2012. május 10., csütörtök

18. Munkás Kupa kispályás labdarúgótorna, Túrkeve

XVIII. Munkás Kupa, 2012. június 09. (szombat) Túrkeve
Kilencedik alkalommal nőknek is.
Ismét Túrkeve ad otthont - immár tizennyolcadik alkalommal - a Munkáspárt által szervezett országos kispályás labdarúgó tornának. A csapatok regisztrálása és a kupa megnyitása a Városi Sportcsarnokban, illetve a mellette lévő kézilabdapályán lesz (a Kisújszállást, Mezőtúrt összekötő út mentén eligazító táblával jelezve).
Program: 
A csapatok regisztrálása, sorsolás.
8.30-9.00  Megnyitó.
9.00-9.30  A csapatok eligazítása.
9.30-13.30  Csoportmérkőzések /játékidő 2 x 15 perc/. Négy csapat jut tovább.
13.30-13.45 A továbbjutó csapatok regisztrálása, a csapatok párosítása.
13.45-15.15  Elődöntők. A vesztes csapatok – mint harmadik helyezettek – bronzérmet és (szerény) díjat vehetnek át. (Játékidő 2 x 15 perc.)
Döntő (játékidő 2 x 15 perc)
A program lezárása: eredményhirdetés.

Természetesen a nők és férfiak külön versenyeznek.
Amennyiben 16 csapatnál több résztvevő lesz (ez a férfiak esetén fordulhat elő), az eredményhirdetés egy órával eltolódik, a játékidő és a továbbjutó csapatok száma módosulhat.
Az első és második helyezettek arany-, illetve ezüstérmet és díjat vehetnek át.
Egy csapat maximum 10 főből állhat, maximum 10–10 érmet osztunk ki a dobogón végzők között.
Benevezési díj csapatonként:
  • férfiak 5000 Ft.
  • nők 3000 Ft.
Benevezési határidő: 2012. június 02.
A határidőn túli nevezés esetén a tornán való részvételt nem garantáljuk. A benevezési díjat az alábbi címre kérjük:
Csajbók Ferenc, 5420 Túrkeve Április 4. u. 12/B .
Érdeklődni  lehet:
- tel.: 06 56 361 929 vagy mobilon 06 30-286 64 74
A benevezéshez a csapat és a település nevét valamint a csapat vezetőjének nevét, címét, telefonszámát és a benevezési díjat kérjük! A nevezési díjat személyesen a lakásomon vagy túrkevei ismerősökön keresztül - vagy postai úton kérem hozzám eljuttatni.
Milyen pályán lesznek a mérkőzések?
Férfiak
A döntő a sportcsarnok parkettás pályáján zajlik.
A csoportmérkőzések – a sorsolás „szeszélyéből” és a lehetőségekből fakadóan – parkettán, betonon, salakon és az is előfordulhat, hogy füves pályán lesznek. Lényeg, hogy tornacipőt /teremcipőt/ használjanak a játékosok.
Meghívót minden benevezett csapatnak eljuttatunk.
Túrkeve, 2012-05-06
Csajbók Ferenc
a torna szervezője

Thürmer: Hagyjátok békén Kádárt, és számoljatok el az elmúlt húsz évvel

Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnökének beszéde (Budapest, 2012. május 1.)

Budapesti dolgozók! Munkáspártiak! Barátaim!

Május elsejét köszöntjük ma, a munka, a munkásosztály, a dolgozók ünnepét. Harcra és egymás támogatására hívunk ma titeket, Budapest és Magyarország dolgozói!

Május elsején nem azért jövünk össze, hogy megegyük a virslit és megigyuk a sört. A Fidesz-kormány és minden más tőkés kormány ezt akarja bemesélni nektek. Mulassatok, élvezzétek a meleget! Felejtsétek el, hogy nincs munkátok, és kevés a fizetésetek!

A valóság azonban nem ez! Ma már a virsli-evés sem olyan egyszerű dolog. Van jó virsli, ami drága. Van rossz virsli, ami olcsó. Drága és jó virsli a gazdagoknak, olcsó és rossz virsli a kutyáknak és a dolgozóknak. A külföldi minden szemetet idehoz nekünk. Mi meg megesszük, mert erre telik. Ha én lennék a miniszterelnök, haza küldeném a külföldieket, a kutya-virslijükkel, meg a többi szemetükkel együtt. Egyúttal elzavarnám azt is, aki engedte, hogy ide jöjjenek.

Május elsején nem a virsliért jövünk ide. Május elsején azért jövünk össze, hogy megmutassuk a tőkéseknek: itt vagyunk! Tudja meg minden tőkés, minden gazdag: még nem ébredtünk fel, de már ébredezünk!

Üzenjük a kormánynak, az összes parlamenti hatalmasságnak: ma már nem 1989-ben vagyunk! Már nem vagyunk naiv kiscserkészek. Már nem lehet bennünket olyan könnyen becsapni.

22 éve átvertetek bennünket a süket dumával. Mi meg elhittük, hogy úgy élünk majd, mint a nyugatiak, annyit keresünk, mint a németek, Európa lesz, demokrácia, vállalkozás, Kánaán.

Ma már 2012-t írunk. Ma már tudjuk, mit kaptunk a Kánaán helyett. Másfélmillió munkanélküli, szétvert nemzeti ipar, import-cukor, import-tej és import-minden. És mindehhez magyar szegénység és magyar nyomor.

Még nem ébredtünk fel, de már ébredezünk. Egyet biztosan megmondhatunk: ha egyszer felébredünk, ha egyszer összeszedjük magunkat, véget vetünk ennek a mocskos világnak, véget vetünk a tőkés Magyarországnak.

Urak és hölgyek, fideszesek, mszpések, és mindenki más! Ma mást sem csináltok, csak a múltat szidjátok. Pedig ha valakinek nincs erkölcsi alapja a múltat ócsárolni, akkor nektek nincs. Szerintetek a szocializmusban minden rossz volt. Szerintünk a szocializmusban volt jó is, volt rossz is, de összehasonlíthatatlanul több volt a jó.

