2011. február 9., szerda

Részvételi és szavazási adatok Jász-Nagykun-Szolnok megyében, II. forduló (előzetes adatok, folyamatosan frissül)

2010. április 25., 21:51
Jász-Nagykun-Szolnok megye hat egyéni választókerületében április 25-én, a választás második fordulójában mindenütt a Fidesz-KDNP jelöltje győzedelmeskedett (néhány szavazókör még nem érkezett be, de azok érdemben nem befolyásolják a végeredményt).
Az egyéni kerületi győztesek:
Jászberény: Szabó Tamás.
Jászapáti: Pócs János (már az első fordulóban).
Szolnok 1: Szalay Ferenc.
Szolnok 2: Jánosiné Bene Ildikó.
Kunszentmárton: Sági István.
Mezőtúr: Boldog István.
Kunhegyes: Fejér Andor.
Karcag: Varga Mihály (már az első fordulóban).
A Jász-Nagykun-Szolnok megyei területi listán a hat darab kiosztható mandátumból a Fidesz-KDNP hármat, a Jobbik kettőt, az MSZP egyet kapott meg. Eszerint a győztes párt megyei listájáról Balla Mihály, Fazekas Sándor (Karcag polgármestere) és Varga István ülhet be a parlamentbe. A Jobbik listájáról Baráth Zsolt és Murányi Levente (utóbbi a Jobbik egyik országos alelnöke), a szocialistákéról Szekeres Imre Jenő lesz tagja az új országgyűlésnek (Szekeres az első fordulóban Jászapátiban kikapott).
Az 1990-es politikai és gazdasági rendszerváltozás utáni hatodik parlamenti választás végeredményeként a Fidesz-KDNP pártszövetség 253, a Magyar Szocialista Párt 59, a Jobbik Magyarországért Mozgalom 47, a Lehet Más a Politika 16 képviselői helyet szerzett. Edelényben Molnár Oszkár független jelöltként győzedelmeskedett, ő várhatóan a Jobbik országgyűlési képviselőcsoportjában fog dolgozni.
A győztes pártszövetség megszerezte a 386 képviselői hely valamivel több mint kétharmadát, ami annyit jelent, hogy egyes kétharmados törvények megalkotásához nincs szüksége más frakciók támogatására, saját erejéből is megvalósíthatja elképzeléseit.
Hatodik részvételi adatbázis (17.30 óra)
Jász-Nagykun-Szolnok megye: 244 113 szavazó, ebből szavazott: 95 227 darab, azaz 39.01 százalék (a választás  második fordulója érvényes mind a hat egyéni választókerületben, mert megjelent 25 százalék plusz egy szavazó).
A megyei rangsorban: tizenegyedik hely (első Budapest).
Országosan: 2 482 427 szavazó, ebből szavazott 1 039 921 darab, azaz 41,89 százalék.
Ötödik részvételi adatbázis (15 óra)
Jász-Nagykun-Szolnok megye: 244 040 szavazó, ebből szavazott: 76 294 darab, azaz 31.26 százalék (a választás második fordulója várhatóan érvényes lesz mind a hat egyéni választókerületben, mert megjelent 25 százalék plusz egy szavazó).
A megyei rangsorban: tizenegyedik hely (első Budapest).

Országosan: 2 481 300 szavazó, ebből szavazott 832 148 darab, azaz 33,54 százalék.

Negyedik részvételi adatbázis (13 óra)
Jász-Nagykun-Szolnok megye: 243 976 szavazó, ebből szavazott: 62 318 darab, azaz 25.54 százalék (a választás második fordulója egyelőre mind a hat megyei egyéni választókerületben érvénytelen, mert nem jelent meg 25 százalék plusz egy szavazó).
A megyei rangsorban: tizedik hely (első Budapest).

Országosan: 2 480 383 szavazó, ebből szavazott 672 420 darab, azaz 27,11 százalék.

Harmadik részvételi adatbázis (11 óra)
Jász-Nagykun-Szolnok megye: 243 901 szavazó, ebből szavazott: 47 893 darab, azaz 19.64 százalék (a választás második fordulója egyelőre mind a hat megyei egyéni választókerületben érvénytelen, mert nem jelent meg 25 százalék plusz egy szavazó).
A megyei rangsorban: hatodik hely (első Nógrád megye).

Országosan: 2 478 977 szavazó, ebből szavazott 480 239 darab, azaz 19,37 százalék.

Második részvételi adatbázis (9 óra)
Jász-Nagykun-Szolnok megye: 243 783 szavazó, ebből szavazott: 23 794 darab, azaz 9.76 százalék (a választás második fordulója egyelőre mind a hat megyei egyéni választókerületben érvénytelen, mert nem jelent meg 25 százalék plusz egy szavazó).
A megyei rangsorban: negyedik hely (első: Békés).

