűlések a hatalmat semmiben nem veszélyeztették. Ma már látszik, hogy egyes gyűlések, rendezvények reális veszélyt jelentenek a hatalomra, ezért megindult a törvény megváltoztatása. A magyar demokrácia a gazdagok demokráciája. A szegényebb rétegek gyakorlatilag képtelenek érvényt szerezni az igazuknak. Nincs pénzük ügyvédre, pereskedésre.
A polgári demokrácia viszonyai között könnyebb a mi munkánk is, mint az önkény körülményei között. A tavaly szeptemberi budapesti események után például a hatalom rögtön határozott lépéseket tett. A Kossuth teret kordonnal vették körbe, Budapesten pedig a Közgyűlés engedélyéhez kötötték olyan politikai gyűlések megtartását, amelyen színpadot és nagy erejű hangosítást használnak. Ezek az intézkedések nem a párt ellen irányultak, de bennünket is érintettek. Nekünk ma az utca fő területünk. Bármely intézkedés, ami ezt korlátozza, a mi szabadságunkat is elveszi. Ezért kell nekünk is harcolni a gyülekezési jog megőrzéséért, és fel kell lépni minden korlátozás ellen. A polgári demokráciáért vívott harcban találhatunk partnereket és szövetségeseket is. Tudjuk, például, hogy a közvetlen demokrácia lehetősége jelentősen csökkent. Ma majdnem lehetetlen kivívni egy népszavazást. Igen ám, de sokan tudják, hogy a parlamenten kívül nem nagyon van más eszköz. Ebben a kérdésben sokakkal lehet együttműködni. Az 5%-os bejutási küszöb, az antidemokratikus választási törvény nem csak a kommunistákat sújtja. Éppen ezért némi lehetőség itt is van együttműködésre más erőkkel. A Munkáspárt vezetői elleni per felkeltette az emberi jogvédő erők figyelmét. Lehet, hogy nem mindenki kedveli a kommunistákat, de alapkérdés számukra, hogy az alkotmány adta jogokat a kommunistáktól sem lehet elvenni. Ebben a kérdésben is együtt lehet működni. Rá kell döbbenteni az értelmiséget, hogy az, ami most van, már messze nem az a demokrácia, amiről annak idején álmodott. Rá kell döbbenteni, hogy a kisfizetésű tanárnak, orvosnak, műszaki szakembernek nem a nagy pártok oldalán van a helye, hanem a Munkáspártban.
Lenin így írt erről: “A kapitalizmus általában, az imperializmus pedig különösen illúzióvá változtatja a demokráciát, és ugyanakkor a kapitalizmus demokratikus törekvéseket hív életre a tömegekben. Demokratikus intézményeket hoz létre, kiélezi az antagonizmust az imperializmus és a demokráciára törekvő tömegek között.”
*
Olaszországban gyakran megállnak a vonatok is, pedig igazából a pilóták sztrájkolnak, a vasutasok csak szolidárisak velük. Ez a modern szakszervezeti harc szervezett és hatékony formája. A magyar munkások ma még irigykedve nézik, hogy milyen jól képesek védeni érdekeiket az EU más országainak munkásai. A magyar szakszervezeteket 1990 után lényegében szétverték. A cél az volt, hogy ne legyen erős szakszervezeti mozgalom, amely képes lenne küzdeni a mai kapitalizmus ellen. Elhitették az emberekkel, hogy a magyar szakszervezet a múlt maradványa. Elvették a vagyonukat. Politikailag egymással szembenálló tömörüléseket hoztak létre. Elvették a jogaikat. Ez azonban nem mindig volt így, és nyilván nem is marad mindig így. Mi is a szakszervezet?
Lenin azt mondja: “A munkások gazdasági harcát szolgáló szervezeteknek szakmai szervezeteknek kell lenniük. Minden szociáldemokrata munkás köteles a lehetőséghez képest támogatni ezeket a szervezeteket és aktívan dolgozni bennük.” A szakszervezet arra szolgál, hogy a munkásnak legyen eszköze harcolni a magasabb bérekért, a jobb munkafeltételekért. Ez a gazdasági harc, és a szakszervezet ennek fegyvere. Lenin azonban már azt is mondja, hogy a párt tagjainak dolgozniuk kell a szakszervezetekben, hiszen itt vannak érintkezésben a munkások napi életével.Szerencsére mára a Munkáspártnak is több olyan aktív korú tagja van, aki egyben szakszervezeti tag is, ki a húsosoknál, ki a pedagógusoknál, ki a postásoknál, ki másutt.
Az ipar megszülte a munkást. A munkás fokozatosan felismerte, hogy érdekeit képviselnie kell, ha nagyobb bért, jobb munkafeltételeket akar. Így jöttek létre Magyarországon a XIX. század második felében a segélyező és a szakegyletek. A segélyező és a szakegylet legálisan tevékenykedő, a hatóságok által elfogadott alapszabállyal rendelkező szervezet volt. A munkások fokozatosan jöttek rá, hogy a tőkéssel szemben az egyik legfontosabb fegyverük a sztrájk, a munkabeszüntetés. A sztrájk szervezése már lényegesen magasabb formája a harcnak, mint az önsegélyezés, ezért más szervezeti formára is szükség volt. Így jöttek létre a XIX. század végén, a XX. század elején az első magyar szakszervezetek.
A szakszervezetek eleinte érdekvédelmi és nevelői feladatokat is elláttak. Lux Judit, a magyar szakszervezetek történetének kiváló ismerője erről így ír: “A szakegylet létrejötte lehetőséget nyújtott nemcsak a gazdasági nyomorúság, a politikai jogfosztottság elleni küzdelemben, hanem a kulturális kisemmizettség elleni harcot is jelentette. Aszakszervezetbe való belépés egyben igényt jelentett a rövidebb munkaidőn, a választójogon kívül a szellemi életben való felemelkedéshez. A szakszervezetek széleskörű kulturális tevékenységet folytattak, a munkáskultúra alakítói lettek. Az első szervezetek alapvető feladatuknak az oktatást tekintették. Az egyletekben nyelvtani, gyorsírási, nyelvi tanórákat szerveztek, felolvasásokat tartottak. Nagy gondot fordítottak a szakmai képzésre. Könyvtárakat alapítottak, énekkarokat szerveztek. Később a művelődési igény kiegészült a politikai képzés igényével. Aszakszervezetek politikai előadássorozatokat tartottak.“
A szakszervezetek gyorsan rájöttek arra, hogy hatékony fellépéseikhez szükséges erőiket összeadni. Az 1898-ban létrejött a Szakszervezeti Tanács, melyet 126 szakmai egylet 23603 fizető taggal hozott létre, fő feladatának a szakmai szervezetek kiépítését, alapszabályaik kidolgozását, a szervezett munkások politikai nevelését, a munkássajtó terjesztését tekintette. Nem véletlen, hogy 1990 után éppen az egységes szakszervezeti mozgalmat verték szét, és teremtettek több szakszervezeti tömörülést, amelyek olyannyira szemben állnak egymással, hogy még május elsején sincsenek együtt.
Idézzük még egyszer Lenint: “Az öntudatos munkások, akik semmit sem likvidálnak és a liberális befolyás ellensúlyozására tömörülnek, akik osztályként szervezkednek, akik a szakszervezeti és egyéb tömörülés minden lehetséges formáját fejlesztik, fellépnek úgy is, mint a bérmunka képviselői a tőkével szemben, úgy is, mint a következetes demokrácia képviselői az Oroszországban uralkodó egész régi rendszerrel szemben és minden engedménnyel szemben, amelyet annak tesznek.”
A rendszerváltás döntő változást hozott a szakszervezet életében. A rendszerváltás, mint láttuk korábban, azt jelentette, hogy a gazdaságban a tulajdont elvették a munkástól, a gyár, a bank, a termelőeszközök zöme magán tulajdonba került. Politikai téren a rendszerváltás azt jelentette, hogy a munkásság érdekeit szolgáló intézményeket megszüntették, vagy gyengítették. Ezt történt a szakszervezetekkel is. Hogyan verték szét a szakszervezeteket? Több eszközzel. Egyrészt, a privatizációk nyomán megszüntettek másfélmillió munkahelyet, az iparban lényegesen csökkent a munkások száma. Ráadásul, a privatizáció nyomán két új elem is megjelent. Az egyik oldalon a rengeteg magyar kis- és középvállalkozás, ahol nem nagyon van szakszervezet. A másik oldalon pedig a multik, ahol igyekeztek meggyőzni a munkást, hogy nincs is szüksége szakszervezetre. De volt más eszköz is. A korábban egységes szakszervezeti mozgalmat megosztották. Külön tömörülésbe kerültek az értelmiségi dolgozók, megint másikba a bányászok és mások. Egyes tömörülések kifejezetten politikai alapon jöttek létre. Az egyes ágazatokon belül több szakszervezet is létrejött. A pedagógusoknak is például két szakszervezete van. Ahol nem egységes a szakszervezeti mozgalom, a tőkéssel szemben nagyon nehéz fellépni. A szakszervezetek vagyonát a rendszerváltáskor jórészt elvették. Eltűntek a munkás művelődési otthonok, a sportkörök, és más formák, amelyekben korábban a magyar dolgozók szerveződtek. A tömegpropaganda az emberekkel elhitette, hogy nem is érdemes belépni a szakszervezetekbe, mert ott csak korrupt, a szocializmusból itt maradt vezető van. Ez részben igaz is volt. A szakszervezetek sokáig nem tudtak új vezetőket találni, és ez a folyamat ma is tart.