A ti rendszeretekben sokkal több a rossz, mint a jó. Úgyhogy, hagyjátok békén Kádár Jánost! Az elmúlt húsz évvel számoljatok el! Van mivel.

Barátaim! Harcostársaim!

Május elsején azért is összejövünk, hogy erőt adjunk egymásnak. Szervezzük sorainkat, tegyük erőssé a gyengéket, hivővé a bizonytalankodókat! Hívjuk magunkkal azokat, akik egyelőre az út széléről vagy a házakból integetnek!

Fejezzük ki a szolidaritásunkat! Támogattuk és támogatjuk a dunaújvárosi vasmű dolgozóit, akiknek volt bátorságuk sztrájkolni.

Támogatjuk azokat a sorstársainkat, akik a kilakoltatás ellen harcolnak.

Támogatjuk azokat, akik védik a halálra ítélt vasútvonalakat, a privatizálás előtt álló kórházakat, akik fellépnek az általános fizetett parkolás bevezetése ellen, akik küzdenek a kommunális adók, és a tőkések újabb és újabb trükkjei ellen.

Szolidárisak vagyunk mindenkivel, akit megnyomorított a tőkés rendszer, akitől elvette a munkát, a kiszámítható jövőt, az életet.

Barátaim!

Megmondom, mi az igazság. Az igazság az, hogy rosszul élünk. Persze, nem mindenki. Pár százezer magyar rohadtul élvezi az életet, de ezek nem mi vagyunk. Az OTP 28 milliárd forintot oszt szét a részvényeseinek, miközben velünk fizettetnek meg mindent. Nem illik csúnyát mondani, de mégis azt mondom: a rohadt anyjukat! Mindegyiknek!

A tőkés rendszer nem jó a dolgozónak. A tőkésnek nem az az érdeke, hogy neked, a munkásnak több pénzt adjon. Ő azt akarja, hogy a lehető legkevesebb bérért a lehető legtöbb munkát végezd. Tudod, hogy mi nem jó neked ebben a rendszerben? Neked maga a rendszer a rossz.

Most megint etetnek téged. Nyugi, most nehéz, de lesz reform, és megint jó lesz! Ha azt hiszed, hogy jön majd a jobb kapitalizmus, és neked jobb lesz, tévedsz! A Te életed nem lesz jobb olyan rendszerben, ahol a pénz az úr.

Munkanélküliség volt, van és lesz! A tőke nem akkor teremt munkahelyet, amikor te dolgozni akarsz. Hanem akkor, amikor neki megéri. Ha nem éri, nem lesz munkahely.

Barátaim!

Magyarország válságban. Európa válságban van. A válság megoldásáért fizetni kell. Ki fizeti meg a válságot? Te vagy a gazdagok? Kinek a pénzét veszik el? A tiedet vagy a tőkésekét? Ez itt a kérdés.

De mielőtt válaszolnánk, kérdezzünk meg valami mást!

Ki okozta a válságot? Te okoztad, aki az elmúlt húsz évben lemondtál mindenről? Te, akitől elvették a munkáját? Te, aki ma örülsz, ha a gyereked legalább külföldön talál magának munkát?

A kormány most a szemedbe vágja, hogy te vagy a bűnös. Minek utazik a sok nyugdíjas ingyen? Miért mehet a rendőr, a tűzoltó, a katona előbb nyugdíjba? Te vagy a bűnös!

Azért van válság, mert te, a dolgozó, túl sokat ettél, túl sokat ittál, túl sokat fogyasztottál, túl jól élsz. Ergo, el kell tőled venni!

A tőkések most újabb áldozatot várnak tőled. Tőled, aki nem tehet a válságról. Tőled, aki 22 éven keresztül áldozatot áldozatra hozott.

Elég az áldozatokból! Egy fillérrel se többet a tőkés kormányoknak! Egy fillérrel se többet a bankoknak!

A válságot a bankárok okozták, fizessék meg ők az árát! Fizessenek a Csányik, a Demjánok, a Leisztingerek, a Várszegik! Tíz éve a magyar GDP-nek csak 2 százaléka volt az övék. Ma már 10 százalék! Fizessenek a gazdagok!

Barátaim!

Két éve milliók fűztek reményeket a Fidesz ígéreteihez. A szocliberális kupleráj után végre rend lesz. Rombolás helyett munkahelyteremtés. A gazdagok gazdagodása helyett a terhek egyenlő elosztása. Nem ez következett be!

Az Orbán-kormány megváltoztatta politikáját. A Széll Kálmán 2.0 az európai nagytőkének tett engedmények programja.

A kormány már nem akar 1,5 millió munkahelyet teremteni. A következő öt évben jó esetben 400 ezer munkahely lesz, s abból újabb öt év alatt sem lesz újabb egy millió.

A kormány már nem a bankokat és a gazdagokat adóztatja meg, hanem a dolgozókat, a szegényeket. A bankadót eltörlik, a lakosság adóit meg növelik. A magas ÁFA, a telefonadó, a kommunális adók és még sok minden más, a te zsebedből veszi ki a pénzt.

Éljenek a gazdagok, pusztuljanak a szegények! Ez a kormány megoldása. A kormány az emberekkel fizetteti meg a válság terheit.

A mi programunk, a Munkáspárt programja más.

Fizessenek a gazdagok, fizessenek a milliárdosok, fizessenek a külföldi cégek! Ebből a pénzből teremtsünk munkahelyeket, ebből segítsük a rászorulókat! Ez a Munkáspárt programja.

A kormányokat kell rákényszeríteni arra, hogy adóztassák meg a gazdagokat, a multikat, korlátozzák a tőke hatalmát.

Ma Magyarországon jó a gazdagoknak, a külföldieknek és a gazdag magyaroknak. Ha ez a fejlődés marad, akkor ők a mennyekbe mennek, mi meg a szakadékba.