Országosan: 2 477 258 szavazó, ebből szavazott 210 492 darab, azaz 8,50 százalék.
Első részvételi adatbázis (7 óra)
Amint az ismert, a választás első fordulójában, április 11-én Jász-Nagykun-Szolnok megyében a területi listás szavazás érvényes volt, ezért csak az egyéni jelöltekre lehet szavazni. Mivel a nyolc egyéni választókerület közül kettőben már érvényes és eredményes is volt a szavazás (Jászapáti és Karcag), ezért csak a maradék hat választókerületben (Jászberényben, a két szolnokiban, a kunszentmártoniban, a mezőtúriban és a kunhegyesiben) lehet voksolni a második fordulóba továbbjutott egyéni jelöltekre.
Jász-Nagykun-Szolnok megye: 243 909 szavazó, ebből szavazott: 4 053 darab, azaz 1.66 százalék (a választás második fordulója egyelőre mind a hat megyei egyéni választókerületben érvénytelen, mert nem jelent meg 25 százalék plusz egy szavazó).
A megyei rangsorban: harmadik hely (első Békés megye).

Országosan: 2 478 541 szavazó, ebből szavazott 33 587 darab, azaz 1,36 százalék.

A Központi Bizottság értékelése a 2010. évi parlamenti választásokról

1.
A Központi Bizottság értékelte a 2010. évi parlamenti választások első fordulója nyomán kialakult helyzetet.
A választásokra olyan időszakban került sor, amikor a nemzetközi és a magyar kapitalizmus válságban van. Ez a helyzet súlyos társadalmi konfliktusok veszélyét rejtette és rejti magában. Megindult a tőke és a munka ellentétének kiéleződése, hiszen a tőke a válságot a dolgozók rovására igyekezett megoldani. A tőke ezért mindent megtett, hogy elkerülje a szoci­ális konfliktus erősödését, kiküszöbölje a magyar kapitalizmust fenyegető veszélyeket.
Az eddigi MSZP-SZDSZ kormányzás helyébe a Fidesz-KDNP kormányzása lép, amely a nagy választási siker birtokában ké­pes lehet stabilizálni a magyar kapitalizmust.
A választások nem jelentenek fordulatot a magyar munkások, a magyar dolgozók életében. A tőkésosztály eddig kormány­zó pártjait felváltotta a tőkésosztály érdekeit kifejező másik politikai csoportosulás. A Fidesz-KDNP azzal nyerte a választást, hogy azt ígérte, amit az emberek hallani akartak. Ezek az ígéretek azonban aligha valósulnak meg, hiszen a Fidesznek ehhez korlátoznia kellene a külföldi tökét és a magyar nagytőkét, és ezt bizonyosan nem vállalják.
A választások nyomán a Jobbik Magyarország egyik legerősebb pártja lett, A Jobbikot a tőke teremtette meg azzal a céllal, hogy az elégedetlen rétegeket a kapitalizmus keretei között tartsa. A Jobbik soha nem fogja kivinni az embereket a kapitalizmusból. A tőke ugyancsak megteremtette az LMP-t annak érdekében, hogy a jelentős amerikai támogatást élvező párt az eddigi SZDSZ helyébe lépve lekösse a liberális polgári, értelmiségi erőket.
A 2010-es választás a polgári Magyarország eddigi legantidemokratikusabb választása volt. A nagy pártok a tömeges és in­tenzív kopogtatócédula-gyűjtéssel lélektani nyomás alá helyezték az embereket. A kisebb pártokat szinte kiszorították a jelölt­állításból. Milliókat fosztottak meg attól, hogy érdekeik bejussanak a parlamentbe.