A tőke a harc mellett alkalmaz a szakszervezetek ellen egy másik módszert is. Megveszi a szakszervezeti vezetőket, integrálja a szakszervezeteket a saját politikai rendszerébe. Az MSZP parlamenti képviselői helyeket adott az MSZOSZ számos vezetőjének, akik hajlandóak voltak támogatni a szocialista kormányok tőkés, munkásellenes politikáját. Az emberek ezt látva, még inkább elfordultak a szakszervezetektől. A szakszervezetek megvásárolt vezetői szembe fordultak a Munkáspárttal. 2000-ben tüntetésre hívták a Munkáspártot a munka törvénykönyve ellen, de megtiltották a vörös zászló használatát. Az MSZOSZ-ben felszámolták a platformok rendszerét, amely lehetővé tette, hogy a munkáspárti dolgozók véleménye is elhangozzék a vezetésben.
Miért kellett a szakszervezeteket szétverni vagy gyengíteni? Azért, mert a tőkések is tudják, amit Lenin tudott: “A munkások gazdasági harcát szolgáló szervezeteknek szakmai szervezeteknek kell lenniük. Minden szociáldemokrata munkás köteles a lehetőséghez képest támogatni ezeket a szervezeteket és aktívan dolgozni bennük.” A szakszervezet a tőkés ellensége, mert a tőke ellenfeleit, a munkásokat erősíti. Ez volt a hatalomra jutott magyar tőkések közös érdeke. Volt egy speciális érdek is, döntően a külföldi nagytőke érdeke. Miért jött hozzánk a külföldi tőkés? Persze, azért is, mert kevesebbet kell fizetni a magyar munkásnak, mint a németnek, miközben a magyar munkás képzettsége elég jó. De van más ok is. Nyugaton a tőke sok energiáját veszi el a sztrájkok, szakszervezeti megmozdulások elleni harc. A nyugati szakszervezeti mozgalom évszázados gyakorlattal, rutinnal rendelkezik, és ki is használja a sztrájk fegyverét. A multinak az volt jó Magyarországon, hogy itt szinte “osztályharcmentes” környezet volt. Sztrájk alig volt, és alig van. A szakszervezetek szerepe minimális. Lenin az orosz forradalmárok tapasztalata alapján azt tanította, hogy “munkás-szakszervezetek, a munkás önképző- és illegális irodalmi olvasókörök, a szocialista, valamint a lakosság valamennyi többi rétegében alakult demokratikus körök” egész együttesére van szükség, amelyekben a tőke ellen lehet szervezni a dolgozókat. Ezt nem akarja a magyar és a külföldi tőke, ezért korlátozzák a szakszervezeteket, ezért gyakorolnak rájuk politikai és erkölcsi nyomást.
A Munkáspárt megalakulásának első pillanatától kezdve abból a lenini tételből indult ki, hogy egyszerre kell tevékenykedni a szakszervezetekben,ó és együttműködésre törekedni a szakszervezetekkel. A szakszervezetekben akkor lehet dolgozni, ha ott vannak munkáspárti tagok vagy szimpatizánsok. A rendszerváltás első törvényei között volt az, amely megtiltotta a politikai pártok tevékenységét a munkahelyeken. Ez alapvetően az MSZP-t és a Munkáspártot érintette, hiszen nekünk voltak ilyen szervezeteink, és tapasztalatunk. Az MSZP-t nem érdekelte az ügy, mert erejüknél fogva kezdettől a szakszervezeti vezetők megnyerésére törekedtek. Akkoriban még viszonylag sok aktív dolgozónk dolgozott a szakszervezetekben. Többen dolgoztak kisebb-nagyobb tisztségekben a vasasoknál, bányászoknál, kereskedőknél, építőknél. Több szakszervezetben hagyománya volt a nyugdíjas tagozatoknak, s ezt sikerült kihasználnunk. Mi volt a fő feladat? Meggyőzni az embereket, hogy ne lépjenek ki a szakszervezetből, ne hagyják fel a harcot. Máig is tartó feladatunk a tőkés rendszer magyarázása, a kizsákmányolás leleplezése. Idővel a munka megnehezedett, mert szakszervezeti embereink kiöregedtek.
A Munkáspárt az MSZOSZ szervezeteivel alakított ki kapcsolatot. Ennek volt hagyománya, ismertük egymást. Mindaddig rendben is mentek a dolgok, amíg az MSZOSZ vezetése nem került teljesen az MSZP politikai hatása alá. Annak mértékében, ahogyan az MSZP egyre jobbra ment, úgy vált egyre korlátozottabbá a Munkáspárt és az MSZOSZ kapcsolata is. 2000 volt az utolsó olyan időszak, amikor a Munkáspárt és az MSZOSZ együtt lépett fel az akkori Fidesz-kormány munka törvénykönyve ellen. A Hősök terén tartott nagygyűlésen az MSZP akkori vezetői hangosan ígérték, hogy megváltoztatják a munkatörvénykönyvet abban a pillanatban, amikor hatalomra jutnak. Időközben megnyertek két választást is, és mégsem tettek semmit, sőt! Az MSZOSZ és a Munkáspárt viszonyából maradt a május elsejei majális, ahol jól megférnek egymás mellett híveink. Mi pedig kihasználjuk ezt a lehetőséget is, hiszen az év egyetlen napján sem tudunk annyi emberrel közvetlen kapcsolatba kerülni, mint éppen május elsején.
“A szakegyletben vegyen részt minden munkás, aki megérti, hogy egyesülnie kell a munkáltatók és a kormány elleni harcra.” Ez Lenin tanítása. Ebből az is következik, hogy nem szabad türelmetlennek lennünk. A szakszervezet nem osztályharcos párt, hanem egy érdekvédelmi szervezet. Tagjai fokozatosan ismerik fel a harc szükségességét, és az együttműködés helyességét a Munkáspárttal. Az elmúlt években a gyulai húskombinát számos dolgozóját bocsátották el. Tudtunk hallatni a hangunkat, mert a hentesek között volt munkáspárti tag. A kommunisták dolga ilyenkor az, hogy kimondják azt, amit a többi munkás csak gondol vagy érez. Ha a munkások azt látják, hogy a mi embereink értük vannak, könnyebben követnek bennünket. Szép számmal vannak a Munkáspártban postások is. A Munkáspárt azért tudott az elmúlt időszakban többször is megszólalni a postások mellett, mert ismertük a gondjaikat. A Munkáspártnak viszonylag sok aktív tagja van a két pedagógus szakszervezetben is. Mégsem lehet azt mondani, hogy kifejezetten a szakszervezetek ügyeire hatást tudnánk gyakorolni. Pedig itt volt a PDSZ-es aláírásgyűjtés. Milyen jó lett volna, ha a mi munkáspárti tanáraink tudták volna belülről gerjeszteni a hangulatot, és befolyásolni a PDSZ politikai álláspontját. Utóbbi időben sok szakmában jöttek létre új szakszervezetek is. Ennek egyik oka az, hogy az egyre nehezebben élő emberek elégedetlenek a hagyományos szakszervezet magatartásával, és keményebb fellépést sürgetnek. Néhány helyen itt is tudtunk segíteni. Itt is azonban körültekintésre, nyugalomra van szükség. Sokszor túlzott harci vágy, de az első sikertelenség láttán elmegy az emberek kedve. Lenin így írt: “S minél szélesebb körűek ezek a szervezetek, annál szélesebb lesz bennük a mi befolyásunk is, amely nemcsak a gazdasági harc “spontán” fejlődésének eredménye, hanem annak is, hogy a szervezet szocialista tagjai közvetlenül, tudatosan hatnak társaikra.” A pártnak a szakszervezetek mellett, és a szakszervezetekben kell küzdenie. Erre ma egyre jobb feltételek jönnek létre, mert gyarapszanak a fiatalabb párttag-nemzedékek, egyre több ember érti meg, mit is jelent a tőkés kizsákmányolás.