Váltsunk fejlődési irányt! Ne az IMF-től kolduljunk, adóztassuk meg a multikat és a bankokat!

Ne tűrjük tovább a gazdagok uralmát, Magyarország a dolgozó embereké! Menjünk arra, amerre az embereknek, a dolgozóknak jó!

Barátaim!

Európa forrong. Görögországban a munkanélküliség már minden görög családot sújt. A görög kommunisták a tőkés kormány leváltására hívják az embereket a jövő heti előrehozott választásokon.

Pár napja Prágában 120 ezer dolgozó tüntetett a megszorító intézkedések ellen. A rendszerváltás óta először ment ki ennyi dolgozó az utcára.

26 kommunista és munkáspárt fordult a világhoz: nem vagyunk hajlandók több áldozatra! Nem kérünk a mi kárunk kötött kompromisszumokból! Váltsuk le a tőkés rendet, hatalmat a munkásosztálynak, hatalmat a dolgozóknak!

Egyre többen ismerjük fel, hogy az Európai Unió nem jó. Nyolc év alatt nem gazdagabbak lettünk, hanem szegényebbek. A magyar dolgozó még mindig egynegyedét keresi a német béreknek. Az EU dönti el, hogy melyik a jó törvény, és melyik a rossz. Az EU nem oldja meg a szegénységet és nem oldja meg a cigányság problémáját.

Barátaim!

Elég az illúziókból, elég a csodavárásból. Ebben a rendszerben csak az a miénk, amit kiharcolunk magunknak.

A tőkét lehet korlátozni, de csak a néptömegek, a dolgozók erejével. Ha erősek leszünk, szervezettek, a tőkések kénytelenek lesznek engedményeket tenni. Ha gyengék maradunk, megosztottak, újra és újra belénk rúgnak.

Hozzunk létre népi-dolgozói szövetséget! Tanuljunk meg együtt küzdeni a tőkések ellen! Kényszerítsük ki a fennálló kormányoktól a tőke hatalmának korlátozását! Küzdjünk a politikai szabadságért, a demokratikus jogokért!

Élhető Magyarországot, harmonikus közösségi társadalmat! Az ember az érték, nem a pénz! A dolgozó ember számára a tőkés társadalom soha sem lesz jó, mert lényege a pénz. A dolgozó ember gondjait egy új közösségi társadalom oldja meg, ahol a lényeg az ember. Élhető társadalmat, élhető Magyarországot akarunk.

Előre a harcba! Éljen május elseje! Éljenek a magyar munkások! Éljenek a magyar dolgozók!

Élhető Magyarország közmunkásoknak havi 47 ezerből?

Budapest, 2012. május 10. csütörtök
Élhető Magyarországot követel a kormánytól a Közmunka is munka csoport, mert nem lehet 47 ezer Forintból lakbért, közüzemi díjat fizetni, élelmiszert és ruhát venni egy családnak. A Magyar Szociális Fórumhoz csütörtökön eljuttatott üzenetükben tiltakozásuknak adnak hangot Selmeczi Gabriella FIDESZ-szóvívő sikerpropagandája miatt, miszerint 206 ezer közmunkás él több pénzből mint eddig.
A jelenlegi kormány 47 ezer Forintot ad napi 8 órai munkáért egy közmunkásnak a korábbi 60500 Forint helyett. A foglalkoztatást helyettesítő támogatás összegét 22800 Ft-ra csökkentették 28500-ról.  A megígért áfa-csökkentés helyett 27 százalékra emelték fel az áfát, ezzel megdrágították az élelmiszert, a közlekedést, az alapvető létfenntartást és a lakhatást.
„Hol a beígért egy millió munkahely? Miért diszkriminálják a közmunkásokat a többiekkel szemben azzal, hogy nem adják meg nekik a minimálbért, hanem közmunkás bért fizetnek nekik? A közmunkások többségének ez az egyetlen lehetőségük a munkavállalásra, a család eltartására, a gyermekek iskoláztatására!” – szögezik le a nyilatkozatban.
Miért hagyja figyelmen kívül a kormány a március 25-i Népi Gyűlésnek azt a követelését, hogy a megélhetési válság enyhítése, és a lakossági terhek mérséklése érdekében 27 százalékról 9-re csökkentsék a legfontosabb élelmiszerek, az életmentő gyógyszerek és az egészségügyi segédeszközök áfáját? Miért nem csökkentik 12 százalékra a gáz, a víz, a csatorna és a villanyáram díját terhelő áfát! Miért nem érdekelt a kormány abban, hogy ezzel negyedével mérsékelje a családokat agyonpréselő rezsiköltségeket – szegezik a kérdést a FIDESZ-t képviselő Selmeczihez.
A Közmunka is munka csoport képviselői szerint a kormány nem törődik a lakhatáshoz való joggal sem, hiszen nem állította le azoknak a családoknak a kilakoltatását, amelyeknek nincs hová menniük, és nem vonta vissza a végrehajtóknak adott engedélyt 5050 lakás elárverezéséről 15 ezer ember feje fölül.
Az önök kormánya csak beszél a keresztény családalapítás fontosságáról anélkül, hogy tenne is érte, hiszen a mai bérek és élet nehézségek nem ösztönöznek gyermekvállalásra, sem tisztességes munkára – írják.
A Széll Kálmán terv által kilátásba helyezett 40 milliárd Ft gyógyszertámogatás-csökkentés az emberek egészségi állapotának romlását fogja előidézni, a nagyvárosi tömegközlekedés költségvetési támogatásának csökkentése miatt jövőre emelkedni fognak a viteldíjak. A jelenlegi politika erőltetése emberéletekbe kerül, tömeges öngyilkossághoz, fagyhalálhoz, az emberek egészségi és anyagi állapotának lepusztulásához vezet. Javasolják, hogy ennek a folyamatnak úgy vessenek véget, hogy nem csak a bankokkal ülnek le tárgyalni, hanem a társadalommal is párbeszédbe bocsátkoznak, és tiszteletben tartják az élethez való legalapvetőbb emberi jogot.
Vegyék komolyan a magyar társadalom megélhetési gondjait, hozzanak ennek megfelelő törvényeket, és teremtsék meg az élhető Magyarország alapjait megszorítások nélkül, igazságosságban – fejeződik be a Közmunka is munka csoport kormányhoz intézett tiltakozása, melyet a Magyar Szociális Fórum ismertetett.+++

Hiteles politikát, hiteles összefogást!

