2011. április 1., péntek

Új vagyonvédelmi szakszervezet alakult

VAMOSZ: Vagyonvédelmi Munkavállalók Országos Független Szakszervezete
Küldetésünk
Szakszervezetünk a magánbiztosítási ágazatban alkalmazott több mint 95 ezres (a munkáltató által törvénytelenül be nem jelentett dolgozókat is figyelembe véve több mint 120 ezres) létszámot is meghaladó munkavállalói kör érdekvédelmét tűzi zászlajára.
Az ágazatban folytatott foglalkoztatási gyakorlat semmibe veszi a törvények vonatkozó előírásait: a dolgozókat megalázza, megzsarolja, és nemegyszer kilátástalan élethelyzetbe kényszeríti. A tarthatatlan viszonyok megszüntetése érdekében a VAMOSZ alapítói a magánbiztonság területén dolgozók érdekképviseletét az alábbi célok megvalósításával kívánja biztosítani:
1. A vagyonvédelem területén foglalkoztatottak jogainak folyamatos, markáns megjelenítése, következetes és határozott képviselete. Tevékenységünkkel hozzá kívánunk járulni ahhoz, hogy a vagyonvédelmi szakma felelősségteljes, szép hivatássá váljon, továbbá el kívánjuk érni, hogy a munkájukat végzők szakmájukat szeressék, legyenek annak a társadalom által elismert és megbecsült mesterei.
2. A Magánbiztonsági Ágazati Párbeszéd Bizottság által elfogadott Magánbiztonsági Ágazati Kollektív Szerződésben foglaltak érvényrejuttatása azon munkáltatók körében, akik e szerződést hajlandók aláírni, illetve e szerződés kiterjesztése az ágazat egészére. Ezen belül megkülönböztetett módon képviseljük az alábbiakra vonatkozó jogokat:
* Munkaviszony létesítése és megszüntetése kizárólag a Munka Törvénykönyve előírásainak betartásával történhet. Szűnjön meg a feketefoglalkoztatottság.
* A törvényes munkaidő biztosítása és a munka után járó pihenőidő és szabadság kiadása.
* A zsebbe történő fizetés megszüntetése. Az elvégzett munka után járó törvényes munkabér kifizetése, az azt terhelő adók és járulékok megfizetése.
* A munkavállaló munkaruházattal való ellátási kötelezettségének betartása.
* Egészséges munkakörülmények biztosítása.
3. A munkáltatókkal szemben következetesen és maradéktalanul érvényesíteni a munkavállalói érdekek védelmében mindazokat a jogokat, amelyeket a dolgozók nemzetközi összefogással és hazánkban kivívtak, amelyeket az európai és hazai jogszabályok, így különösen a Munka Törvénykönyve és annak végrehajtása tárgyában kiadott hatályos rendelkezések biztosítanak.
4. A munkaviszonyra vonatkozó és azzal összefüggő  szabályozásban való közreműködési jog gyakorlása.
5. A munkaviszonyra, valamint az élet- és munkakörülményekre vonatkozó szabályok betartásának ellenőrzése.
6. Közreműködés a jóléti, szociális, kulturális és sportfeladatok ellátásában, különös tekintettel a vagyonvédelmi feladatok sajátos szellemi és fizikai követelményeire.
7. A tagság sokoldalú felkészítése, kezdeményezőkészségének fejlesztése, folyamatos szervezése, mozgósítása a szkaszervezet céljainak határozott megvalósítása érdekében. A vagyonvédelmi szakma érdekvédelmével kapcsolatos tradicionális, illetve aktuális ismeretek és tapasztalatok átadása, hasznosítása.
8. A kötelező kamarai tagság eltörlése, a Személy- és Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Kamara mint szakmai társadalmi szervezet egyidejű elismerése mellett.
Az előzőekben meghatározott célok megvalósítása érdekében a legrövidebb időn belül az egész országra kiterjedő, a vállalkozásoknál megalakuló szakszervezetekből felépülő, területi elven működő szakszervezetet kívánunk létrehozni, amelynek a működési alapelve a demokratizmus és a szolidaritás. Függetlenségünket a politikai és vállalati kötődésektől mentes, a dolgozók alkotó kezdeményezéseire építő mozgalmi munkával fogjuk fémjelezni.
A szervezésbe bevonjuk mindazon személyeket, akik az ágazatban  dolgozó munkavállalók érdekvédelmét hasonlóan látják és értékelik.
Kérjük és igénybevesszük a más ágazatokban már működő országos érdekvédelmi szervezetek segítségét.
Tevékenységünkről az írott és elektronikus sajtó országos és helyi médiumain keresztül folyamatosan tájékoztatjuk a széles nyilvánosságot.
Vagyonvédelmi Munkáltatók Országos Független Szakszervezete alapítói
Cím: 1068 Budapest, Városligeti fasor 46-48.
Tel.: +36 1/322-52-88
E-mail: vmszaksz@gmail.com
Web: www.vamosz.sokoldal.hu