Elméleti sarok, V. rész: Az osztályharc

Az osztályharc

A marxista abban különbözik másoktól, hogy a társadalmat osztályokra osztja. Az osztályok érdekei három alapvető tényezőhöz kötődnek, ahhoz, amitől az osztály valóban osztály. Ezek: a tulajdonhoz való viszony, a társadalmi munkamegosztásban elfoglalt hely, és a kettő következményeként a társadalom által megtermelt javakból való részesedés mértéke és módja. Az ellentétes érdekű társadalmi osztályok érdekei nem valósulhatnak meg egyszerre. Ha a munkásé a tulajdon, mint a szocializmusban, akkor nem lehet a tőkésé. És fordítva is igaz, ha a tőkésé akkor nem lehet a munkásé. Ebből az is következik, hogy az egyik osztály csak harc útján érvényesítheti saját érdekeit. Erre mondjuk azt, hogy ma Magyarországon csak az a munkásé, amit kiharcol magának. A történelemben azt látjuk, hogy a rabszolga harcol a rabszolgatartóval, a jobbágy a földesúrral, a munkás a tőkéssel, vagyis az ellentétes érdekű osztályok harca váltja egymást. Marx ezért mondja a Kommunista Kiáltványban: “Minden eddigi társadalom története osztályharcok története”.
A munkás érdekei látszólag csak gazdasági jellegűek. Jobban akar élni, többet akar keresni. Ezért úgy tűnik, hogy elég a saját gazdasági érdekeiért harcolni, s úgymond, a politika nem érdekes. A valóság azonban az, hogy a tőkésosztály hatalmát a politikán keresztül, az állam, a pártok segítségével gyakorolja. Ezekkel az eszközökkel kényszeríti rá uralmát a munkásra. Ha meg akarjuk változtatni a munkás gazdasági helyzetét, munkát akarunk neki adni, tisztességes megélhetést, a törvényeket, azaz a politikai hatalmat kell megváltoztatni. Marx ezért mondja: “De minden osztályharc politikai harc”. A kormányok ma is azt hangoztatják, hogy ők az egész nép kormánya, ők mindenki javát akarják. Az egyház az általános jóról prédikál. Az emberbarát mozgalmak olyan idilli létet hirdetnek, amikor mindenkinek jó lesz, s harcolni sem kell érte. A valóság azonban más. Minden kormány, minden politikai erő valamelyik társadalmi osztály érdekeit képviseli. Amikor a Horn-kormány eladta a villamos áramellátást a külföldi tőkének, nyilván az ő érdekeinek tett jót, és nem a magyar munkásnak, aki majd megveszi a drágább áramot. Amikor a Gyurcsány-kormány nagy adókat vezet be, a multiknak segít, akik könnyedén fizetik ki, a magyar kis- és középvállalkozóknak viszont árt, mert ők nem tudnak ilyen körülmények között versenyezni, és tönkremennek. Az a politika, amelyik mindenkinek jót hirdet, hamis, és csak a tömegek félrevezetését szolgálja. Marx azt írja: “Az osztályharc fejletlen formája, valamint saját élethelyzetük azonban azzal jár, hogy úgy vélik, magasan fölötte állnak ennek az osztályellentétnek. A társadalom minden tagjának élethelyzetén, a legjobb sorban levőkén is javítani akarnak. Ezért szüntelen az egész társadalomhoz apellálnak, megkülönböztetés nélkül, sőt kiváltképpen az uralkodó osztályhoz. Hiszen csak meg kell érteni rendszerüket ahhoz, hogy a lehető legjobb társadalom lehető legjobb tervezetének ismerjék el.” Mi, kommunisták nem mindenkiért harcolunk. Mi a munkásért, a dolgozóért harcolunk, ez azonban a többség. A szocializmusban sem jó mindenkinek, de jó a többségnek.
Az emberek nem azért születnek, hogy harcoljanak. A harc arra épül, hogy felismerik saját érdekeiket, megértik, hogy csak úgy valósíthatják meg, hogy a mások érdekei elleni harcban kivívják maguknak. A harc mindig nehéz döntés. Ezért objektíve előbb vagy utóbb mindig megjelennek az olyan nézetek, amelyek azt hirdetik, hogy nem kell osztályharcot vívni. Elég megreformálni a kapitalizmust, elég kicsit jobban megadóztatni a tőkéseket, kicsivel többet adni a munkásnak, és minden rendben lesz. Ez a politika a reformizmus, az opportunizmus, a kapitalizmussal való megalkuvás. Ezzel szemben áll a forradalmi harcot hirdető kommunista politika. Ez azt mondja, hogy a kapitalizmus részletes javítgatása, reformálása nem oldja meg az alapvető ellentéteket. Akármilyen reformot is találjanak ki, a tőkés, tőkével rendelkező tőkés marad, a munkás, pedig tőke nélküli munkás. A mai magyar viszonyok között az MSZP reformista, a kapitalizmussal megalkuvó, sőt azt építő párt. Az MSZP nem akarja megváltoztatni a kapitalizmust, nem akar szocializmust. Kiszolgálja a nagytőkét és a külföldi tőkét. Ugyancsak reformista párt a “Magyarországi Munkáspárt 2006” elnevezésű párt. Ők szavakban nagyon bírálják a kapitalizmust, a gyakorlatban azonban együttműködnek a tőkés politikát végrehajtó MSZP-vel.
Az osztályharcot sohasem lehet feladni, hiszen a munkásság alapvető létérdekei ennek sikerétől függenek. Vannak azonban rendkívüli történelmi helyzetek, amikor a tét az emberi túlélés, és átmenetileg másodlagossá válnak az osztályérdekek. Amikor a múlt század 30-as éveiben fizikai megsemmisítéssel fenyegették az emberek jelentős részét, a fasizmus elleni összefogás volt az egyetlen hatékony eszköz. A kommunista pártok átmenetileg lemondtak osztályharcos követeléseikről annak érdekében, hogy a polgárság bizonyos részével együttműködjenek a fasizmus ellen. Ez akkor és ott indokolt, helyes lépés volt. De vannak más példák is! 1986 után a Gorbacsov vezette Szovjetunió azt hirdette, hogy a közös emberi értékek jegyében félre kell tenni a szocializmus és a kapitalizmus ellentéteit. E felfogás alapján a szovjet vezetés belement a szovjet fegyverek csökkentésébe, ezzel felszámolta az egyetlen eszközt, amellyel akkor a Szovjetunió képes volt nyomást gyakorolni az USA-ra. Ez indokolatlan és helytelen politika volt. Ma Magyarországon az MSZP és az SZDSZ azt hirdeti, hogy a Fidesz politikai puccsot akart végrehajtani, és az esetleges győzelme a szélsőjobboldalt, sőt a fasizmust hozza hatalomba. Éppen ezért mindenkinek az MSZP-t kell támogatnia. Ez azonban nem igaz! Ma nem a fasizmus a fő veszély, hanem az, hogy az MSZP és az SZDSZ tovább folytatja politikáját, és ezzel szétrombolja a munkásosztály létezésének minimális feltételeit is. Ezért nekünk önmagunkat, a Munkáspárt érdekeit kell védeni, és nem az MSZP szekerét tolni. Marx és Engels a következőket írja: “Ami bennünket illet, egész múltunk után csak egy út áll előttünk nyitva. Csaknem negyven év óta hangsúlyozzuk az osztályharcot, mint a történelem legközvetlenebb hajtóerejét, s kiváltképpen a burzsoázia és a proletariátus közötti osztályharcot, mint a modern társadalmi átalakulás nagy mozgatóját; semmi esetre sem haladhatunk tehát együtt olyan emberekkel, akik ezt az osztályharcot törölni akarják a mozgalomból, akik nyíltan kimondják, hogy a munkások túlságosan műveletlenek önmaguk felszabadítására.”.
Mi történt 1989-90-ben? Dicsőséges forradalom, visszatérés Európába, rendszerváltás vagy egész egyszerűen tőkés ellenforradalom? munkásosztály, a dolgozó emberek szempontjából a rendszerváltás nem más, mint tőkés ellenforradalom. A tőkés rendszerváltás politikai célja a szocializmus politikai rendszerének szétzúzása és a tőkés politikai rendszer kiépítése volt. A szocializmus politikai rendszere a munkásság, a dolgozó parasztság, a dolgozó értelmiség politikai szövetségére épült. A politikai irányítás a munkásság pártjára, az MSZMP-re hárult. A társadalmi érdekegyeztetés, összehangolás legszélesebb fóruma a Hazafias Népfront volt. A fiatalok érdekvédelmében és érdekképviseletében működött a KISZ. A szakszervezetek jelentős jogokkal rendelkeztek a munkavállalók védelmében. A törvényhozói hatalmat az Országgyűlés és a helyi tanácsok jelentették. A végrehajtás a Minisztertanács feladata volt. Az igazságszolgáltatás a bíróságokra és ügyészségekre épült. A szocialista állam rendelkezett erőszakszervezetekkel, így a Magyar Néphadsereggel, a Belügyminisztérium keretében működő rendőrséggel, állambiztonsági szolgálattal, és egy sajátos magyar intézménnyel, a Munkásőrséggel. A rendszerváltás gazdaságilag azt jelentette, hogy a szocializmus gazdasági alapjait meg kellett semmisíteni, és létre kellett hozni a tőkés rendszer gazdasági alapjait. A szocializmus gazdasági alapját az állami és a szövetkezeti tulajdon jelentette. Az állami tulajdon többségére épült az ipar, a szövetkezeti tulajdon többségére épült a mezőgazdaság, állami tulajdonban volt a bank- és biztosítási rendszer, döntően állami tulajdonban a kereskedelem. A lakásvagyon a városokban döntően állami és szövetkezeti tulajdonban voltak, a falvakban magántulajdonban. Az úgynevezett nagy elosztási rendszerek, amelyeken keresztül az emberek részesültek a társadalom által megtermelt jövedelemből, állami tulajdonban voltak. Ide tartozott az egészségügy, az oktatás, a nyugdíjellátás.