A Magyar Szolidaritás Mozgalom, mint a Demokratikus Ellenzéki Kerekasztal (DEKA) kezdeményezője mindenkivel egyetért, aki összefogást, együttműködést sürget az Orbán-kormány leváltása érdekében. Akik erről írnak-nyilatkoznak, általában szinte kizárólag a pártok szándékait szokták méricskélni. Sajnos e tekintetben mi sem látunk rózsás képet.

Dávid János| Népszabadság| 2012. május 7.

A mi érdeklődésünk központjában azonban nem a politikai elit majdani választásai és szövetségkeresése, illetve az oda törekvők csapatai, hanem a pártot választani nem tudók hallatlanul széles tömegei állnak. Azokra tekintünk, akik közül a tudatosabbak már követelik a demokratikus ellenzék összefogását, és arra a nagy többségre, amely helyzetének kilátástalansága, fásultsága és az eddigi választások győzteseiben való csalódások sorozata okán már semmit sem vár a pártoktól. Ezek a milliók csak azt látják, hogy az éppen hatalomra került pártok nem képesek vagy soha nem is akarták beváltani választási ígéreteiket. A kormánypolitikát egészen más szempontok vezérlik, olyanok, amelyek számukra átláthatatlanok, de annyi azért érzékelnek, hogy a politika középpontjában nem ők állnak.

A Fidesz nyolcévi ellenzéki időszakában minden aktuális lépésre nemet mondó, ugyanakkor közvetett ígéretekkel teli kommunikációjának következtében a mindennapi emberek – a választók – fejében sikerült tökéletes zűrzavart kialakítani a gazdasági és politikai fogalmak, az ország, a nemzetközi és világpiaci viszonyok és a saját sorsunkat meghatározó összefüggések ok-okozati kapcsolódásainak tekintetében. A Fidesz hatékony és eredményes volt a választók félrevezetésében. Az MSZP kommunikációs teljesítménye meg sem közelítette a Fideszét, politikája az ígéretek és azok megvalósíthatóságának csapdáiban vergődött. A tényleges kormányzati gazdaság- és társadalompolitika csomópontja, irányai elkerülték a gazdaság és a társadalom egyre feszítőbb problémáit, gyorsan feledve a nagyszabású reformpolitika ígéretét. Ez az alapja a két párt hitelvesztésének.
A demokratikus, szabad választás elvének már csak a látszatát megőrző új választási törvény ismeretében ellenzéki közírók, frissen színre lépő pártpolitikusok és választási szakemberek a hatalom megragadásának lehetőségeit elsősorban technikai-matematikai oldalról közelítik meg. Az új párt, a 4K! frissen megválasztott elnöke ennél tovább megy (Népszabadság, május 2.). Érzékeli az MSZP hitelének megfogyatkozását, érzi, hogy emiatt az aktivizálhatónak vélt mintegy kétmillió kiábrándult választó nehezen vehető rá az ellenzéki összefogás támogatására. Ennek feloldására naiv, életszerűtlen megoldást javasol: lépjen hátra az MSZP (és a DK) addig, amíg ők, a „tiszták” – a kormányzati hatalomban még nem lejáratódott LMP és 4K! – kialakítják az új köztársaság alapjait, majd csatlakozzanak „útitársként” az LMP–4K! választási szövetségéhez a „régiek” is.
A Magyar Szolidaritás Mozgalom már 2011. december 23-án is ennél jóval bonyolultabbnak látta a helyzetet, amikor az éppen politikai stratégiát váltani látszó LMP színpadáról meghirdette a Demokratikus Ellenzéki Kerekasztalt (DEKA). Minden ellenzéki erő, minden demokratikus párt valamiféle gyors „összeborulásra” való felszólítást olvasott ki ebből a felhívásból. Pedig az nem erről szólt. Azt javasoltuk, hogy a DEKA első – sok hónapot igénylő szakaszában – szakemberek és civil szervezetek dolgozzanak ki egy programot, amely alapul szolgálhat a demokratikus elveket valló pártok közötti programegyeztetéshez. S csak ezt követően találkozzanak egymással a demokratikus ellenzéki pártok, és kezdjenek tárgyalásokat a közös fellépésről egy közösen kialakított és elfogadott program alapján. Ebben a helyzetben már nem az „összeborulás” üzenete lesz a legfontosabb, hanem a demokratikus jogállam helyreállítása és az ország jövőbeli sorsa. Egyes pártok hitelességük, mások vezető szerepük elveszítésétől való félelmükben utasították el a javaslatot.
Április 25–26-án a Magyar Szolidaritás Mozgalom eredeti elképzelésének megfelelően, szakértők és civil szervezetek bevonásával, elkezdtük a programok kidolgozását. A stratégiai szintű programok érinteni fognak minden lényeges területet, minden fontos problémát, amely már hosszabb ideje – és újabban a Fidesz kormányzásának „eredményeképpen” csak még kiélezettebben – súlyos teherként nehezedik a hétköznapi emberekre, a választókra. Abból indulunk ki, hogy a választók a jövőben egyik pártnak vagy párttömörülésnek sem adhatnak biankó csekket. (2010 óta megtapasztalhattuk, hogy ez mivel járhat!) A programkészítési rész és eredményeinek széles körű ismertetésével, a nyilvánosság előtti bemutatásával el szeretnénk érni, hogy végre jelentősen növekedjék a választói tudatosság. Fontosnak tartjuk, hogy a választók valós képet kapjanak az alapvető társadalmi-gazdasági folyamatokról. Ennek a tudásnak a birtokában az ígérgetők elveszítik hitelességüket, sőt nevetség tárgyává válnak. Jelenjenek meg érthetően azok az elvek, amelyeket a következő kormány követni készül, s a világos cezúra mutassa meg a korábbi kormányzások és az új kormányzás közötti különbséget. Legyen egyértelmű az ország, az egyes társadalmi csoportok, a közintézmények, a nagy elosztórendszerek stb. válságos kiinduló helyzete. Legyen egyértelmű, hogy ilyen körülmények között meddig érhet a takaró. A választásokig tartó felkészülés folyamatában váljon világossá mindenkinek, hogy mely prioritások szerint érik össze a kormányzásra készülő szövetség. A gazdasági, szociális prioritások, a mélyszegénység elleni küzdelem mellett hangsúlyosan jelenjen meg a demokrácia, a jogállami szerkezet újrateremtése, a társadalmi szolidaritás, az emberi jogok egyenlő tiszteletben tartása és a politikai-ideológiai alapú kirekesztés elvetése.
A 4K! amiatt aggódik,hogy a korábban már kormányzó pártok hiteltelenné teszik. Közben tudja, hogy nélkülük nem lehet leváltani a jelenlegi kormányt. Mi úgy hisszük, az MSZP hitelességi deficitje (és a 4K! még megerősítendő hitele) csak akkor áll helyre, ha támogatja a civilek és szakemberek közös programalkotó munkáját, majd a DEKA második szakaszában együttesen részt vesznek – más pártok mellett – annak a kormányprogramnak a kialakításában, amelyhez támogatást szeretnének kérni a választóktól.
Egyetértünk mindazokkal, akik éles cezúrát kívánnak húzni a múlt és a jövő között. Nem mintha az elmúlt húsz év teljesen értéktelen lett volna, és nem mintha teljesen a magunkévá tennénk valamelyik párt egyoldalú narratíváját, hanem azért, mert a korrupció, a politikai fennhéjázás, a megosztottság, a tényleges és verbális kirekesztés tényei és tükröződései az elviselhetetlenségig felerősödtek. Nézzünk körül: reményt vesztett, szomorú arcok „ünnepelték” május elsején a várható új megszorításokat és a jogaikat csorbító új törvényeket. Ennek is véget kell vetni! Megvalósítható programokat kell az emberek elé tárni. Nem hiszünk a múlt eltörölhetőségében, nem is tartjuk jónak, de bármilyen rögös is az út, hiszünk a változtathatóságban.
A szerző a DEKA koordinátora, a Magyar Szolidaritás Mozgalom egyik alapítója

