2011. március 11., péntek

Thürmer Gyula blogja: Balszemmel 227.

Elveszített cukorfüggetlenség
Régen, még a szocializmusban, ha fel­emelték valamelyik élelmiszer árát, előző este közölték az akkori kormányzó párt, az MSZMP tagjaival. A kormány ab­ban bízott, hogy a párttagok majd meg­értetik környezetükkel. Az eredmény in­kább az volt, hogy a párttagok rohan­tak a boltba, hogy még az áremelés előtt bespejzoljanak. Manapság nem a kormány emeli az árakat. A tőkés cégek teszik ezt. A kor­mány pedig tudomásul veszi. A kormánynak cselekedni kellene, ha azt látja, hogy két hét alatt csaknem duplájára emelkedett hazánkban a cukor ára, kilóját már alig lehet 300 forint alatt kapni. Most azt próbálják türelmes népünk­nek bemagyarázni, hogy Líbia miatt 500 forint lesz a benzin ára. Nem tudom, hogy Ausztriában milyen a kormány, de ott a cukor 100 forinttal olcsóbb, és a benzin is kevesebbe kerül. Pedig ott a bé­rek jóval magasabbak, mint nálunk. Per­sze megvan mindennek a magyarázata. Húsz éve eladták az összes cukorgyá­rat. Minek is az? A külföldi tőkés meg vitte, „mint a cukrot", mert ő tudta, hogy a cukor stratégiai cikk. Magyarország egy ilyen fontos termékben elveszítette függetlenség és önállóságát.
Rovásírás és kommunistaellenesség
A Jobbik radikalizmusával jutott a parla­mentbe. Sokaknak tetszett, hogy őszintén beszélnek az emberek problémáiról. A parlament azonban nem tett jót nekik. A Fidesz szinte minden ötletüket átvet­te. Maradt a kommunista-ellenesség, és néhány földtől elrugaszkodott ötlet. Pél­dának okáért elhatározták, hogy száz te­lepülésen rovásírásos helységnév táblát avatnak. Ez már önmagában butaság, de a legszörnyűbb, hogy el is kezdték csinál­ni. Nem lenne a Jobbik az, ami, ha ezt a kulturális akciót nem öntené le nagy adag kommunistaellenességgel. Egyetértek azzal, hogy a rovásírás „egyik legértéke­sebb kultúrkincsünk", de azzal már nem, hogy a régi magyar írást újraélesszük a 21. században. Sokkal helyesebb lenne, ha minden magyar gyerek megtanulná a mai magyar nyelvet, tudna olvasni. S, ha még egy idegen nyelvet is megtanul, van esélye a boldogulásra. A Jobbik vezetői jobban tennék, ha nem a kommunisták­kal akarnának folyamatosan leszámolni, és nem a rovásírást rángatnák elő, hanem erőteljesen felemelnék hangjukat az iszo­nyú áremelések ellen, ha az emberek va­lós gondjaival foglalkoznának. De jobbat mondok: legyünk mi radi­kálisok, szorítsuk ki a Jobbikot erről a politikai mezőről!
Amerikai-izraeli ellentámadás
Az arab világ forrong. A néptömegek megmozdultak, követelésekkel állnak elő. Nem férhet kétség ahhoz, hogy a Mun­káspárt rokonszenve és szolidaritása a dolgozó tömegek mellett van. Elítéljük az erőszakot, a líbiai vérfürdőt. Látnunk kell, hogy az igazán mélyreható válto­zásokig még hosszú az út. Az Egyesült Államok és Izrael nem mondott le arról, hogy ők uralkodjanak az arab világban. Politikai, katonai, titkosszolgálati eszkö­zökkel beavatkoznak arab országok éle­tébe. Megijedtek a tömegmozdulások­tól. Igyekeznek átmenteni az eddigi re­zsimeket, vagy a régi vezetőkkel együtt, vagy azok nélkül. A cél az arab világ ter­mészeti kincsei fölötti uralom. Az ame­rikaiak és izraeliek tartanak attól, hogy a térség országai új barátokat keresnek. Oroszország a régi-új, de már ott van Kína is. Az USA hirdeti, hogy ő az embe­ri jogok fő védelmezője, de arról hallgat­nak, ha az amerikaikkal jó viszonyt ápo­ló országokban sértik meg az emberi jo­gokat. Az ENSZ Biztonsági Tanácsában az USA megvétózta a javaslatot, hogy tiltsák meg Izraelnek újabb telepek építé­sét a Gazai övezetben, holott nyilvánva­lóan a palesztin nép kiszorításáról, sőt fi­zikai megsemmisítéséről van szó.
Bármi megtörténhet
Magyarország az európai kapitalizmus egyik gyenge láncszeme. A 130 milliárd dollárnyi külső adósság fizetése csak akkor lehetséges, ha a magyar kormány kiszorítja a lakosságból ezt a pénzt, il­letve, ha az EU és IMF hajlandó eh­hez támogatást adni. A Fidesz-kormány ezért kettős nyomás alatt áll. Az egyik oldalon a nyugati pénzintézetek elvárá­sai, a másik oldalon a társadalmi robba­nástól való félelem. A Fidesz-kormány egyelőre képes ke­zelni a problémát, de bármi megtörtén­het. A Munkáspártra fontos szerep várhat. A magyar baloldal megújulásának fon­tos eleme a Munkáspárt. Három terüle­tet kívánunk összekötni: a nemzeti elkö­telezettséget, a társadalom dolgozói réte­geihez való szociális kötődést, és a poli­tikai radikalizmust. A növekvő társadal­mi feszültségek közepette nagy szükség van ilyen pártra!