A rendszerváltás nem volt forradalom. A forradalom lényege éppen az, hogy egy régi, elavult társadalmi rendszer helyébe egy újat, egy jobbat hoz. Forradalom volt Angliában 1640-ben, amikor a feudalizmus helyébe az akkor korszerűbb kapitalizmus lépett. Ugyancsak forradalom volt Franciaországban 1789-ben, vagy Magyarországon 1848-ban. 1919 augusztusában azonban ellenforradalom volt Magyarországon, hiszen a haladó, korszerű Tanácsköztársaság ellen léptek fel, és hozták vissza a kapitalista rendszert. Ellenforradalom volt 1956-ban is, amikor a szocialista rendszer megdöntése volt a cél. Ugyanígy ellenforradalom volt 1989-90-ben, amikor a szocializmus helyébe a tőkés rendszert hozták. Ne üljünk fel a propagandának! Magyarországon a szocializmus megdöntésére és a kapitalizmus bevezetésére 1989-ben a tőkés ellenforradalom leplezett formáját, a békés rendszerváltás taktikáját alkalmazták. Senki sem mondta azt, hogy kapitalizmus lesz, mindenki csak Európáról, demokráciáról, jólétről beszélt. Ma már látjuk, hogy ellenforradalom volt, amely megdöntötte a szocializmust, és behozta a kapitalizmust, és vele együtt a munkanélküliséget, a társadalmi igazságtalanságot, a bizonytalanságot.

Elméleti sarok, IV. rész: A marxizmus továbbfejlesztése

A marxizmus fejlődése a 20. században nem csak időben haladt előre, de térben is. Újabb és újabb országokra terjedt ki, Jugoszláviára, Kínára, Vietnámra, Koreára, másokra. A marxizmus közös tanításait az egyes gondolkodók a nemzeti viszonyokra alkalmazták. A marxizmus nemzeti változata azt jelenti, hogy egyes országok másként, esetenként igen eltérő módon, gyakorolják a marxizmust, mint mások, de nem térnek el, nem adják fel a közös tőkés ellenfelek elleni harcot, a közös szemléletet. Az olyan nemzeti gyakorlatnak, amely a sajátosságokra hivatkozva megtagadja a közös elveket, azonban már nincs köze a marxizmushoz. A marxizmusra épülő szocializmus modellek közösek abban, hogy a társadalmi tulajdon többségén nyugszanak, a nép gyakorolja a hatalmat, a társadalmi javakat a nép igényei alapján osztják el. A reformprogramok lényege mindenütt az, hogy a néphatalom megőrzése mellett a gazdaságban különböző mértékben engedik a tőkés piaci feltételek érvényesülését. A különbségek a helyi viszonyokban, az alkalmazott módszerekben vannak. Ezen az alapon a marxizmus folytatóihoz sorolunk olyan kiemelkedő személyiségeket, mint Tito, Mao, Ho vagy Kim. Külön részben foglalkozunk a kubai forradalommal, Fidel Castroval, és a marxizmussal összecsengő olyan elméletekkel, mint a Chávez vezette Bolivári Forradalom Venezuelában. De nem sorolunk ide olyan politikai vezetőket, mint Salot Saht, ismertebb nevén Pol Pot, aki marxizmusra hivatkozva tömeggyilkos diktátor volt. És nem sorolunk ide olyan politikusokat sem, mint az orosz Gorbacsov, akik ugyan marxizmusról és a szocializmus reformjáról beszéltek, de a valóságban a kapitalizmust vezették be.
Josip Broz Tito (1892-1980) a jugoszláv kommunista mozgalom legendás személyisége volt. Irányította a németek elleni partizánmozgalmat, majd a felszabadulás után a független Jugoszlávia vezetője lett. A jugoszláv szocializmus alapelve az önigazgatás, a samoupravljanje volt. Ez a modell éppen a partizánmozgalom sajátosságaiból nőtt ki. A partizánok által elfoglalt területeken népbizottságok gyakorolták a hatalmat. Ezek elég nagy önállósággal rendelkeztek, hiszen sokféle embert fogtak össze, s a háború viszonyai között a központ nem is tudott minden részletbe beleavatkozni. 1949 után erre az elvre építették fel a jugoszláv államhatalom működését. 1950-től bevezették “az állami vállalatok és a felsőbb gazdasági társulások munkás-önigazgatását”. Tito arra az alapkérdésre keresett választ, hogy miként lehet az embert érdekeltté tenni a jobb munkában, hogyan érhető el, hogy a dolgozó ténylegesen a közösségi tulajdon gazdájának érezze magát. Magyarországon az állami tulajdon az egész munkásság kezében volt, akinek nevében a minisztérium gyakorolta az irányítást. A jugoszláv modellben az egész állami tulajdont vállalatokra bontották le, és a munkás már a vállalat szintjén beleszólhatott a döntésekbe. Az önigazgatás ötletét 1956-ban Magyarországon a munkástanácsok kapták fel. A magyar munkástanácsok azonban objektíve a tőkés ellenforradalom, a szocializmus elleni fellépés eszközei voltak. Az önigazgatás ugyanis csak akkor működik a szocializmus érdekében, ha a hatalom egésze a munkásság, a nép kezében van.
Mao Ce-tung (1893-1976) a Kínai Kommunista Párt egyik megalapítója volt. Elméleti és gyakorlati munkásságában kezdettől fogva meghatározó szerepet kap a nemzeti sajátosságok messzemenő figyelembevétele. Ez a felfogás időről-időre komoly vitát okozott a nemzetközi munkásmozgalom sok más pártjával, amelyek a marxizmus nemzeti alkalmazásán előszeretettel a szovjet modell másolását értették. Mao nem másolta a szovjet gyakorlatot, nagyon erősen kötötte a marxizmus tanait a kínai nemzeti valósághoz, és óriási erőt kölcsönzött a kínai kommunista ideológiának. Kínában a kommunista mozgalom nem a munkásmozgalom bázisán jött létre, hanem radikalizálódó kispolgári értelmiségiek hívták életre, kihasználva az erősödő nemzeti mozgalmat. Mao elmélete abban a Kínában született, amely lakosainak abszolút többsége paraszt volt.
Mao felismerte, hogy ha nincs munkás, a parasztságra kell építeni a szocializmus kivívását. Mao vezetésével 1949-ben ez a fajta szocializmus győzött. A kínai színezetű szocializmus egyik ereje éppen abban van, hogy a szocializmus itt nem külföldi fegyverek segítségével, hanem önerejéből győzedelmeskedett. Mao után Teng Hsziaoping folytatta a kínai szocializmus eszmei fejlesztését. A reform és nyitás koncepciója, a kínai sajátosságú szocializmus programja a 20. századi marxista gondolkodás maradandó értéke. Teng Hsziao-Ping elméleti szinten bizonyította, hogy a szocializmus, mint társadalmi rendszer lényegét tekintve jobb és emberibb, mint bármely tőkés rendszer. Bizonyította, hogy a szocializmus - a 20. század folyamán tapasztalt számtalan gondja és problémája ellenére - megreformálható. Kína mai sikerei ezt bizonyítják.
Ho Shi Minh (1890-1969) a Vietnami Kommunista Párt megalapítója, később a francia gyarmatosítók elleni harc egyik szervezője, a szocialista Vietnam vezetője volt. Élete szorosan összeforrott a vietnami nép függetlenségi küzdelmével, a vietnami munkásság születésének és osztálytudatra ébredésének folyamatával. “Egyszerre harcoltam, tanulmányoztam a marxizmus-leninizmust, és vettem részt a gyakorlati munkában, és így párhuzamos és fokozatos lépésekkel jutottam el annak felismeréséig, hogy mindenütt a világon csak a szocializmus és a kommunizmus szabadíthatja fel az elnyomott dolgozó népeket a rabszolgaság alól.” Vallotta, és egész tevékenységében érvényesítette, hogy a szocializmus akkor lesz igazán eredményes, ha messzemenően támaszkodik a nemzeti sajátosságokra, és a nemzet érdekei akkor érvényesíthetőek, ha megteremtjük a szocializmust. 1990 után, amikor a kelet-európai szocialista
rendszereket megdöntötték, a Vietnami Kommunista Párt kitartott a szocializmus mellett. A Ho Shi Minh-i eszmékre támaszkodva meghirdette a szocializmus reformjának politikáját, amely azt jelenti, hogy a politikai hatalmat szilárdan a nép gyakorolja, a gazdaság stratégiai területei állami kézben vannak, de más területeken engedik a piacgazdaság érvényesülését. A mai Vietnam ezen az úton jelentős sikereket ért el.