2.
A Munkáspárt a 2010. évi választásokon megmutatta, hogy él és küzd a kapitalizmus ellen. Négy éves munkájával elő­segítette a szocialista-liberális kormány leváltását. Ugyanakkor kevés egyéni jelöltet tudott állítani, s nem tudta be­juttatni jelöltjeit a parlamentbe. A párt nem volt képes országos listát állítani, ami pedig átgondolt munka esetén lehet­séges lett volna. A párt nem tudta elérni az egy százalékot, ami a költségvetési támogatáshoz szükséges. A Munkáspárt sikertelensége több tényezőre vezethető vissza. Szerepet játszottak a Munkáspárttól független tényezők, az a tény, hogy húsz év alatt a magyar kapitalizmus gyökeret vert, s bármennyire is panaszkodnak az emberek, nem látnak más utat. A tőkés média manipulálta az embereket, s a saját helyzetüket sem képesek felismerni.
Szerepük volt a Munkáspárt helyzetét huzamosabb ideje befolyásoló tényezőknek, mindenekelőtt a párt elöregedésének és szer­vezeti gyengülésének. Az okok között szerepelnek azonban a választási munka előkészítése és lebonyolítása során jelentkező problémák, tévedések és hibák is.
A tapasztalat azt mutatja, hogy szervezeteink ott voltak képesek sikert elérni, ahol rendszeresen folyt a munka, többé-kevésbé rendelkeznek társadalmi kapcsolatokkal és a kopogtatócédula-gyűjtés időszakában képesek voltak jelentős többletmunkát ki­fejteni. Ahol e két tényező bármelyike hiányzott, nem értünk el eredményt.
A Központi Bizottság úgy véli: őszintén kell beszélni a párt különböző szintű vezetőinek és a párt tagjainak felelősségéről is. Nem megengedhető, hogy jó határozatokat hozunk, de azokat nem hajtjuk végre. Elfogadhatatlan az egymásra mutogatás. Nem azt kell magyarázni, hogy valamit miért nem lehet megoldani, hanem a lehetséges megoldásokat kell keresni. Felelősség terhe­li sok párttagunkat is. Felelős az a párttag, aki dolgozhatott volna többet is, de inkább kibúvókat keresett.

3.
A Központi Bizottság kijelenti: a Magyar Kommunista Munkáspártnak léteznie kell a jövőben is. A párt nem adhatja fel a harcot a kapitalizmus ellen.
A Központi Bizottság egyetért azzal, hogy a párt jövőjéről közösen kell gondolkodnunk és döntenünk. Szükség van új szervezeti modellekre, amelyek lehetővé teszik az új, fiatal érdeklődők bevonását, olyan körülmények teremtését, ahol a fiatalok jól érzik magukat. Erős központra és és fegyelmezett szervezetekre, tagokra van szükség. A pártmunka fő irányát a napi politikai munkára kell helyezni. Nyitnunk kell a szakszervezetek, dolgozói kollektívák felé. Alapvető jelentősége van az ideológiai munkának és a tanulásnak. Meg kell tanulnunk komolyan felhasználni az internetet és más technikai eszközöket.
A Központi Bizottság szükségesnek tartja, hogy a párt jövőjéről beszélgessünk a párt minden tagjával. Minden párttag nyilatkozzon arról, hogy mit vállal, milyen anyagi áldozatra hajlandó. A párt elnöke személyesen beszélgessen el a Központi Bizottság tagjaival, a megyei és a budapesti elnökségek tagjaival. A megyei és a budapesti elnökök személyesen beszélgessenek a területükön élő párttagokkal. A beszélgetés eredményeként a párttagok írásban nyilatkozzanak vállalásaikról, s ezt a tagkönyvben tett bejegyzés rögzítse.
A Központi Bizottság úgy dönt, hogy a közös gondolkodás jegyében készítsük elő a párt következő kongresszusát.A kongresszust tervezzük az önkormányzati választás után, 2010 decemberére.
Az Elnökség és a Központi Bizottság júniusi ülésén tegyen javaslatot a központ üzemeltetésére, A Szabadság működtetésére. Mérjük fel az önkormányzati választásokon való részvételünk lehetőségét, és a Központi Bizottság döntsön erről.
Budapest, 2010. április 17.
Magyar Kommunista Munkáspárt Központi Bizottsága

A Munkáspárt eredményei a jászberényi választókerületben

Hölgyeim és uraim, kedves elvtársak!
Megkezdjük a Magyar Kommunista Munkáspárt karcagi választókerületi, majd az összes megyei választási eredményeinek közlését. (Azért vártunk eddig, mert vasárnap éjjel és hétfőn csak tájékoztató, előzetes adatok álltak rendelkezésre, ráadásul nem mindegyik szavazókör eredményét dolgozták fel, s ezek hiányoztak az összesítésből.)
Ezúttal a jászberényi választókerület adataival ismerkedhetnek meg.
A településnév után a szavazókör sorszáma következik, majd pirossal a Párt listás szavazatszáma és az érvényes szavazatok száma a százalékos megoszlással együtt.
Jászágó123260,61
Jászárokszállás156040,83
Jászárokszállás235820,52
Jászárokszállás375161,36
Jászárokszállás445990,67
Jászárokszállás525800,34
Jászárokszállás6124422,71
Jászárokszállás744790,84
Jászberény105870,00
Jászberény244830,83
Jászberény325830,34
Jászberény425730,35
Jászberény505890,00
Jászberény656860,73
Jászberény726550,31
Jászberény824970,40
Jászberény915430,18
Jászberény1055190,96
Jászberény1137920,38
Jászberény1224360,46
Jászberény1304490,00
Jászberény1414940,20
Jászberény1515270,19
Jászberény1634940,61
Jászberény1736260,48
Jászberény1813940,25
Jászberény1924540,44
Jászberény2033820,79
Jászberény2103340,00
Jászberény2206310,00
Jászberény2395161,74
Jászberény2413220,31
Jászberény251991,01
Jászberény2623350,60
Jászberény271761,32
Jászberény2801470,00
Jászberény2902250,00
Jászberény3025610,36
Jászberény3124740,42
Jászfelsőszentgyörgy103800,00
Jászfelsőszentgyörgy253751,33
Jászfényszaru103570,00
Jászfényszaru213600,28
Jászfényszaru323810,52
Jászfényszaru433900,77
Jászfényszaru514970,20
Jászfényszaru623780,53
Pusztamonostor114190,24
Pusztamonostor233710,81
     