Oxigénhez juttatni az államot - francia szocialisták kezdeményezése

Párizs-Budapest, 2012. május 7. hétfő
Francia szocialista értelmiségiek szerint az állam úgy tudna jobban eleget tenni társadalmi kötelezettségeinek, ha jelentősen csökkentenék az állam által felvett hitelek kamatát, növelnék a vállalatok nyereségadóját, felszámolnák a nagy jövedelműek adókedvezményeit és megadóztatnák a tőke tranzakciókat. A "Roosevelt 2012" nevű dokumentumot ismertető a Magyar Szociális Fórum azért tartja érdekesnek javaslataikat, mert Francois Hollande személyében vasárnap szocialista politikust választottak meg Franciaország köztársasági elnökévé.
A 18 értelmiségi, köztük Susan George, a "Lugánói jelentés" szerzője, Gilbert Mitterrand, az egykori köztársasági elnök, Francois Mitterrand fia, Michel Rocard volt miniszterelnök, továbbá szociológusok, közgazdászok és szakszervezeti vezetők abban látják a kibontakozás útját, hogy megzabolázzák a pénzügyi szférát, és rákényszerítsék a társadalom iránti kötelességének teljesítésére. Szolidáris demokráciát akarnak a pénzügyi oligarchia uralma helyett, munkahelyteremtést, a foglalkoztatás növelését és valódi lakáspolitikát a folytonos megszorítások helyett.
Újra kell tárgyalni az európai szerződéseket, a maastrichti stabilitási paktumot, és a szociális Európa felé kell irányt venni, hogy ki lehessen lábalni az Európai Unió minden országát sújtó társadalmi válságból - írják. Sürgetik az EU intézményrendszerének radikális felülvizsgálását is. Mint írják, több demokráciára van szükség, mert a kormányok politikája alárendelődött a nagy pénzügyi csoportoknak, a finánctőke a neoliberális gazdaságpolitika jóvoltából akkora szabadságot nyert, hogy nem csak a fennálló demokratikus rendet sodorja veszélybe, hanem magát az emberiséget is. "A kapitalizmus az öngyilkosság válságos napjait éli" - fogalmaznak.
A szociális irányú kimozdulás érdekében kezdeményezik az eddig felvett állami hitelek után fizetendő kamatok lényeges csökkentését. Ezzel kapcsolatban utalnak arra, hogy az amerikai központi bank (FED) 1,2 billió (1200 milliárd) dollár hitelt nyújtott a bajba került bankoknak mindössze 0,01 százalékos kamat mellett. Az államok ennek a kamatnak a hatszázszorosa-
nyolcszázszorosa mellett juthatnak hitelhez - írják. A vállalati nyereségadót az EU 25 százalékos átlagáról fel kellene tornászni az USA 40 százalékos adószintjére - sürgetik. Ha
megszüntetnék a legmagasabb jövedelműek tíz éve élvezett adókedvezményeit, az állam akkora bevételhez jutna, hogy megszűnne a költségvetési hiány, és költségvetési többlet keletkezne - támasztják alá adatokkal. Az adóparadicsomok bojkottálására szólítanak fel, mert az országból adózatlanul kivitt tőke miatt csak Franciaország 1-1,5 százalékos gazdasági növekedéstől, 20-30 milliárd euró bevételtől esik el. Az elbocsátásokat a lehető legalacsonyabb szintre kell csökkenteni, a szerződés nélkül dolgozóknak biztonságos
foglalkoztatási feltételeket kell biztosítani, harcot kell hirdetni a vállalatok kivonulása ellen - írják.
Végül kezdeményezik, hogy válasszák külön a kereskedelmi bankokat a takarékbankoktól, és ezzel tiltsák meg, hogy a bankok a betétesek megtakarított pénzéből spekuláljanak, azaz magukkal rántsák a lakosságot is a bankok által előidézett pénzügyi válságba.+++
Kiadta: MSZF SZK
+36 30 5927371
www.mszfszk.hu