Kim Ir Szen (1912-1994) a Koreai Munkapárt szervezője és vezetője, a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság meghatározó személyisége volt. Korea 1945 előtt japán gyarmat volt, rendkívül szegény, kizsákmányolt ország. 1945 után folyamatosan kellett küzdenie az amerikai imperializmussal szemben. A KNDK szocialista országként szorosan együt-tműködött Kínával és a Szovjetunióval, ugyanakkor igyekezett önállóságát velük szemben is megerőzni. Kim Ir Szen azt fogalmazta meg, hogy ilyen történelmi háttérrel és ilyen nemzetközi helyzetben, a KNDK-nak saját anyagi, szellemi erőire kell támaszkodnia és így felépítenie a szocializmust. Ez az önerőre támaszkodás, a Juche elve. Az önerőre való támaszkodás egyszerre tűzi ki célul a nemzeti függetlenség megőrzésének és a szocializmus felépítését. Kim Ir Szen halála után Kim Dzsong Il lett a KNDK vezetője, aki folytatva az önerőre támaszkodás elvét megfogalmazta a hadsereg-központú szocializmus elvét. Ennek lényege az, hogy a mai rendkívül nehéz viszonyok között a hadseregnek, mint szervezett erőnek meghatározó szerepet kell játszania az ország építésében. A koreai hadsereg a védelmi funkció mellett, feladatokat lát el a gazdaság építésében, a fiatalok iskoláztatásában, a társadalmi tudat formálásában.

Elméleti sarok, III. rész: A társadalmi osztály

Ismételjünk egy kicsit Engels-szel, aki Marx mellett a marxizmus másik nagy megalapítója volt. Engels felteszi a kérdést: Mi az a proletariátus? Majd így válaszol rá: „A proletariátus a társadalomnak az az osztálya, amely megélhetését csakis és kizárólag munkája eladásából, nem pedig valamely tőke profitjából szerzi meg, az az osztály, amelynek java és baja, élete és halála, egész létezése a munka iránti kereslettől, tehát a jó és rossz üzletmenet váltakozásától, a féktelen konkurencia ingadozásaitól függ. Egyszóval a proletariátus, vagyis a proletárok osztálya a tizenkilencedik század dolgozó osztálya.” Ez utóbbi mondatot sokan arra használják, hogy tagadják a proletáriátus létezését a mai világban. Vajon van-e proletariátus a 21. században? Vannak-e olyanok a mai magyar társadalomban, akik „megélhetését csakis és kizárólag munkája eladásából, nem pedig valamely tőke profitjából szerzi meg”? Természetesen van. Így él a Tesco pénztárosa csakúgy, mint az Audi munkása vagy a gyógyszertári alkalmazott. A munka formája, a munka szervezése a társadalomban megváltozott és változik, de nem ez a döntő az emberek társadalmi életében, hanem az, hogy van-e tőkéjük vagy nincs. Ilyenkor jön a másik ellenérv. Nem számít, hogy enyém-e a tőke, vagy másé, hiszen a tulajdon ma már olyan mértékben „társadalmi”, hogy e tulajdonlás másodlagos. Az igaz, hogy ma kevés családi, vagy egy személyes cég van. Ez már nem a Kruppok vagy Weiss Manfrédek kora. Nagy részvénytársaságok vannak, ahol összemosódnak a tulajdonviszonyok. Lehet, hogy összemosódik, de nem tűnik el. A szegedi szalámigyár Csányi Sándor úré, az OTP nagyhatalmú vezérigazgatójáé és nem a gyárban dolgozó henteseké vagy menedzsereké. A szegedi hentes gondolhatja úgy, hogy neki tök mindegy, ki a tulajdonos, ez nem így van. A bére, a részesedése az értéktöbbletből a tőke tulajdonosától függ. Ezért neki, a hentesnek nincs beleszólása. A tőke tulajdonlásának kérdése azonban nem csak egy vállalat esetére vonatkozik. Ma Magyarországon a tőke nem csak a szegedi szalámigyárban nincs a hentesek kezében. A tőke ma társadalmi méretekben a tőkéseké. Csányi úré, Demján úré, Kapolyi úré, és sok mindenki másé, de nem a munkásé, a dolgozóé. Ezért neki nincs beleszólása abba, hogy Magyarországon ki legyen a parlamentben, milyenek legyenek a törvények, mire osszák el a társadalom pénzét. Visszatérve Engelshez, Vajon nem igazak-e szavai ma is az osztályokról? „I. A nagytőkések osztálya, akik az összes civilizált országokban már most csaknem kizárólagos birtokosai az összes létfenntartási eszköznek és a létfenntartási eszközök előállításához szükséges nyersanyagoknak és szerszámoknak (gépeknek, gyáraknak). Ez a burzsoák osztálya, vagyis a burzsoázia. II. A teljesen nincstelenek osztálya, akik arra vannak ráutalva, hogy a burzsoáknak eladják munkájukat, hogy érte megkapják a megélhetésükhöz szükséges létfenntartási eszközöket. Ezt az osztályt a proletárok osztályának, vagyis a proletariátusnak hívják.” Bizony, igazak!
A tőkés rendszer lényege a piaci verseny. A verseny jobb minőségre ösztönöz, ezért csak a piaci verseny biztosíthatja a társadalmi fejlődést. Nagyjából ezzel érvelnek a kapitalizmus hívei évszázadok óta. Ezt halljuk ma is a Gyurcsány-kormánytól, amikor bevezetik a vizitdíjat, piacosítják az egészségügyet, az oktatást. Mi a valóság? A tőkés rendszerben a tőkés gyár előállítja a számítógépet, és kiviszi a piacra. Itt kiderül, hogy vannak-e más olyan gyárak is, amelyek számítógépet gyártanak. Ha van, akkor verseny alakul ki a két gyár között. A vevő lesz az, aki eldönti, hogy melyiket veszi meg. A vevő nyilván a jobbat és az olcsóbbat veszi meg. Ennek legalább két következménye van. Az egyik: akinek a termékét a vevő megveszi, többet fog termelni, abban a reményben, hogy többet adhat el. A másik: akinek a termékét huzamosabb ideig nem veszik meg, az csődbe megy. Ebben az értelemben igaz, hogy a piac és a verseny ösztönzi a minőséget és kiválasztja a jót. Aki többet termel, látszólag megnyerte a versenyt. Csakhogy előbb-utóbb olyan sokat fog termelni, hogy nem lesz, aki megvegye, és ezért kerülhet csődbe. Most képzeljük el, hogy nem két gyárról van szó, hanem sok ezer gyárat magában foglaló iparágról. Sőt, nem csak egy ország számítógép-gyártásáról, hanem az egész világéról van szó. Ebben az esetben nem egy vagy két gyár mehet tönkre, hanem sok ezer. Így jönnek létre a válságok. A tőkés rendszer kezdettől fogva megpróbálja kivédeni a válságot. Ennek egyik eszköze éppen a verseny korlátozása.
