2012. november 12., hétfő

Feljelentéssel fenyegetik a Népszava hozzászólóit

Nemcsak lapunk, hanem a Hír24.hu című hírportál egyes kommentelőinek - azaz internetes hozzászólóinak - személyes adatait is kéri a XVI. kerületi rendőrkapitányság. A portál szintén Zugló fideszes polgármesterével kapcsolatban közölt, Papcsák visszavág címmel még áprilisban cikket. Az ehhez érkező hozzászólások miatt az online lap szerkesztőségtől is - csakúgy mint lapunktól - a Papcsák Ferencet kritikus jelzőkkel illető fórumozók személyes adatait kérik.
Lapunk szombaton számolt be arról: a XVI. kerületi rendőrkapitányság büntetőeljárást folytat a Népszava Online néhány kommentelője ellen. Az eljárás Az Ezren tüntettek Papcsák ellen című, áprilisban megjelent cikkünkhöz érkező hozzászólások miatt indult.
A feljelentő - mivel személyiségi jogi perről van szó, nagy valószínűséggel maga Papcsák - rágalmazással és becsületsértéssel vádolja azokat a kommentelőket, akik keresetlen szavakkal illették a polgármestert. A rendőrség a büntetőeljárási törvényre hivatkozva a "felhasználói nevek személyek azonosításához szükséges adatokat" kérte, lapunk jogi képviselője szerint pedig a hatályos jogszabályok szerint a Népszava köteles lehet ennek eleget tenni.
Ennek ellenére, lapunk keresi annak lehetőségét, hogy felhasználóink személyes adatait megóvhassuk a véleménynyilvánítás szabadságát sértő, nyilván célzott eljárásoktól. Az érintett hozzászólókat értesítjük, és ha valóban kötelesek leszünk kiadni adataikat, lapunk ügyvédje ingyen vállalja jogi képviseletüket.
A Hír24 annyiban "szerencsésebb" helyzetben van, hogy oldalukon nem kell regisztrálni vagy személyes adatokat megadni ahhoz, hogy valaki hozzászólhasson egy cikkhez. Lapunkat ellenben súlyosan érinti a rendőrség kérése, hiszen az eset azzal a következménnyel járhat, hogy olvasóink lemondanak a kommentelésről.

NÉPSZAVA-információ /