2011. augusztus 25., csütörtök

Élőlánccal meghiúsították a budaörsi árverezést

Budaörs, 2011. augusztus 25. csütörtök
Budaörsön csütörtökön civil élőlánccal meghiúsították azt az árverezést, amelyen Kovács István devizahiteles, a Magyar Szociális Fórum (MSZF) szervezőjének érdi otthonát akarták kalapács alá bocsájtani – közölte az MSZF.
Az MSZF szervezőjével szolidáris, köztük távolabbi településekről érkező emberek egymásba karolva elállták Schmör Ákos árverező irodájának bejáratát, majd a licitálás meghirdetésekor tömegesen benyomultak az irodába, kiszorítva onnan minden esetleges érdeklődőt, köztük a neppereket. Az árverező megkérdezte, van-e érdeklődő a lakás iránt, mire a jelenlévő kb. 60 civil kórusban felelte, hogy nincs. Ennek hatására az árverezést sikertelennek nyilvánította és fél évvel elnapolta.
Kovács István lakásának elárverezését május 26. óta immár másodszor hiúsították meg társadalmi összefogással. Az élőláncban otthonvédők, jogvédők, ügyvédek és kisebb pártok vezetői vettek részt, köztük Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke.
Az árverezés meghiúsulása nem jelenti, hogy végleg lekerült volna a napirendről az MSZF szervező otthonának értékesítése. A Szociális Fórum szerint megnyugtató megoldást csak az hozhat, ha megtiltják azoknak a családoknak a kilakoltatását, akik – mint Kovácsék - azért váltak fizetésképtelenné, mert kellő jövedelem híján nem tudtak eleget tenni a bankok tisztességtelen és törvénytelen követeléseinek.
A magyar civil társadalom két nap leforgása alatt a második eredményt könyvelhette el a Magyar Szociális Fórum mozgósításával: szerdán a 90 éves székesfehérvári Vincze Józsefnét és rokkant fiát sikerült megmenteni a kilakoltatástól.
Pénteken újabb kiállás következik: Élőlánccal veszik körül a Bankszövetség budapesti épületét a József Nádor téren tiltakozásul a kormány bankokkal kötött júniusi kiegyezése miatt, melynek legfőbb kárvallottjai a Hitelkárosultak. Az érintettek önszerveződő megmozdulását az MSZF teljes mértékben támogatja, mozgósít rá, képviselője pedig felszólal – áll a csütörtökön kiadott közleményben.

Thürmer Gyula blogja: Balszemmel 248.