Nézzünk egy példát a mai világból! A nagy személyi számítógépcégek között megegyezés van, hogy a Microsoft Windows operációs rendszerét telepítik a gépeikre. Ezzel a versenyből kiszorítják azokat, akik más operációs rendszert használnak, mondjuk a Linux-ot. Van is verseny, meg nincs is. Vagy vegyük a magyarországi nagy bevásárlóközpontokat! Ha egy magyar termelő a kenyerét, borát a hipermarketben akarja árusítani, először le kell fizetnie a polcpénzt. Ezért semmi sem jár, csak a jog, hogy beteheti a lábát. Utána fel ajánlania, hogy bevezető áron, azaz gyakran az önköltségnél olcsóbban adja el a termékét. A nagytőkés ezt kihasználva akciókat hirdet, s többletprofitra tesz szert. Ha már bent van, olyan árukkal kell „versenyeznie”, amelyeket a nagytőkés nyomott áron kényszeríttet ki másokból. Verseny tehát a valóságban nincs. Jelent-e minőséget a verseny? Elvben igen, a gyakorlatban nem feltétlenül. A magyarországi nagy bevásárlóközpontok mindegyike széles választékkal, jó minőséggel és elfogadható árakkal indított. Ma már ez a múlté. A multi a bécsi szupermarketből áthozza azokat az áruit, amelyek szavatossága már lejáróban van, és itt adja el. A csokoládé, a kávé - bár ugyanazon márka - nem azonos minőségű nyugaton és keleten. A kapitalizmus, a verseny, a piac önmagában nem biztosíték az emberi szükségletek magasabb szintű kielégítésére, a minőségre, a fejlődésre. Mielőtt folytatnánk, nézzük mit ír erről Engels! Engels erről így ír: „…a nagyipar, noha első fejlődési korszakában maga hozta létre a szabad konkurenciát, most mégis túlnőtt rajta; hogy a konkurencia és egyáltalában az ipari termelésnek egyesek által való űzése a nagyipar számára béklyó lett, amelyet szét kell feszítenie és szét is fog feszíteni; hogy a nagyipar, ameddig a mostani alapon űzik, csak a hétévenként megismétlődő általános zűrzavar árán tarthatja fenn magát, amely minden alkalommal az egész civilizációt fenyegeti, és nemcsak a proletárokat dönti nyomorba, hanem nagyszámú burzsoát is tönkretesz; hogy tehát magát a nagyipart vagy egészen fel kell adni, ami teljes lehetetlenség, vagy pedig ez a nagyipar feltétlenül szükségessé teszi a társadalom egy egészen új szervezetét, amelyben már nem egyes, egymással konkuráló gyárosok irányítják az ipari termelést, hanem az egész társadalom - szilárd terv és az összesség szükségletei szerint.”
Sok mindent megismertünk a marxizmusból. Most már tudjuk, hogy a marxizmus a munkásosztály tudományosan megalapozott elmélete a tőkés rendszer megismerésére, a munkásosztály harcának megszervezésére, a szocializmus megteremtésére. Mint láttuk, a tőkés és a munkás folyamatos harcban, osztályharcban áll egymással. A munkás azért harcol, hogy minél könnyebben és minél többet kapjon meg a megtermelt javakból. Fokozatosan ismeri fel, hogy a helyzetén csak akkor változtathat, ha megváltoztatja a tőkéshez való viszonyát, ha felszabadítja önmagát a tőkés kizsákmányolás alól, ha olyan társadalmat teremt, amely nem a magántulajdonra, hanem az emberek közös tulajdonára épül. A XIX. században a munkásságnak, amely egyre jobban ismerte fel saját helyzetét, iránytűre, elméletre volt szüksége. A XIX. század első felétől egy német gondolkodó, filozófus, közgazdász, Karl Marx írta le a munkásosztály helyzetét és dolgozta ki egy elméletet a munkásosztály felszabadítására, az új rend, a szocializmus megteremtésére. Marx nem a hasára ütve találta ki tanítását. Alaposan elemezte a XIX. századi konkrét viszonyokat, és ezeket összevetette azzal, amit korábban a társadalomról más gondolkodók tanítottak. Marx lényegében három alapvető gondolatot mondott: 1. A helyünket a világban nem istenek, nem elvont fogalmak határozzák meg, hanem az anyagi valóság, amiben élünk, dolgozunk. 2. A kapitalizmusban az anyagi valóság az, hogy a tőkés elsajátítja a munkás által termelt értéktöbblet egy részét, s ezért nem ad ellenszolgáltatást. A tőkés így kizsákmányolja a munkást. 3. A munkás helyzete csak akkor változik meg, ha felveszi a harcot ezzel szemben, a tőkés rendszer helyébe egy új rendszert, a szocializmust teremti meg. A marxizmus ennek alapján három alkotórészből áll: 1. A dialektikus és történelmi materializmus. 2. A politikai gazdaságtan. 3. A tudományos szocializmus. A dialektikus és történelmi materializmus az emberiség régi és alapvető kérdésére ad választ: miből ered a világ, a szellemből vagy az anyagból? Ha Marx azt válaszolta volna, hogy a szellemből, akkor soha nem biztatta volna harcra a munkást, hiszen ha minden Istentől, vagy valami más szellemi tényezőtől függ, akkor nem kell harcolni. Marx viszont azt válaszolta, hogy a világ az anyagtól (idegen szóval matériától) függ. A szellemtől, az istenektől függő világot mi nem tudjuk befolyásolni, az anyagi világot viszont képesek vagyunk alakítani. Ha képesek vagyunk alakítani, akkor nem vagyunk eleve kiszolgáltatva másoknak, sorsunk nincs előre elrendelve. Marx ezzel teremtette meg a gondolkodási, filozófiai hátteret a munkásság harcához. Nem véletlen, hogy az elmúlt 17 évben Magyarországon is, másutt is nagy erővel terjesztik a különböző vallásokat. Ha az emberek sorsuk javulását Istennek, Allahnak, Buddhának vagy bármilyen más szellemi erőnek a segítségétől várják, akkor nem fognak fellépni a kormányok ellen, nem fognak forradalmat szervezni, ha felemelik a gáz árát, egyszóval csendben lesznek. A marxizmus, és ezen belül a dialektikus és történelmi materializmus ezért is nagyon fontos a mai magyar munkás harcához. Ha megérti, van esélye küzdeni a tőke ellen, ha eltérik más nézetekkel, biztosan veszít.
A politikai gazdaságtan azt elemzi, hogy miként működik a kapitalizmus, hogyan, milyen mechanizmussal zsákmányolja ki a tőkés a munkást. Ha Marx nem tárja fel ezt a mechanizmust, a munkás nem tudta volna, hogy pontosan mi ellen kell küzdenie, és azt hogyan lehet megváltoztatni. A politikai gazdaságtan magyarázza meg, hogy a kapitalizmusban minden összefügg egymással. A termelési viszonyok összessége alkotja a társadalom gazdasági szerkezetét, amelyen egy jogi és politikai felépítmény emelkedik. A politikai gazdaságtan van segítségünkre a mai magyar valóság megértésében. Így értjük meg, hogy a tőkés kizsákmányolja a munkást, amikor nem jelenti be teljes munkaidőre, amikor feketén fizet neki, amikor nem ad munkaköpenyt, nem biztosítja a munkavédelmet. Így értjük, hogy a magyar nagytőke kizsákmányolja az egész magyar munkásságot, amikor a kormány segítségével magas adókat fizettetnek velünk, és egyre kevesebbet költenek egészségügyi, szociális kiadásokra. Így értjük meg azt is, hogy a tőke, a tőkések érdekeiket a parlamenti pártokon keresztül változtatják törvénnyé, amit aztán a rendőrség, a bíróságok, az egész államrendszer segítségével végre is hajtatnak velünk.
A tudományos szocializmus a munkásosztály politikai elmélete. A dialektikus és történelmi materializmus azt jelölte meg, hogy miként kell gondolkodnunk, ha sikeresen akarunk harcolni a tőke ellen. A politikai gazdaságtan arra tanított meg bennünket, hogy milyen az ellenfél, milyen módszerekkel küzd ellenünk. A tudományos szocializmus pedig azt magyarázza meg, hogy nekünk, a munkásoknak hogyan kell megszerveznünk saját erőinket, hogyan tudjuk megváltoztatni a tőkések hatalmát. A tudományos szocializmusból tanuljuk meg, hogy a munkásosztály ereje a szervezettségében van. Egy-egy munkás semmit sem tud elérni a tőkéssel szemben. Egy-egy gyár, vagy egy-egy ágazat munkásai már többet tudnak elérni, de még ez is kevés. Eredményre csak akkor lehet számítani, ha a munkások többsége összefog. Nem véletlen, hogy 1990 után Magyarországon az egységes szakszervezeti mozgalmat feldarabolták. Ma ezért nincs szervezett egységes szakszervezeti erő. Ebből tanuljuk meg, hogy a munkások többsége ma is nehezen érti meg, hogy a rendszerváltással, az EU-csatlakozással őket csapták be, s a mostani szocialista kormány lépten-nyomon őket rövidíti meg. Ezt nekünk kell megértetnünk velük. A tudományos szocializmus tanít meg bennünket arra is, hogy a munkásosztály csak akkor tud eredményesen harcolni a tőke ellen, ha van pártja. A pártnak pedig a fegyelmezett és szervezett tőkés erőkkel szemben nagyon fegyelmezettnek és nagyon szervezettnek kell lennie.
Ellenfeleink általában nem tagadják Marx nagyságát, de azt mondják, hogy a marxizmus ma már nem érvényes. Azért nem érvényes, mondják ők, mert a technikai fejlődés nyomán eltűntek az osztályok. Nincsenek tőkések és munkások. Beszélnek munkavállalóról és munkaadóról, vállalkozóról. Tudatosan elhomályosítják a tőkével rendelkező tőkés és a tőkével nem rendelkező munkás közötti különbséget. Ha ma Magyarországon nincsenek osztályok, ahogyan ellenfeleink állítják, nincs osztályharc sem. Mi, marxisták azt mondjuk: vannak osztályok és van osztályharc is.