TELEPÜLÉSI ÖSSZESÍTŐ
     
Jászágó 23260,61
Jászárokszállás 3738020,97
Jászberény 60144830,41
Jászfelsőszentgyörgy 57550,66
Jászfényszaru 923630,38
Pusztamonostor 47900,51

2010. szeptemberi hírlevél

A Munkáspárt az egyetlen valódi baloldali választás!
Munkát, otthont, iskolát és kórházat akarunk mindenkinek!
Válassza a Munkáspártot, együtt sikerülhet!
Karcagi jelöltnévsor:
2-es körzet: Németh Imréné
3-as körzet: Nagy József
4-es körzet: ifj. Nagy József
5-ös körzet: Horváth Sándor
6-os körzet: Horváth Sándorné
7-es körzet: Tasi Kálmán
8-as körzet: Nagy Józsefné


A Város legyen közös otthonunk!
Október 3-án önkormányzati választások lesznek. Képviselőket kell választani, akik a következő években majd eldöntik, hogy mi történik a falvainkban, városainkban. Ők határoznak majd arról, hogy mi lesz a 4-es metróval Budapesten, eladják-e a kórházakat a vidéki városokban, jut-e elég pénz az iskolákra. A mi életünkről döntenek.
A mi életünket mi ismerjük. Mi tudjuk, milyen nehéz a számlákat befizetni. Mi tudjuk, hogy milyen nehéz és megalázó a munkaügyi hivatalban munkáért könyörögni. Mi tudjuk, hogy mennyi disznóság van környezetünkben.
Ott akarunk lenni az önkormányzatokban! Tenni akarunk azért, hogy ne csaphassanak be bennünket! Tenni akarunk azért, hogy a falvak, városok fejlődése ne a külföldi cégek gazdagodását, hanem a dolgozó emberek boldogulását segítse.
Nem lesz könnyű! A választásokat új törvény szabályozza. Mondjuk meg világosan! A Fidesz–KDNP-kormány megváltoztatta a törvényt. Ez a törvény jó a hatalmasoknak, a gazdagoknak, de nem jó a szegényeknek, nem jó a dolgozóknak. Ki tud kevesebb idő alatt több ajánló cédulát összegyűjteni? Csak a gazdagok nagy pártjai! Kinek jó az, hogy 5 százalék alatt senki sem jut be a városok, kerületek önkormányzatába? Kinek jó, hogy a budapesti főpolgármesteri szék két párt között fog eldőlni, pedig mintegy kétmillió ember életéről van szó? Csak azoknak, akik már megszerezték a parlamenti helyeket, és most az egész ország kell nekik.
Mi nem adjuk fel, számíthatnak a Munkáspártra!
Indítjuk a Magyar Kommunista Munkáspárt jelöltjeit mindenütt, ahol csak tudjuk! A munkások, a dolgozó emberek tudják meg mindenütt, hogy mi vagyunk az egyetlen baloldali párt, az egyetlen, amely a szegények, a dolgozók javát akarja, és nem új vagy régi középosztályt akar teremteni.
A kis településeken jól ismerik egymást az emberek. Megbecsülik a tisztességes munkát. Borsodbótán Gulyás János két évtizede munkáspárti polgármesterként szolgálja az ott élőket. Dunaszigeten Belovitz Károly négy éve munkáspárti alpolgármester. Minél több kis faluban indítjuk a Munkáspárt jelöltjeit! Számítunk az Önök segítségére.
Magyar Kommunista Munkáspárt

 A Magyar Kommunista Munkáspárt karcagi elképzelései és programja az önkormányzati választásra