A jelenlegi politika erőltetése emberéletekbe kerül - MSZF-levél Orbán Viktorhoz

Budapest, 2012. május 5. szombat
A jelenlegi politika erőltetése emberéletekbe kerül, tömeges öngyilkossághoz, fagyhalálhoz, az emberek egészségi és anyagi állapotának lepusztulásához vezet. Ennek a folyamatnak úgy kell véget vetni, hogy a kormány nem csak a bankokkal, hanem a társadalommal is párbeszédbe bocsátkozik, és tiszteletben tartja az élethez való legalapvetőbb emberi jogot - tudatta a Magyar Szociális Fórum Orbán Viktor miniszterelnöknek küldött levelében, melynek tartalmát szombaton hozták nyilvánosságra.
Simó Endre, az MSZF szervezője ebben arra kérte a kormányfőt, hogy "foglalkozzon súlyának megfelelő komolysággal" azokkal a társadalmi követelésekkel, amelyeket március 25-én küldtek el neki a Budapesten megtartott Népi Gyűlés. Nevezetesen, állítsák le azoknak az embereknek a kilakoltatását, akiknek nincs hová menniük, állítsák helyre a kilakoltatási moratóriumot, és vonják vissza azt az 5050 árverési engedélyt, amelynek alapján 15 ezer ember feje fölül vehetik el otthonát. Követelték a legalapvetőbb élelmiszerek, az életmentő gyógyszerek, az élet fenntartásához nélkülözhetetlen szolgáltatások (víz, gáz, villany) árát terhelő 27 százalékos áfa 9, ill. 12 százalékra mérséklését a lakosság terheinek mérsékléséért. A 60 ezer forintos minimálbér megadását a közmunkásoknak, és közérdekű per indítását a bankok devizahitelesekkel szembeni visszaélései miatt, hogy extraprofitjuk terhére kártalanítsák a megkárosítottakat.  A Népi Gyűlés követelte, hogy vonják vissza a megváltozott munkaképességű személyek ellátásáról szóló 2011. december 29-i (CXCI.) törvényt, s függesszék fel az "új komplex minősítő vizsgálatok" néven elhíresült intézkedést, mert a rokkantak létét veszélyeztetik.
Simó levelében emlékeztetett arra, hogy követeléseikről eddig még senkivel sem tudtak érdemben tárgyalni, mert a dossziét ide-oda küldözgették, a miniszterelnökségről átkerült Soltész Miklós szociális ügyi államtitkárhoz, aki 13 pontja közül 12-őt tovább küldött a nemzetgazdasági minisztériumnak, illetékességre hivatkozva, és végül csak a rokkantak ügyéről bocsátkoztak tárgyalásba főosztályvezető szinten, de anélkül, hogy a kormány megbízottjának felhatalmazása lett volna érdemi tárgyalás folytatására a rokkant-ügy egészéről.
Simó arra kérte Orbánt, hogy ne kelljen külön-külön tárgyalgatniuk minden egyes osztály- és főosztályvezetővel, hogy azután ne történjen semmi, hanem nevezzenek ki tárgyaló partnernek olyan kompetens személyt, aki kellő felhatalmazással rendelkezik a kérdés átfogó megtárgyalására, felelős tárgyaló partnerként.
"A Népi Gyűlés eredetileg azért fordult Önhöz 13 pontos társadalmi követelésével, mert legfelső szintű intézkedések szükségesek a megélhetési válságból fakadó gondok mérséklésére. A tárgyalás lepasszolása technikai szintre, a jogos követelések ide-oda tologatása, az érdemi párbeszéd kerülése, a jelenlegi politikai további erőltetése emberéletekbe kerül. Ez az állapot ellentétes az élethez való legalapvetőbb emberi joggal, amelynek a tiszteletben tartásáról nem vagyunk hajlandóak lemondani semmilyen politika kedvéért sem" - írta a miniszterelnöknek, és újból elküldte neki a 13 pontból álló követelés listáját, arra kérve őt, hogy - ha személyesen nem tudja vállalni a tárgyalást az MSZF-fel -, akkor olyasvalakit bízzon meg maga helyett, akivel érdemi tárgyalást tudnak folytatni a követeléseikről.
"Őszintén remélem, hogy Önnel személyesen fogunk tudni szót érteni az emberek javára! Mi a magunk részéről készen állunk rá" - fejeződik be a kormányfőnek pénteken faxon továbbított levél.+++
Kiadta: MSZF SZK
+36 30 5927371
www.mszfszk.hu
www.hitelkarosultakert.hu