A rendszerváltás idején nem volt Magyarországon tőkésosztály. A szocializmusban is voltak gazdagok, de a szó szoros értelmében nem voltak tőkések. Ugyanakkor igaz, hogy már a szocializmusban, és döntően az utolsó, 1986-90-es időszakban megkezdődött a mai tőkésosztály kialakulása. A mai tőkésosztály több képviselője, Demján Sándor, Bartha Ferenc, Kapolyi László és mások a múlt rendszerhez kötődnek. A tőkésosztály meghatározó része a magyar nagytőke. Várszegi Gábor a leggazdagabbnak tartott vállalkozó becsült vagyona 46 milliárd forint. Érdekeltségébe tartozik többek között a Fotex Rt., az Azúr üzletlánc, a Keravill, a Domus bútoráruházak, a Balaton Bútorgyár és az Ajka Kristály. Demján Sándor becsült vagyona 45 milliárd, Lesztinger Tamásé 35 milliárd. Széles Gáboré 32 milliárd. Az első tíz leggazdagabb között van még Veres Tibor, Nagy Elek, Bige László Tibor, Wáberer György, Csányi Sándor. A nagytőkések között vannak „szegényebbek” is, mint az exminiszterelnök Gyurcsány Ferenc és a volt gazdasági miniszter Kóka János. A magyar nagytőke sajátossága, hogy erősen kötődik a Magyarországon lévő külföldi, multinacionális tőkéhez. A nagytőke boldogulása jelentősen függ a külföldi tőkétől. Erős kormánypozíciókkal rendelkeznek, esetenként maguk is részt vesznek a politikai hatalomban. A magyar tőkésosztály legnagyobb részét a középvállalkozói és részben a kisvállalkozói kör alkotja. Ez a réteg a hagyományos magyar gazdasági ágazatokhoz kötődik, a könnyűiparhoz, élelmiszeriparhoz, kereskedelemhez. A kis- és középtőkésosztályt az egyik oldalról nyomják a kínai és más távol-keleti üzletemberek, akiknek olcsó áruival nem képesek versenyezni itthon sem, a másik oldalon az EU-országok üzleti körei, amelyekkel ugyancsak nem tudják állni a versenyt. A kormányok gazdaságpolitikája az elmúlt évtizedben döntően a nagytőkének kedvezett. Amagyar tőkésosztály részét alkotja a tehetős vezető értelmiségi és alkalmazotti kör is. Ez a kör mindenben a politikai hatalomtól függ, kiszolgálja a politikát.
A munkások létszáma drasztikusan visszaesett, de így is jelentős. 1990 után 1,5 millió munkahelyet számoltak fel, jórészt az iparban. Új munkahely csak mintegy 0,5 millió létesült. Lényegesen csökkent a mezőgazdaságban dolgozók száma, de megjelent az agrármunkásság, amely nem rendelkezik földdel, s agrárvállalkozóknál bérmunkát végez. A csökkenés ellenére a mai Magyarországon mintegy 1,5-2 millió ember nevezheti magát munkásnak. A munkásosztály szerkezete megváltozott, de a munkásság jelen van. Az 5- 10 ezer főt foglalkoztató nagyüzemek eltűntek. Ma már nagyüzemnek számít, ahol 500 ember dolgozik. 2004-ben 76 ezer vállalat volt Magyarországon, ebből 252 olyan üzem volt, ahol 500-nál több alkalmazott volt. Ma a magyar dolgozók 60 százaléka kis- és középvállalatoknál dolgozik. Az elmúlt másfél évtizedben jelentek meg tömegesen a külföldi vállalatok. 2004-ben több mint 26 ezer külföldi tulajdonú vállalkozás volt Magyarországon. 10 év alatt mintegy 200 ezerrel nőtt a külföldi vállalatoknál dolgozók száma, 2004-ben 602 ezer embert foglalkoztattak. A munkásság gondjai, amelyeket a tőkés rendszer okoz, mindenekelőtt a munkanélküliség, mindennapossá vált. 1990-ben 47 ezer munkanélküli volt, 2004-ben 400 ezer. Az eddigi legmagasabb szint 1993-ban volt, 671 ezer (12,1%). Az elmúlt másfél évtizedben radikálisan csökkent a munkásosztály részesedése az ország megtermelt javaiból. 2005-ben a minimálbér 57 ezer forint volt, az átlagbér 154 ezer. Alakosság 39,4 százaléka él a szegénységi küszöb alatt. Ha az 1990-es árakat vesszük 100 százaléknak, akkor például az élelmiszerek ára több, mint 7-szeresére, a szolgáltatások 10-szeresükre emelkedtek. A tőkések egy kis csoportja az, amely élvezi a kapitalizmus minden hasznát. A munkásosztály eszmei és politikai öntudatát megingatták a változások. A tőkés média átmossa az emberek agyát. Tény, hogy az emberek ma már egyre több konkrét tapasztalattal rendelkeznek a kapitalizmusról, és az elégedetlenség nő. A munkásosztály elveszítette politikai szervezeteit, de ma már egyre több kísérlet van a munkásérdekek megjelenítésére. A szakszervezeti mozgalmat meggyengítették. Egymással politikailag szemben álló tömörülések jöttek létre. Az MSZOSZ egyértelműen az MSZP hatása alá került. Az elmúlt évtizedben összesen 58 sztrájk volt Magyarországon. 1995-ben még 172 ezer ember vett részt a sztrájkokban, 2004-ben már csak 6 ezer. 1989-ben 4 millió tagja volt a szakszervezeteknek, manapság 700-800 ezer. Befejezésül hadd idézzük fel Lenin meghatározását a társadalmi osztályról. Ez a marxista felfogás lényege. Segítség a mai eligazodásban is. „Osztályoknak az emberek olyan nagy csoportjait nevezik, amelyek a társadalmi termelés történelmileg meghatározott rendszerében elfoglalt helyük, a termelési eszközökhöz való (nagyrészt törvényekben szabályozott és rögzített) viszonyuk, a munka társadalmi szervezetében játszott szerepük, következésképpen a társadalmi javak rendelkezésükre álló részének megszerzési módjai és nagysága tekintetében különböznek egymástól.”
Eddig láthattuk, hogy mi is volt Marx felfedezésnek lényege. Marx lényegében három alapvető gondolatot mondott: 1. A helyünket a világban nem istenek, nem elvont fogalmak határozzák meg, hanem az anyagi valóság, amiben élünk, dolgozunk. Az anyagi valóság pedig megváltoztatható 2. A kapitalizmusban az anyagi valóság az, hogy a tőkés elsajátítja a munkás által termelt értéktöbblet egy részét, s ezért nem ad ellenszolgáltatást. A tőkés így kizsákmányolja a munkást. Ha változást akarunk, ezt kell megváltoztatni. 3. A munkás helyzete csak akkor változik meg, ha felveszi a harcot ezzel szemben, a tőkés rendszer helyébe egy új rendszert, a szocializmust teremti meg.
Tőkés ellenfeleink manapság is azt hangoztatják, hogy a marxizmus ma már nem használható elmélet. Szerintük a marxizmus csak a XIX. század elmélete. Másrészt szerintük a marxizmus annak a munkásosztálynak az elmélete, amely ma már nem létezik, vagy csak kis mértékben. Ez azonban nem igaz! Marx valóban a XIX. században élt, és valóban az akkori viszonyok között dolgozta ki elméletét. A marxizmus azonban egy módszer, egy szemlélet. Azt jelenti, hogy osztályalapon vizsgáljuk az eseményeket, azt keressük, hogy az egyes politikai események, szereplők mögött milyen osztályérdekek húzódnak meg. Másodszor azt is jelenti, hogy mi a munkás, a dolgozó szemszögéből vizsgáljuk a világot és az ő érdekében akarunk cselekedni. Nem igaz az sem, hogy a munkásosztály megszűnt létezni. Az igaz, hogy az informatika korát éljük. Az informatika korában az információ válik központi tényezővé, és igaz az is, hogy az értelmiségi szakmák és a szolgáltatások szerepe megnő. Csakhogy! Egy: munkásság létezik a hagyományos iparágakban, amely még nem szűnt meg. Magyarországon van autógyártás, műszergyártás, építőipar és sok minden más. Kettő: a munkásosztálynak, mint társadalmi osztálynak nem az az egyetlen ismérve, hogy fizikai munkát végez. A munkásosztály helyzetét az határozza meg, hogy
nincs tőkéje, nem irányító munkát végez, és jóval kisebb jövedelme van, mint a tőkéseknek, vagy a menedzsereknek. Ebben az értelemben a munkásosztály része a szolgáltatásban dolgozók nagy része is. A Tesco pénztárosa lényegét tekintve ugyanúgy munkás, mint az Audi szerelője. Az ápolónő, a postás, a banki alkalmazott, a mozdonyvezető ugyanúgy munkás, mint a hegesztő az építkezésen. Három: a tőkés mindegyik kategóriát kizsákmányolja, legfeljebb eltérő módszerekkel. A lényeg azonban ugyanaz. Egyik sem kapja meg azt a többletértéket, amelyet munkájával előállít. Az informatika kora nem tüntette el a munkásosztályt, csak megváltoztatta a létezésének körülményeit. Az informatika kora nem szüntette meg a tőkés és a munkás ellentétét, nem szüntette meg a kizsákmányolást. Ennek alapján tehát az osztályharc sem szűnt meg az informatika korában. Akkor viszont időszerű a marxizmus, mint a korhoz alkalmazkodó gondolkodási és cselekvési módszer.