A karcagi alapszervezet legutóbbi taggyűlésén egyetértés született abban, hogy a karcagi 3-as választókörzet jelöltjének, Nagy Józsefnek ideiglenesen védett találmányát a képviselőjelöltek továbbra is támogatják. A gravitációs erőforrás bejelentésre került a Karcagon rendezett tudományos konferencián. Ennek eredményeképpen van ajánlat a prototípus előállítására is. Az erőforrás képes arra, hogy akármelyik magyar háztartás teljes energiaigényét – költség nélkül (fűtés, hűtés, háztartási energiák, részben járműhajtás) – fedezze. A gyártás tervezett helye városunk (Karcag), ahol a világ minden részére exportálható termék jön létre. Több tízezer munkahely lehetősége van az elgondolásban.
Tájékoztattuk az elvtársakat, hogy mi: Vitorla, Szilmester, Encore és Vörös kutya elindítottuk "Red Help" oldalunkat. Az oldal linkje: www.red-help.net.
Már korábban felmerült annak igénye, elsősorban Vitorlának köszönhetően, hogy a www.kommunista.net-en blogozók konkrét cselekedetekkel segítsék a bajbajutottakat. Ennek egyik eszköze a Red Help Embervédelmi Alapítvány tervezett bejegyzése. Karcagon ebben vannak tapasztalatok. Segítséget tud nyújtani a devizahiteselek, az önhibájukon kívül bajbajutottak jogi, egészségügyi problémáinak megoldásában.
Egyetértés volt abban is, hogy városunkat a 4-es főút és a Kunmadarasi út között elkerülő út építésével kellene tehermentesíteni. Az elkerülő utat a Kunhegyesi út–Belső keresztút–Tarattyó úti bekötőút–Magyarkai út nyomvonalon javasoljuk megépíteni. Ez a találmány tervezett helyszínéhez közel vinné a közlekedést, és kivezetné a városból a Kunmadarasi, a Kisújszállási, a Püspökladányi út és a Vasút utca forgalmának jelentős részét. Kérdésekre a www.munkas.eoldal.hu weboldalon tudunk válaszolni.
***
Fizessen elő "A Szabadság" munkáspárti hetilapra a helyi alapszervezeténél!
Fizessen elő a "Jászkun Munkás" havilapra a helyi alapszervezetnél!
Keresse a kapcsolatot a helyi szervezettel, cselekedjünk közösen a magyar munkavállalókért!

Felhívás a világ kommunistáihoz!
Felhívás a világ hatalmon lévő, vezető kommunista pártjaihoz!
Mi, magyarországi egyszerű, de baloldaliként, kommunistaként gondolkodó emberek, egyre növekvő aggodalommal és félelemmel figyeljük a hazánkban zajló eseményeket.
Az 1989-es rendszerváltozás utáni Magyarország újkapitalista urai a magyar emberek millióit sodorták az elmúlt huszonegy esztendőben a kilátástalanságba, nyomorba, munkanélküliségbe és kétségbeesésbe.
Magyarországon gyermekek százezrei éheznek!
Családok feje fölül árverezik el a fedelet. Másfél millió embert a hajléktalanság réme fenyeget. Téli-hideg időszakban-naponta halnak fagyhalált saját lakásukban olyanok, akik képtelenek fizetni a fűtésszámlát, vagy nem jut pénz tüzelőre.
Magyarországon emberek halnak éhen. A munkanélküliség miatt tömegek lézengenek jövedelem nélkül. Legalább félmillió ember nem jogosult egészségügyi ellátásra, mert nem képes fizetni az egészségbiztosítási járulékát.
A rendszerváltás óta Magyarország elveszítette lakosságának 10%-át!
Olyan betegségek ütötték fel azóta fejüket, amelyeket a szocializmusban már felszámoltak! Mindez az országra zúdított, zabolázatlan rablókapitalizmus műve. Politikai elitünk elherdálta gyárainkat, üzemeinket.
Szétverték mezőgazdaságunkat, felszámolták méltán híres élelmiszeriparunkat. Leépítették az egészségügyi ellátást, nyomort és nincstelenséget eredményeztek, miközben pedig ők maguk az ország sorsával mit sem törődve dőzsölnek.

Megkezdődött legújabbkori történelmünk rémálma. Magyar családokat lakoltatnak ki banki hiteltartozásaik miatt. Amely hiteleket az adósok munkahelyeik elvesztése miatt nem képesek fizetni. Házakat, lakásokat árvereznek el, mert a tulajdonosaik nem tudják fizetni a közműdíjakat. Nagyon sok család már egyszerűen a vízdíjat sem tudja kifizetni.
Magyarország tönkrement. A magyar politikai elit a gyakorlatban semmit nem
tesz a katasztrofális helyzetbe jutottak megsegítése érdekében. Csak hitegetik a már reményvesztetteket. Pedig legalább egymillió ember megnyugvását tudnák elősegíteni, ha csak minimális segítséget nyújtanának.
Ha sok-sok családnak csak egy-két havi elmaradt banki törlesztőrészletének
megfizetését magára vállalná az állam. De nem! Nem teszik meg! Hagyják inkább, hogy emberek őrüljenek bele a félelembe, a kilátástalanságba!