Rokkantak: eredménytelen volt a tárgyalás a kormány megbízottjával

Rokkantak: eredménytelen volt a tárgyalás a kormány megbízottjával
Budapest, 2012. május 2. szerda
Eredménytelen volt a Magyar Szociális Fórum és az Összefogás a korhatár alatti rokkantak emberi jogaiért csoport képviselőinek szerdai tárgyalása a kormány megbízottjával. A rokkantakat képviselő Demeter Évának, és Güthné György Katalinnak, valamint Simó Endrének, az MSZF szervezőjének nem sikerült elérnie a törvény visszavonását, az új komplex minősítő vizsgálati rendszer végrehajtásának felfüggesztését, sem pedig ígéretet kapniuk az emberiességi normákat leginkább sértő rendelkezések megváltoztatására - jelentette az MSZF.
Dávid István, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának foglalkoztatási rehabilitációs főosztályának vezetője nem rendelkezett felhatalmazással, hogy tárgyalásba bocsátkozzon a megváltozott munkaképességű személyek ellátásáról szóló 2011. december 29-i (CXCI.) törvény visszavonásáról, és az "új komplex minősítő vizsgálatok" néven elhíresült intézkedés felfüggesztéséről.
Demeter Éva és Güthné György Katalin írásban is átnyújtotta "Bűnös vagy áldozat a rokkant?" című 13 pontos  dokumentumot, melyben a legsúlyosabb következménynek a rokkantévek nyugdíjjogosító idejének elvesztését jelölték meg mind visszamenőlegesen, mind 2012-től. A rokkantévek nem számítanak be az öregségi nyugdíjba, így a fiatalabb korban megrokkant személy sohasem lesz jogosult öregségi nyugdíjra. Ezért a nyugdíjjogosultsági rokkantévek beszámításának visszaállítását sürgetik. Komoly gond a felülvizsgálaton visszaminősített betegre nézve, ha egészségi állapota 50 százalék feletti, mert őt nem illeti meg az állandó özvegyi nyugdíjjogosultság. A 40 százalékos egészségkárosodást el nem érők kiesnek az ellátórendszerből. A törvény korlátozza a felülvizsgálati jogot azzal, hogy a fellebbezés idejére nem jár ellátás, a perek viszont akár évekig is elhúzódhatnak. Így a beteg évekig ellátatlan marad. Komoly probléma az életkor szerinti diszkrimináció azonos társadalmi csoporton belül, hiszen míg a 62 év feletti rokkantak élvezhetik a nyugdíjrendszer minden előnyét, az 57 év felettieknek nem jár automatikusan az öregségi nyugdíj, hanem igényelniük kell, és félő, hogy a készülő új nyugdíjtörvény miatt kiszorulnak az öregségi nyugdíjra jogosultak köréből. Kb. 150 ezer 57 év alatti rokkanttól máris megvonták a kedvezményes utazási lehetőséget, emiatt a beteg nem tud orvoshoz járni. A feljegyzés szerint a rokkantak elvesztik pénzintézeti hitelképességüket is nyugdíjas státusuk megszűnése miatt, az új komplex minősítő rendszer pedig valósággal hippokratészi esküjük megszegésére buzdítja az orvosokat. Az új rendszer megalkotói olyan nemzetközi és hazai standardokra hivatkoznak, amelyekbe a betegeknek nem engednek betekintést, ezzel megsértik a tájékozódáshoz való jogukat.
Dávid István főosztályvezető "hatalmas előnynek" nevezte a jogszabály parlamenti megalkotását, emberi és szakmai szempontból  egyaránt helytállónak tartotta azt. Céljuk az volt vele, hogy minél több embert rehabilitáljanak és visszahelyezzenek a munka világába - mondta. A rokkantak képviselői esetekkel, példákkal mutatták ki, mennyire nem felel meg a törvény ennek a célnak. Dávid elismerte: egy jó jogszabályt is meg lehet tölteni rossz tartalommal.
Dávid Soltész Miklós szociális ügyi államtitkártól kapott megbízást a szerdai találkozó lebonyolítására, Soltész pedig Orbán Viktortól, akihez az MSZF március 25-én továbbította a Népi Gyűlés 13 pontos követelését, benne a rokkantakra vonatkozóval.
A megbeszélés eredménytelenségét kommentálva a három civil képviselő a sajtónak elmondta, hogy komolyabb tárgyalásra számítottak erről a 400 ezer embert érintő kérdésről. Tekintettel arra, hogy a rokkantak helyzete egyszerre egészségügyi, emberjogi és gazdasági kérdés, a témát nem lehet szétszabdalni, és mindegyikről külön-külön tárgyalni, hanem olyan vezető politikussal akarnak asztalhoz ülni, aki kompetens az egészben. Kitartanak követeléseik mellett, mert emberéleteket és sorsokat érint, készek a tárgyalásra, de ha az nem hoz eredményt, akkor más eszközökkel is készek kiállni a létében fenyegetett réteg emberi jogainak védelmében.+++
Kiadta: MSZF SZK
+36 30 5927371
www.mszfszk.hu