Hogyan lehetünk ma marxisták Magyarországon? Először is: tanulni kell! A marxizmus tudomány, tudományos módszer, elmélet. Nem lehet kitalálni. Ezt is meg kell tanulni! Ezt segítik Marx, Engels, Lenin és mások művei, és természetesen a Munkáspárt kongresszusi és más dokumentumai is. Másodszor: osztályalapon kell vizsgálnunk az eseményeket, azt kell keresnünk, hogy az egyes politikai események, szereplők mögött milyen osztályérdekek húzódnak meg. Nem a XIX.-XX. századi marxista-leninista mondatokat kell ráhúzni a mai valóságra, hanem a marxista módszert követve a mai konkrét helyzet mai konkrét elemzésével kell következtetéseket levonnunk. Harmadszor: a munkás, a dolgozó szemszögéből kell vizsgálnunk a világot és az ő érdekükben kell cselekedni. Negyedszer: a marxizmust nem csak tanulnunk kell, hanem a gyakorlatban valóra is kell váltanunk, azaz harcolnunk kell a munkások érdekeiért. Ennek eszköze ma a marxista-leninista párt. Ötödször: tanulmányoznunk kell a nemzetközi munkásmozgalom tapasztalatait. Át kell vennünk mindazt, ami nálunk is hasznosítható. Ugyanakkor a magyar sajátosságoknak megfelelő nemzeti módon kell alkalmaznunk a marxizmust, és meghatározni a párt konkrét feladatait. Internacionalista módon együtt kell működni más kommunistapártokkal, segítve egymás küzdelmét.
“A Munkáspárt marxista-leninista, kommunista párt.” - olvashatjuk a Munkáspárt szervezeti szabályzatában. A marxizmus alaptételeit Marx (1818-1883) és Engels (1820-1895) fogalmazta meg még a 19. században. Vlagyimir Iljics Lenin (1870-1924) egy más világban, Oroszországban született, és egy másik korban. Amikor Lenin megjelent a politikában, a tőke már mindenütt győzött Európában. Mindenütt létrejöttek a nemzeti államok. Ekkor kezdődött meg a világ újrafelosztása és vele együtt a nagy világháborúk kora. Lenin megérhette a marxi eszmék győzelmét is. Lenin neve összeforrott az 1917-es Nagy Októberi Szocialista Forradalom győzedelmes kivívásával, a Szovjetunió létrehozásával. Lenin a marxizmus módszerét alkalmazta a 20. század viszonyaira és tovább is fejlesztette. Lenin a marxi módszert használva a megváltozott kor konkrét elemzéséből vont le konkrét következtetéseket. Nézzük a legfontosabbakat! A kapitalizmus új fejlődési szakaszba lépett, az imperializmus szakaszába. Ebben a szakaszban a tőkés országok ellentétei rendkívüli mértékben kiéleződnek. Nem kell arra várni, amíg a legfejlettebb tőkés országokban győz a szocialista forradalom, el lehet, és el kell indítani a szocializmus megteremtését akár egy országban is. Ez Lenin egyik legfontosabb újítása a marxizmusban. Ez volt az elvi alapja a szocializmus építésének Magyarországon és másutt is. A forradalom azt jelenti, hogy a munkás elveszi a hatalmat a tőkéstől. Ehhez nem elég hirdetni a marxizmust. Szükség van olyan szervezetre, amelynek tagjai pontosan tudják, hogy mit akarnak, és ehhez fegyelmezett, hatékonyan működő harci szervezetet hoznak létre. Ez a lenini párt. Lenin ezzel megmutatta a marxizmus gyakorlati megvalósításának eszközét. Ez a lenini tanítás képezi minden marxista-leninista párt elvi alapját, és ez a mi pártunk álláspontja is. Lenin újat adott a marxizmushoz a szocialista állam, a proletárdiktatúra elméletével is. Ha a munkásosztály végrehatja a szocialista forradalmat, kezébe veszi a politikai hatalmat, akkor szüksége van olyan államra, amely védi a munkásosztály hatalmát, szervezi az ország gazdaságát, fejleszti a kultúrát, az oktatást. Ez volt a Magyar Népköztársaság államának eszmei alapja. A gond akkor kezdődött, amikor ettől kezdtek eltérni.
A marxizmus a kapitalizmus halálos ellenfele. A tőke erői meglepő módon azzal igyekeznek ellensúlyozni, hogy nem tiltják, sőt számos nyugat-európai egyetemen még tanítják is. Tanítják, mint filozófiai és közgazdaságtani irányzatot. Nem tanítják azonban, sőt tiltják a marxista eszmék korszerű megvalósításának tanát, a leninizmust. Úgy lépnek fel a marxizmus ellen, hogy szembeállítják Marxot és Lenint, arról igyekeznek meggyőzni az embereket, hogy Lenin egy radikális szélsőség, egy tévútja a marxizmusnak, és mint ilyentől, meg kell szabadulni. Nincs szükség fegyelmezett pártokra. A párt nem harci szervezet, hanem a társadalmi érdekegyeztetés, a lobbizás eszköze. Ezt sugallják nekünk tőkés ellenfeleink. És hozzáteszik: az internet világában laza, hálózatszerű, “demokratikus” szervezetek a hatékonyak. Ha a munkásosztály ezt a receptet követné, elveszítené egyetlen erejét, a szervezettségét és tudatosságát. Nekünk, magyar kommunistáknak nincs pénzünk médiára, óriásplakátokra. A tőke pénzével és hatalmával szembe csak a tudatos cselekvést és a szervezett erőt, a Munkáspártot állíthatjuk. A polgári ellenfeleink azt is bizonygatják, hogy a diktatúra a kommunisták és a fasiszták találmánya, a polgári demokráciában nincs diktatúra. A diktatúra sajátos politikai káromkodás lett. Pedig nem az! A diktatúra valamelyik társadalmi osztály hatalmát jelenti a másik felett. A Kádár-rendszerben a munkás, a paraszt ült a parlamentben, és ő döntötte el, hogy mire menjen az ország pénze. Ma a tőkések, a milliárdosok és alkalmazottaik ülnek a parlamentben, és ők döntenek. Akkor a munkásosztály és a parasztság hatalma (diktatúrája) volt, ma a tőkések diktatúrája van. A munkás és paraszt hatalma azonban egy nagyon fontos dologban különbözik a tőkések hatalmától. Kisember, munkás, paraszt, szegény több van, mint gazdag. A munkáshatalom ezért a többség hatalma, a tőkések hatalma pedig mindig a kisebbség diktatúrája. A legrosszabb munkáshatalom is jobb a munkásnak, mint a legjobb tőkés hatalom! A tőkés erőknek sokszor sikerül becsapniuk a baloldali erőket is. Az elmúlt évtizedekben sok új politikai erő jelent meg, aki azt hirdette: én marxista vagyok, de nem vagyok leninista. Ennek másik változata az, amikor Tamás Gáspár Miklós szájába adják a sületlenségét: a Kádár-rendszer nem volt szocializmus. A cél világos: kiirtani a gyakorlatban is megvalósított szocializmus példáját, a munkásság osztályharcát visszaszorítani a vitakörök szintjére. Ez az irányzat nálunk is megtalálható. Ezt képviseli az MSZP baloldali, értelmiségi tábora, és ezt testesíti meg a 2006-os párt is. A Magyar Kommunista Munkáspárt mindig marxista-leninista párt volt. Ezért harcolunk a marxizmus mindenfajta gyengítése, minden felülvizsgálata, revíziója ellen. Ezért küzdünk azok ellen, akik a kapitalizmus elleni harc helyett, megbékélést hirdetnek a kapitalizmus erőivel. Ha elvesszük Lenint, nem marad marxizmus sem. Sztálin így írt Lenin szerepéről a marxizmus fejlesztésében: “Lenin továbbfejlesztette Marx és Engels tanítását a fejlődés új feltételeinek megfelelően, a kapitalizmus új szakaszának megfelelően, az imperializmusnak megfelelően…. Éppen ebben az értelemben beszélnek nálunk a leninizmusról, mint az imperializmus és a proletárforradalmak korszakának marxizmusáról.”