Mi, akik a pártsemleges www.kommunista.net weboldal közösségét alkotjuk
részben, ez évben az egykori legendás magyar államférfi, Kádár János sírjánál elhatároztuk:
megpróbálunk segíteni a magunk módján a bajbajutottakon. Eldöntöttük, hogy létrehozunk egy alapítványt, amely a
"Vörös Segély Embervédelmi Alapítvány”
nevet viseli.
Az alapítványunk hivatott segíteni jogi, pénzügyi eszközökkel mindazon rászorulókat, akik a magyar államtól segítséget nem kapnak. Alapítványunk viszont csak akkor töltheti be szerepét, ha érdemben képes segíteni. Ahhoz pedig szükség van pénzre. Ezért fordulunk mi Önökhöz, kommunistákhoz. Kérjük Önöket, hogy támogassák anyagilag alapítványunkat.
Számlaszámunk (IBAN-szám):
HU10-10101171-75638100-01003008
SWIFT-kód: BUDAHUHB

2010. júniusi hírlevél

Saját hagyományainak megfelelően idén is megünnepelte a Munkáspárt karcagi alapszervezete a dolgozók ünnepét, azaz május elsejét (igaz, ezúttal nem a városközpontban). A tagság és a párttal, illetve annak a szegényekkel kapcsolatos elképzeléseivel rokonszenvező érdeklődők már délután két óra után megérkeztek Németh Imre Damjanich utcai portájára, aki éppen akkor látott neki a birkafőzésnek.
Bár a párt a tavaszi választásokon nem tudott egyéni jelöltet állítani a karcagi választókerületben, ajánlóin és szavazóin kívül mások is érdeklődtek az ünnepség iránt. Persze az időközben puhára főtt birkahús illata is csábító lehetett. Valószínűleg ezt a feltételezést igazolta vissza az a tény, hogy az ételből estére már nagyon kevés maradt.
A közel száz ünneplő átvehette a Jászkun Munkás legfrissebb számát is. A szervezők fontosnak tartották tájékoztatni a megjelenteket arról, hogy Karcagon és környékén milyen listás eredményeket ért el a Magyar Kommunista Munkáspárt. Bár az eredmények most szerényre sikeredtek (különösen, ha összevetjük azokat a kilencvenes évek adataival), a Karcag nagyságú városok közül a Nagykunság fővárosa szerepelt a legjobban a négy listát állított megye városai közül (annak ellenére, hogy nem volt egyéni jelölt).
Az ünneplők közül többen a Párt jövőjéről is vitáztak. Egységes vélemény alakult ki abban, hogy a Magyar Kommunista Munkáspárt nem eshet szét a gyengébb választási szereplés ellenére sem, illetve hogy a pártmunkát mindenképp folytatni kell - minél erőteljesebb mértékben. (Ehhez ad segítséget a Párt Ezres listája, amely a választási hadjáratban, de utána is jól használható.)
A győztes Fideszt illetően szinte mindenki bizonyos volt abban, hogy az ígéreteiket aligha tudják majd betartani, és hogy a munkásnak, a kiszolgáltatottabb helyzetben élő magyarországi millióknak az új kormányzat sem képes érdemben segíteni - legfeljebb szavakban.
A karcagi alapszervezet a tagok és a szimpatizánsok tagbevételeiből és adományaiból - ha csekély mértékben is - maga is képes segíteni, támogatni rászoruló tagjait, amolyan modern kori Vörös Segélyként. Ezt kiegészítve akár kölcsön is tud adni annak érdekében, hogy a közüzemi szolgáltatók számláit az érintettek határidőben ki tudják fizetni.
Csomorkányi Andor

