2013. augusztus 1., csütörtök

Ha az állam ráteszi a kezét a bankrendszerre is, akkor már valóban csak egy forradalommal lehet kitakarítani Orbánékat

Rendkívül érdekfeszítő hetet zárunk a gazdaságban: elkezdődött a magukat függetlennek hitt oligarchák csuklóztatása.
A hét elején a köztársasági elnök elegánsan jóváhagyta a takarékszövetkezetek államosítását lehetővé tevő törvényt. Áder – a minta-elnök – eljárása pontosan olyan volt, mint amikor az étteremben a vendég azért küldi vissza a konyhába az ételét, mert az hideg – miközben az igazi ok, hogy a hús már büdös, romlott volt.
A pofon érzékenyen érintette Orbán egyik nagy támogatóját, Demján Sándort. Azt a Demjánt – aki nem mellesleg a Gránit Bank egyik fő tulajdonosa –, aki már korábban szemet vethetett a takarékszövetkezetekre. Bankjának ugyanis nincs fiókhálózata, amit létrehozni bizony költséges és hosszadalmas dolog lenne. Demján tehát valahogy benavigálta magát a takarékszövetkezetek érdekvédelmi szervezetének elnöki székébe (ugyan mi egyéb köze lehetett Demjánnak, az építési vállalkozónak ehhez a fontos poszthoz?). Mondhatjuk úgy is: ez a hátsó bejárat tipikus esete. Most azt kellett érzékelnie, hogy valaki – napok alatt! – kiénekli a sajtot a szájából…
Demján a második taslit akkor kapta, amikor az állam belengette: nagy összeggel be akar szállni a Gránit Bank tulajdonosai közé. Ez alapvetően nem jönne rosszul a Banknak, hiszen a tőkeinjekció javítja a működés pozícióit – erre pedig a Gránit igencsak rászorul – éppen csak Demjánnak nincs szüksége egy másik nagy tulajdonosra. Az állam pedig akkora összeggel szándékozik belépni, ami Demján tulajdonosi prioritását éppen megszünteti. Ráadásul láthatóan úgy, hogy erről meg sem kérdezték Demjánt. Szóval nemcsak a takarékszövetkezeti álom illant el, de úgy tűnik, még a Trigránit Bankban is kisebbségbe kerülne.
Oda a hatalom: manapság nem lehet megélni a pláza-stop miatt egyébként sem épülő plázákból.
Másik nemzeti nagyságunk: Csányi Sándor, az OTP atyaúristene. Ő is két nagy pofont kapott – de ő nem levelezni kezdett Orbánnal, hanem azonnal kimentette a pénzét a bankból. Nagyrészt. Mert tudja, hogy a tett halála az okoskodás…
Csányi lépésének egyik oka a konkrétan beígért füles: az állam valahogy ráveszi majd a bankokat, hogy azok jóváírják a devizahiteleseket ért károkat – ez az OTP-nek száz milliárdos nagyságrendű veszteséget okozhat. A másik hír összefügg a takarékszövetkezetekkel: az állam láthatóan létre szeretne hozni egy nagy állami bankot, amelynek a fiókhálózatát az önállóságukban felszámolt takarékszövetkezetek adnák – és amely hálózat nagyjából két és félszerese lenne az OTP fiókhálózatának. Más szavakkal: Csányinak tétlenül kell néznie a konkurencia térnyerését. Ez pedig a birtokolt részvények értékét veszélyezteti.
Mindkét nemzeti oligarchának nevezett úrnak világosan látnia kell, hogy semmit sem ér a szotyolázás a Videoton VIP páholyában – ha a Vezér (vagy a mögötte állók köre) valamit akar, az úgy lesz. Ők fogják megmondani, merre hány óra.
A két úron kívül más is „vette a lapot” és a persze kasszát. A világ pornóiparának magyar reprezentánsa, Gattyán György a napokban kifizetett magának közel 14 milliárd forint osztalékot – és vélhetően nem ezer forintosokban tartja otthon a cihában, hanem azt átváltotta egy biztosabb devizára és az országon kívül helyezte el. Mint ahogy ez igencsak elképzelhető Csányi 7 milliárdjáról – hacsak nem valamelyik takarékszövetkezetben helyezte el lekötött betétként vagy vásárolt érte magyar állampapírokat.
A kérdés az: ki állhat a dolgok mögött?
Orbánról – személy szerint – a történtek kieszelése és végrehajtása nemigen képzelhető el, erre ő intellektuálisan alkalmatlan. Kövér is csak gyűlölködni tud – gondolkodni annál kevésbé –, gazdasági szakembernek és jogásznak mindketten egyaránt jelentéktelenek. Áder sem egy ász, legfeljebb Pali bácsi újra faragott cerkája – némileg több ésszel, de nagyjából ugyanakkora erkölcsi tartással.
A szálakat alighanem a negyedik szobatárs rángatja, akinek már útjában vannak a társ-oligarchák. Akinél a kassza kulcsa van, és aki ugyanolyan rejtélyes alak, mint az MSZP pénztárosa, Puch szaktárs volt. Simicskára gondolok. Ha sikerülne a Fidesznek rátennie a kezét a bankrendszerre is, akkor valóban csak egy forradalom zavarhatná el őket az ország éléről. Ebben az esetben is szaladni kellene a pénzünk után, mert a barátaihoz hasonlóan, Simicska sem tartja a pénzét az OTP-ben vagy a Gránit Bankban.