2011. október 28., péntek

A kilakoltatása elől a halálba menekült metróvezető temetése

Budapest, 2011. október 26. szerda
Az óbudai temetőben szerdán nagy társadalmi részvétel mellett, a sajtószabadság súlyos korlátozása közepette kísérték utolsó útjára S. Éva metróvezetőt, aki október 6-án a halálba menekült kilakoltatása elől – jelentette a Magyar Szociális Fórum.
A temető biztonsági szolgálata, felsőbb utasításra hivatkozva fizikailag megakadályozta a szép számban megjelent TV forgatóstábokat abban, hogy felvételeket készítsenek a temetésről, és beszámoljanak a nézőknek a néma társadalmi tiltakozásról, amelyet – a családdal egyetértésben – a Magyar Szociális Fórum szervezett az embertelen és igazságtalan állapotok miatt, melyeknek S. Éva áldozatául esett. A temetésről készült fotókat és videó felvételeket is csak a biztonsági szolgálat éberségének kijátszásával sikerült elkészíteni. Ezeken látható, hogy emberek százai vonulnak fel S. Éva kinagyított fényképével, rajta a felirattal: „Halálba kergették a bűnösök!”
A tájékoztatási szabadság súlyos megsértése különösen aggasztó amiatt, hogy a család nem zárkózott el a sajtónyilvánosság elől, hanem csupán azt kérte, hogy a TV-sek a ravatalozóban ne forgassanak.
Simó Endre, az asszony sorsát társadalmi üggyé nyilvánító Magyar Szociális Fórum szervezője a Lánchídrádiónak és a Magyar Nemzetnek kijelentette: súlyos fejleménynek tartja, hogy a szociális problémákon egyesek a szólás- és a tájékoztatási szabadság korlátozásával próbálnak úrrá lenni.
S. Évát több százan kísérték utolsó útjára, köztük Metróvezetők és BKV-sok népes csoportja. Az emberek egy-egy szál virággal borították be a sírját, és mécseseket helyeztek el az „Évát a halálba kergették a bűnösök!” feliratú fekete-fehér molinó alatt.
A végrehajtói elől öngyilkosságba menekült 51 éves asszony leánya a temetés után elmondta az MSZF szervezőjének, hogy a temetés napjáig sem kapta meg a tragédia pontos körülményeit tartalmazó rendőrségi jegyzőkönyvet. Történt ez annak ellenére, hogy írásban kérte a III. kerületi Rendőrkapitányságtól, majd a Budapesti Rendőr Főkapitányságtól. Közölte, ragaszkodik ahhoz, hogy megismerje édesanyja elhatározásának pontos körülményeit, azt, hogy kik és miért akartak behatolni a lakásba, és milyen rendőri segédlettel párosult az akció. Eddig csak a halottkém jelentését ismerhette meg, ami a halál fizikai okáról szól. Jáger István, a Közlekedési Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke arról tájékoztatott, hogy a BKV vezetése kész jogi képviseletet biztosítani a 21 éves lánynak, és anyagi téren is igyekszik a segítségére sietni.+++
***
Budapest, 2011. október 27. csütörtök
A Magyar Szociális Fórum csütörtökön erélyes tiltakozását fejezte ki a sajtószabadság korlátozása miatt S. Éva szerdai temetésén. Simó Endre, a fórum alapítószervezője üzenettel fordult dr. Merksz Istvánnéhoz, az óbudai temető igazgatójához, hogy adjon magyarázatot, miért akadályozták meg, hogy a TV stábok forgathassanak a temetésen. Saját elhatározásból, vagy utasításra rendelte-e el, hogy a temető biztonsági szolgálata fizikai közben lépéssel is érvényt szerezzen a tiltásnak.
Az MSZF a tájékoztatási szabadság súlyos megsértésének tartja a történteket, hiszen a temető biztonsági szolgálata – felsőbb utasításra hivatkozva – meghiúsította, hogy a közvélemény korrekt képi tájékoztatást kaphasson az 51 éves metróvezető végső búcsúztatásáról, és több száz ember néma társadalmi tiltakozásáról az embertelenség és az igazságtalanság miatt.
S. Éva családja társadalmi ügynek tekintette a temetést, és nem kívánta megakadályozni a sajtót munkájának végzésében. S. Éva leánya az MSZF rendelkezésére bocsátotta üzenetének pontos szövegét, melyet a temetés előtti napokban küldött a temetőigazgatóságra. Ebből kitűnik, a családnak az volt az egyetlen kérése, hogy a ravatalozóban ne forgassanak. Ezzel szemben a biztonsági szolgálat a temető egész területén megtiltotta a forgatást, és kitessékelte a TV-seket a köztemetőből.
Az MSZF várja az óbudai temetőigazgató sürgős válaszát, tekintettel az alkotmányos jogokat érintő közérdekű megkeresésére.+++
Üzenetét az MSZF az alábbi címre küldte el:  Temetőigazgató: dr. Merksz Istvánné E-mail: obudaitemeto@btirt.hu +++
Beszámoló a Munkáspárt jelen lévő tagjától:
A szomorú eseményen kb. 250 - 300-an vettek részt,  a Magyar Kommunista Munkáspárt tagjai kb. 20 - 25-en voltak.
Elkeserítő volt látni a munkásévekben meggyengült  idős szülőket, akik felnőtt lányukat temették.
A temetés vége felé,  amikor még a család a sírnál tartózkodott, egy túlbuzgó temetői rendész szót emelt a sírparcella szélén, a képeken látható spontán tüntetés ellen.
Némi csendes szóváltás után,  a valahonnan odakerült igazgatónő  és a rendész hallgatólagosan tudomásul vették a megnyilvánulást, elvonultak...