Most lesz igazán szükség a Munkáspártra!
Mindenki a fasiszta Jobbiktól tart! Pedig szerintem fölöslegesen. Bekerültek a parlamentbe, és majd szépen belesimulnak a politikai közéletbe. Ha pedig négy év múlva demokratikus úton lesznek választások – hát majd szépen kiesnek. (Még egyszer: ha lesznek választások.)
Amikor a Munkáspárt választási „eredményein” siránkozunk, vagy károgunk, igazat kell adnunk azoknak, akik szerint a magyar emberek még nem igazán részesültek ezidáig a kapitalizmus áldásaiból. De most majd fognak! Orbán minden ígérete és fogadalma dacára. Lesz itt olyan cudar világ, hogy csak na! Akik ma hozsannáznak, holnap zokogni fognak. Akik most a Fideszben vagy a Maszopban, vagy ebben-abban hittek, egy éven belül kénytelenek lesznek megízlelni a keserű valóságot.
Sopánkodik egy bigottul MSZP-s ismerősöm a várható kétharmad miatt, és szidja imádott pártját: mindent megtettek annak érdekében, hogy Orbánéknak ölükbe hulljon az ország. Ez az ember maximum három évre teszi Orbán idejét. Megjegyezve, hogy reményei szerint az MSZP a Szadesz sorsára jut. De kifejezve abbéli óhaját is, hogy a most következő parlament pártjai egytől-egyig széjjel fognak széledni. (Azaz: széjjel lesznek kergetve!)
A választási eredmények a magyar társadalom akaratának meglehetősen torz tükörképét mutatják. A magyar társadalom nem ideológiai alapon szavazott. A léte határozta meg cselekedetét. Elege lett valamiből. És azokra szavazott, akik a legharsányabban ígérték számára a bajok elűzését, illetve büntette azokat, akikről úgy vélte: sanyarú létéhez kormányzásukkal hozzájárultak.
A Munkáspárt nem volt se harsány, se lendületes! Lehet találgatni, miért… Született számára egy olyan eredmény, ami alulmúl minden eddigit. Ha az a bizonyos egy százalék összejön, akkor legalább pénz állt volna a házhoz. De most se pénz, se paripa, csak kevéske vörös posztó… A vörös posztó pedig egyesek szemében egyenlő Thürmer Gyula pártelnökkel.
– Mondjon le! – súgják vagy harsogják. Aztán: ő a felelős, neki köszönhető a Munkáspárt kudarca – vélik olyan emberek, akik vagy személyes okokból, vagy ideológiai ellentétek miatt, vagy csak egyszerűen bűnbakkeresés okán követelik távozását. Mintha Thürmer távozásával vagy eltávolításával a Munkáspárt hirtelen a magyar politikai kínálat legkívánatosabb pártjává lépne elő, és a magyar kommunista mozgalom is azonnal megbonthatatlan egységbe forrana.
A magyarországi kommunista mozgalom már nem lesz egységes! Adott pillanatokban képes lehet arra, hogy egységet mutasson kifelé. Az adok-kapok során elszenvedett sebek nagyon mélyek. Tudomásul kell venni, hogy az egységes kommunista párt csupán csalfa, hiú, vak remény. Jó lenne természetesen, ha lenne, de nem lesz! Be kellene érnünk egyelőre annyival, hogy nem szekáljuk egymást. Se lent, se fönt! Vitatkozzunk, de ne veszekedjünk! Mert szükség lesz még itt hamarosan az országnak egy kommunista vezető erőre, a kommunista pártoknak meg együttműködési készségre: mégpedig a másik kommunista párttal.
Kétségkívül mindenkinek el kell ismernie azt, hogy jelenleg a „vörös tábor legerősebb pártja” az MKMP. Azt is el lehet képzelni, hogyha Thürmer „eltűnne” a színről, az MKMP akár „le is húzhatná a rolót”. Momentán ugyanis rajta kívül nem sok embert ismernek a komcsik közül a népek. Azok a népek, amelyek hamarosan el fognak jutni egy felismerésig: jobb volt a szocializmus!
Annak a kornak pedig csak egyetlen letéteményese van: a Munkáspárt.
Mert a népeknél maholnap betelik a pohár! Mert a népeknek elegük lesz a kapitalizmusból. Nem ideológiai éhségérzetüket kell kielégíteni. Se a Fidesz, se az MSZP, se az LMP, de a Jobbik se fog tenni annak érdekében (ott a soktornyú nagy házban), hogy ne rabolják el félmillió ember feje fölül a házát, és persze további másfélmillió ember rettegését sem fogják eloszlatni. Nem lesz több munkahely sem, de a közbiztonság sem fog ugrásszerűen javulni. Országunk régi-új és még újabb elitjének más gondjai lesznek. A vagyonszerzés ideológiája fogja izgatni gondolatvilágukat. Úgy, mint eddig. Csak hát az istenadtának már fogytán a türelme!
Rossz választási eredmény született számunkra. Bizony. Sajnos! De nagy sanszhoz jutott a Munkáspárt – az egyedüli tiszta párt Magyarországon. És erre a magyarok hamarosan fel fognak figyelni. És emlékezni kezdenek. Nem nosztalgiázni! Emlékezni. És véleményt is fognak mondani. A Munkáspárt a jobb! A legjobb!
Lehet sopánkodni, siránkozni, károgni a választási eredmények miatt: csak rajta! Kinek mihez van kedve. Nekem káromkodni van most kedvem. Meg kigondolni, hogy mit is kéne, hogy is kéne tenni annak érdekében, hogy a dolgok jobbra forduljanak. Már valami dereng: tenni kell. Röviden ennyi. Nem sopánkodni, siránkozni, károgni, mint a vénasszonyok. Tenni kell, kedves klaviatúra-virtuózok. A szájkarate ideje elmúlt!
Az ország jelenlegi, de még inkább várható helyzetét tekintve egyáltalán nem vagyok optimista. Sőt. Merem állítani, hogyha valaki tisztában van például a kilakoltatások jelentette veszéllyel, az érintettek irtózatosan nagy számával – az én vagyok! Naponta szembesülök több ilyen esettel. És egyre több a mindenre elszánt ingatlantulajdonos. Aki inkább robbantani, ölni fog egyetlen vagyontárgya, életének munkája megvédésének érdekében. Mert azt látják és tapasztalják, hogy azok, akik tehetnének érdekükben – nem tesznek.
Nem olyan családokról, nem olyan emberekről van szó, akik „eltapsolták” a hiteleket. Olyan családok, olyan emberek veszítik el a fedelet a fejük fölül (miután munkahelyük már nincs, a megélhetésük pedig veszélybe került), akik a szocializmus idején – ha úgy tetszik, a Kádár-rendszerben – kapargatták össze szerény vagyonkájukat. Ami áll egy házból, vagy egy lakótelepi lakásból. És ezt nem is okvetlenül a bankhitel miatt fogják elveszíteni. Nagyon sokan az irgalmatlanul magas közüzemi díjak fizetni nem tudása miatt kerültek a tragédia peremére – köszönhetően az elmúlt húsz év „felelős politizálásának”.
Én most egyébként azon munkálkodom, hogy sikerüljön összehozni egy vörösinges társaságot. Amely társaság felvállalja, amit fel kell vállalni! Olyan két levél került a héten a birtokomba, hogy az csak na! Világossá teszik ezek a levelek: egy dolog a kampányígéret, és más dolog a valóság. Ami sokkal, de sokkal zordabb lesz, mint amit a hozsannázók ígértek!
Én ezért látom „optimistán” a Munkáspárt jövőjét. Mert az erjedés kezd befejeződni! Lassan, szép lassan forrásba megy át a dolog. És tapasztalatom szerint az emberek majd csak most kezdik felfedezni a Munkáspártot. Most kezdenek rájönni, hogy nem az isteni gondviselés, nem a piac mindenhatósága, hanem a szocializmus adott nekik mindent, amit most el akarnak tőlük venni! Most lesz csak szükség a Munkáspártra!
Na, milyen a kapitalizmus?
Amennyiben az alábbi linkre kattint, megtudhatja, hogy ki tette fel ezt a kérdést, és azt is, hogy mit válaszolt rá egy olvasónk...