Tüntetés a Gárda ellen: 70 ezer forint bírság vagy 35 nap fogház a tüntetőknek

Dániel Péter, 2012. április 19., 10:32
A magyar rendőrség 70 ezer forint pénzbírság megfizetésére kötelezett, mivel a határozatuk indoklása szerint visszaéltem a gyülekezési joggal. Amennyiben a bírságot nem fizetem meg, úgy azt közmunkára vagy 35 nap elzárásra változtatják át. De miért is sújtottak engem ezzel a pénzbírsággal? Lássuk csak az előzményeket...
Magyarország, Budapest, Hősök tere... 2012. március 17. Egy Jobbik nevű párt támogatásával „gárdistákat”, azaz új-nyilas rohamosztagosokat avattak ott. Egy jogerősen betiltott, szélsőjobbos, félkatonai szervezet nevében. Mindannyiunk közös szégyenére, a Magyar Köztársaság, a jogállamiságunk gyalázatára. Egy Fidesz nevű, neohorthysta, azaz ma már inkább fasiszta párt cinkos támogatásával és a magyar rendőrség tétlen asszisztálása mellett.
Az a magyar gárda tartott avatást, amely a bíróság jogerős ítéletével már feloszlatásra került.
Tudom, mert az egyik felperesi beavatkozó jogi képviseletében, ügyvédként magam is részt vettem az eljárásban, a gárda betiltása érdekében. Akkor azt hittem, hogy sikerrel. De ezen a napon bebizonyosodott, hogy egy gárdistának elég leülni és már nem is számít gárdistának...
Egy betiltott szervezetnek elég felvenni még egy újabb jelzőt a nevébe és már nem is számít betiltott szervezetnek. Annak ellenére, hogy ugyanaz a szellemiség, a tagság, a vezetés, de még a ruházat, a külsőségek is. A magyar gárda betiltásra került, de az „új magyar gárda” vagy a „magyar nemzeti gárda” vígan működhet tovább?
Tehát ha mondjuk egy Kovács Béla nevű védencem jogerősen kap 3 év börtönbüntetést, akkor elég megváltoztatnia a nevét Új Kovács Bélára vagy Kovács Nemzeti Bélára és nem kell azt leülnie? Esetleg ennek érdekében időnként azért leül a földre vagy együtt kell majd szavaznia a kormányzó párttal? Vagy részt kell vennie egy törvénytelen puccskísérletben? Netán TV székházat is kell majd gyújtogatnia? Vagy elég lesz tiszaeszlári vérvád-beszédet mondania a Magyar Parlamentben? Hogy is van ez?
De térjünk vissza a jogsértő, felháborító és szégyenletes gárdista avatásra.
Maroknyian mentünk el erre a jogsértő, barbár rendezvényre. Voltunk tán húszan. Spontán, különösebb szervezés nélkül mentünk oda tiltakozni. Felálltunk és élőláncot képeztünk. Szembenéztünk a néhány száz új-nyilas brigantival. Akik egyben a mi „kedves” magyar honfitársaink. Megtévesztett, gyűlölettel fanatizált „nemzet testvéreink”... Akik ismét elfeledik, hogy „Dunának, Oltnak egy a hangja...” és elfeledik, hogy „Anyám kún volt, az apám félig székely, félig román, vagy tán egészen az ...” Elfeledik ismét, hogy magyarok vagyunk mi itt mind. Mind a tízmilliónyian.
Persze mi harmincan ma ismét nem voltunk, nem lehettünk magyarok a saját hazánkban. Voltunk „mocskos zsidók”, „hazaáruló bitangok” és „zsidóbérencek”. Ahogyan az mostanában megint dukál ebben az ezerszer elátkozott, ezerszer nyomorult, ezerszer meggyalázott, kicsiny hazában. Ahogy azt az átkozott, bomlott elméjű diktátor... bocsánat, a mélyen tisztelt miniszterelnök úr is sugallja, minden gyalázatos, kódolt-zsidózós gyűlöletbeszédében. Ahogyan a másik, eszement, fasiszta briganti... bocsánat, a mélyen tisztelt házelnök úr is teszi minden gyalázatos gyűlöletbeszédében. Ahogy azt a Vona, Bayer és Bencsik-féle újnyilas veszett kutyák... bocsánat, a miniszterelnök úr legfőbb bizalmasai és stratégiai szövetségesei, a békemenetelő, igaz magyar hazafiak is teszik, amúgy mélymagyar módra. Ahogyan szellemi elődeik is tették a 20-as, 30-as években...
Ott voltunk mi harmincan és felemeltük a szavunkat ez ellen a gyalázat ellen. Ott voltunk és tiltakoztunk, „mert vétkesek közt cinkos, aki néma”. Ott voltunk, hogy megmutassuk a művelt és demokratikus világnak, élnek még józan demokraták ebben a hazában.
Ott voltunk és majdnem le is lettünk tartóztatva. Merthogy a magyar rendőrség helyi képviselője, parancsnoka közölte, hogy a mi rendezvényünk a jogellenes. Erre azt mondtam neki, hogy megtiszteltetésnek veszem, ha előállít ezért... Végül nem tette.
Kérdésemre, hogy miért nem lép fel a jogerős bírósági ítélettel betiltott és feloszlatott szervezet rendezvénye ellen, nem volt válasz. De manapság a hazánkban mind több a jogos kérdés és mind kevesebb a válasz... Ideje lesz tán hozzászokjunk. Megjegyzem, hogy ügyvédként én is részt vettem annak idején a gárda feloszlatását célzó eljárásban. Akkor úgy tűnt, hogy sikerrel. De ma már nem tudom biztosan...
Azaz nem. Nem fogunk hozzászokni. Újra és újra fel fogjuk tenni sürgető és követelő kérdéseinket. Nem hagyjuk magunkat és nem hagyjuk veszni a demokráciánkat. „Hiszen demokratának lenni mindenekelőtt annyit tesz, mint nem félni.” Még akkor sem, ha 2006-ban a TV székház lángjainál megláttuk, hogy mire lehet felhasználni az árpádsávos csőcseléket..."
Mi harmincan nem féltünk ma ott. Bátran szembenéztünk az őrjöngő barbárokkal. Nem kértünk a cinkos rendőrség védelméből sem. Bár törvénytelenül körbevettek minket és szabad mozgásunkban korlátoztak. Lelkük rajta...
A magasba emeltük józan tábláinkat és emelt fővel válaszoltunk az újnyilas mocskolódásokra is. Végül pedig elénekeltük a magyar himnuszt. Az újnyilas brigantiknak pedig torkára forrt a rasszista, antiszemita mocskolódás...
Az árpádsávos újnyilasok azzal akartak megsérteni, hogy olyan vagyok, mint Kertész Ákos. Nos két dolgot is üzenek nekik. Ennél nagyobb dicséretet még soha nem kaptam. Egyébként pedig már ott és akkor is a szemükbe mondtam, hogy büszkén vállalom, Kertész Ákos vagyok én is. De én maradok itthon, mert ez az én hazám is. Mert „áldjon vagy verjen sors keze”, itt élnem, halnom kell... Ezen pedig nem változtathat senki és semmi. Legfőképpen nem változtathat egy ócska, fasiszta diktátor és a szánalmas operettnyilasai. Mindezek ellenére is jó volt a Hősök terén lenni. Jó volt megmutatni, hogy nem ért még teljesen véget a megtaposott, halálra sebzett köztársaság... jó volt európainak lenni a fehérek között.
A fasisztoid, orbáni diktatúra szerint nem a több száz, újnyilas gárdista sértett törvényt, hanem én. A pénzbírságot nem fizetem meg és közmunkát sem végzek ennek a fasisztoid, pártállami diktatúrának. Marad tehát a fogház. Leülöm.