2011. március 28., hétfő

Thürmer Gyula blogja: Balszemmel 230.

Szép munka volt! Gratulálok! Az LMP közel egy éves kemény parlamenti munka eredményeként, vagy talán annak ellené­re, felfedezte, hogy az ementáli sajton lyu­kak vannak. De tényleg, idáig azért el kell valahogy jutni. Levetkőzni a velük szü­letett polgári előítéleteiket, mi több, fel­fedezni, hogy a Kossuth téren túl is van élet, ez nem semmi. Szóval, azt mondta az LMP a múlt héten, hogy túl sok a külföl­di szupermarket, hipermarket, meg min­denféle markét, úgyhogy a jövőben csak a helyi kereskedelmi kamarák engedélyével lehessen ilyeneket nyitni. Az ügynek még utána is jártak. Szabó Rebeka, az LMP országgyűlési képvi­selője „több olyan városba is ellátoga­tott, ahol szerinte problémát jelent a sok pláza". Az ilyenre mondja Sinkovics Imre a Tizedes meg a többiekben: „Grísa, azt a jó moszkvai nénikédet!" Ad egy, a plázák húsz éve rombolják a magyar gazdaságot. Ad kettő, ha az LMP vezetői véletlenül nem ebben az országban éltek az elmúlt húsz évben, akkor is tudhatnák, hogy a Munkáspárt húsz éve küzd a plázák ellen. Ad három, barátaim, amit Ti most csi­náltok, az ugyanolyan disznóság, mint amit elődeitek, az SZDSZ-esek csináltak. Ők a szocikkal együtt eladták a ma­gyar kereskedelmet, bemagyarázva a népnek, hogy ezentúl milyen jó lesz. Ti most ugyanúgy át akarjátok verni az em­bereket, elhitetve, hogy egy kis törvény­módosítással mindent jóra lehet fordítani. Nem, nem lehet! Ma már másra van szükség: a tőke korlátozására. Vessünk ki 45 százalékos adót a plázákra! Hidd el nekem, mindjárt szedik a sátorfájukat! Akkor, és csak ak­korlesz magyar gazdaság. Megjegyezted? A tőke korlátozása!
Kína és Oroszország az agresszor mellett
A nyugati világ lerohanta Líbiát. Oroszor­szág és Kína pedig hallgatott. Ez a háború úgy kell a franciáknak, angoloknak, pon­tosabban, a francia és angol tőkéseknek, mint egy falat kenyér. Amerikáról már nem is beszélve. Az EU válságban van, az euró bármelyik pillanatban összeomolhat. A nép kimehet az utcára, nem csak Tripoliban, hanem, mondjuk, Párizsban vagy London­ban. Egy jó kis háborúban magasra lehet emelni a nemzeti tudatot, be lehet mutatni, hogy mi, franciák és angolok, előbbrevalók vagyunk az aljanépeknél, mi vagyunk a demokrácia, sőt a civilizáció hordozói. Kockázat sincs benne, mert csak repülőket küldünk oda, amiket a líbiaiak nem tudnak lelőni. Tiszta sor! De vajon mit akar Oroszország és Kína? Na jó, tudom én, hogy a nagyha­talmakat nem erkölcsi értékek vezérlik. Mondjuk, felmerülhetne az orosz és kínai kormányban, hogy szerencsétlen népeket igáznak le, az ő hallgatásuk és sajnál­kozásuk mellett. Felmerülhetne, de nem merül fel. Lehet védekezni azzal, hogy úgy sem tudjuk megakadályozni a hábo­rút, akkor legalább ne másszunk bele! Valahogy így védekezhetett Anglia és Franciaország, amikor 1938-ban, Mün­chenben beleegyeztek, hogy Hitler lero­hanja Csehszlovákiát. Oroszország és Kína most beáldozza Líbiát. De hogyan tovább? Meddig lehet elmenni büntetlenül? Hitler kit támadott meg nem sokkal München után? Azt a Franciaországot, és azt az Angliát, amelyek a hallgatás, a sajnálkozás leple alatt a fasiszta agresz- szort támogatták. Mondjuk ki őszin­tén: Oroszország és Kína ma az agresszor mellé állt. Engedi az USA, Anglia, Franciaország terjeszkedését, abban bíz­va, hogy az orosz és a kínai kapitalizmus is részt vehet a világ újrafelosztásában.
Belarusz függetlenség
A héten Belaruszban jártam. Nem elő­ször, és nem utoljára. Segítenünk kell ne­kik, a belarusz népnek! Belarusz bará­tom azt mondja: nézd, mi a történelem során először élünk szabadon, függetle­nül, önálló belarusz államban. Ha hiszed, hanem, 1200 éve élünk a Földön, mi már minden voltunk, csak éppen belaruszok nem. Voltunk a litvánok alatt. Uralkod­tak a lengyelek felettünk, nyilván tetszett nekik, nem véletlen, hogy ma is áhítoz­nak területünk egyharmadára. Voltak itt a németek, az oroszok. Jó, ez már a rég­múlt. De ha a közelmúltat nézzük, akkor sem jobb a helyzet. Mondjuk meg őszin­tén: Belarusz nem volt igazán szuverén állam a Szovjetunió idején sem. Aztán itt is jött a rendszerváltás, és percek alatt rá­jöttünk, hogy a hatalomra jutó értelmi­ség sokat beszél a történelmi múltról, de vajmi keveset tesz a mai függetlenségért. 1994-ben jött egy ember, Alekszandr Lukasenko, aki azt mondta: a független­ség nem az, hogy kitűzzük a történelmi zászlót. A függetlenség az, hogy a sa­ját életünket élhetjük. A két nagy szom­szédnál, az oroszoknál és a lengyelek­nél már minden magánkézben van. Ná­lunk a minszki traktorgyár, meg a töb­bi óriás - állami. Ezért látsz itt a gyár mellett kultúrpalotát és sportcsarnokot. A lengyeleknél és az oroszoknál már fi­zetni kell az oktatásért, az egészségügy­ért. Nálunk ez is az állam közös pénzéből megy. Nem vagyunk már mi sem szocia­lista ország, de elkerültük a vadkapitaliz­must. A Marx utcában már nálunk is van Canalli üzlet, a Függetlenség sugárúton meg McDonald's. De a belarusz gazdaság a miénk. Nem ez a függetlenség?