Él nemzet e hazán! De tényleg, nem hülyéskedek! Tudod, a nyár sok mindenre jó. Ilyenkor, a szabadság idején az ember egy kicsit olyan, mintha külföldi lenne. Sok mindenre felfigyel, amit a rohanásos hétköznapokon nem lát meg. Él nemzet e hazán! A tihanyi móló tele van emberekkel, s nem csak külföldiekkel, magyarokkal is. Lehet, hogy lángost esznek 260-ért és nem fogast 2000-ért, de azért esznek. Sőt, ahogyan elnézem a tihanyi dombra felfelé lihegő honfitársaimat, egyiküknek-másikuknak nem ártana a lángosról lemondani. A füredi hipermarket zsúfolásig tele, az emberek vásárolnak. Lehet, hogy az olcsóbb dolgokat keresik, megveszik a bóvlit, azt is, ami eleve annak készült, meg azt is, amit a kereskedő csúcsminőségként hirdet, miközben tudja, hogy nem az, de mindegy: az emberek vásárolnak. Él nemzet a hazán! A balatoni falvakban sok a virág, az emberek adnak a környezetükre. Lehet, hogy nem telik annyira, mint szeretnék, de erre is jut. Dolgoznak az emberek. Igaz, nem egyformán. A sajkodi pizzériában a pincérnő harminc vendéget szolgál ki egyedül, villámgyorsan és udvariasan. A többi helyen öt pincér se bírja tíz vendég kiszolgálását. Na ja, lassú munkához idő kell. Szépül Magyarország, s ezt mi gyakran nem vesszük észre, csak a külföldi. Él és szépül annak ellenére, hogy volt rendszerváltás, annak ellenére, hogy négyévente a kormányok újabb és újabb csodarecepttel állnak elő. A mostaniak nyilván nagy szakácskönyvet akarnak írni, mert havonta jönnek az új receptek. Szóval, él nemzet e hazán. Minden kormány úgy könyveli el, hogy ez csak az ő érdeme, de nem így van. Vörösmartynál maradva: „Naggyá csak fiaid szent akaratja tehet." Magyarán, él a nemzet, mert mi élni akarunk.
Felcsút
Az amerikaiaknak ott van Camp David. Száz kilométerre Washingtontól, formálisan a haditengerészet objektuma, a valóságban az amerikai elnökök pihenő rezidenciája. Az oroszok sem maradnak le, bár ott bonyolultabb a helyzet. Mindenből kettő kell. Medvegyev mégse mehet ugyanoda, ahova Putyin. Hova is jutna a világ? Putyin vagy a Moszkva melletti Novo-Ogorevoban fogadja vendégeit, vagy Szocsiban, a Riviéra komplexumban. Medvegyev sem panaszkodhat. Őt szolgálja ki Gorki-9, a fővárostól 15 kilométerre, és még két dácsa Szocsiban és a novgorodi kormányzóságban. Magyarország miniszterelnöke Felcsútra vonul vissza, ha kormánya tagjaival a jövőt akarja kötetlenül megvitatni. Szép dolog a szerénység! Felcsút ugyan nem haditengerészeti bázis, de azért van futballakadémia, van Makovecz-ház, s ami a legfőbb vonzerő: itt van miniszterelnökünk háza. A hírek szerint tehetősebb emberek is bejelentkeztek Felcsútra, nem akarnak lemaradni a perspektivikusnak ígérkező szomszédságról. A dolog azért nem olyan egyszerű. Az EU-elnökség idejére kipofozták Gödöllőt, ami alkalmas külföldi vendégek intimebb fogadására. Nem kell félreérteni semmit! Igen, Orbán Viktor is akarhat kettesben sétálni, mondjuk Merkel kancellárral. Gödöllőnek ráadásul történelmi levegője van. Andrássy, Sissi és persze az utolsó hivatalos lakos, Horthy Miklós. Háború esetére irányító központot sem kell építeni, mert a Horthy-bunker megmaradt. Na jó, egy kicsit régi, kicsit savanyú, de a miénk, és amilyen nagy ma a magyar hadsereg, harcálláspontnak még nagy is.
A ramadán vége a háború kezdete?
Nem Líbia zavarja a nyugatot, hanem Szíria. Líbiában az olaj a fontos. A nyugat nem akarja, hogy az olaj jövőjébe Kína is beleszóljon, ezért kellene megdönteni Kadhafit, aki a kínaiakkal egyezkedett. Szíria azonban kulcsfontosságú terület. A térség feletti teljes amerikai-izraeli uralom akadálya Szíria. A palesztinok is elvesznének nélkülük. Izraellel szomszédosak, Izrael ráadásul szír földeket tart megszállás alatt. És nem utolsó sorban Szíria Irán szövetségese. A nyugat ennél kevesebbért is indított már háborút. A forgatókönyv világos. Az elmúlt hónapokban a nyugat tüntetéseket provokált Szíriában. Majd, amikor az Asszad-kormány fellép a túlontúl radikális tüntetőkkel szemben, a nyugat nyilatkozatban ítéli el az akciót. Ez ismétlődik újra és újra. Most azonban az események sűrűsödnek. Megkezdte felkészülését az izraeli hadsereg a palesztin államról szóló szeptemberi ENSZ- szavazást követő lehetséges konfliktusra Szíriával a Golán-fennsíkon - közölte a Háárec című izraeli lap augusztus 11-én. A sietség nem véletlen. Augusztus 29-én véget ér a Ramadán, az arabvilág nagy ünnepe. A legjobb pillanat egy háború kirobbantására. Damaszkuszban nem lehet Interneten megdönteni a rendszert, mint Kairóban. De bele lehet rángatni egy háborúba, aminek bizonytalan a vége. A szírek nem szeretik az izraelieket, de egy háború nem jönne jól nekik. Izrael és amerikai szövetségesei viszont kifejezetten örülnének egy új háborúnak. Két legyet ütni egy csapásra: megdönteni Asszad rendszerét és belerángatni egy háborúba Iránt.