Fizessen elő "A Szabadság" munkáspárti hetilapra a helyi alapszervezetnél!
Fizessen elő a Jászkun Munkás havilapra a helyi alapszervezetnél!
Keresse a kapcsolatot a helyi szervezettel, cselekedjünk közösen a magyar munkavállalókért!
Kiadja a Karcagi Munkáspárt Alapszervezete • Internetes webcím: www.munkas.eoldal.hu

A Munkáspárt eredményei a jászapáti választókerületben

Hölgyeim és uraim, kedves elvtársak!
Megkezdjük a Magyar Kommunista Munkáspárt karcagi választókerületi, majd az összes megyei választási eredményeinek közlését. (Azért vártunk eddig, mert vasárnap éjjel és hétfőn csak tájékoztató, előzetes adatok álltak rendelkezésre, ráadásul nem mindegyik szavazókör eredményét dolgozták fel, s ezek hiányoztak az összesítésből.)
Ezúttal a jászapáti választókerület adataival ismerkedhetnek meg.
A településnév után a szavazókör sorszáma következik, majd pirossal a Párt listás szavazatszáma és az érvényes szavazatok száma a százalékos megoszlással együtt.
Alattyán104450,00
Alattyán235700,53
Jánoshida133790,79
Jánoshida235020,60
Jánoshida333900,77
Jászalsószentgyörgy134740,63
Jászalsószentgyörgy224380,46
Jászalsószentgyörgy325100,39
Jászalsószentgyörgy405120,00
Jászapáti116140,16
Jászapáti224980,40
Jászapáti326050,33
Jászapáti416880,15
Jászapáti506410,00
Jászapáti617150,14
Jászapáti726770,30
Jászboldogháza135320,56
Jászboldogháza205020,00
Jászdózsa123750,53
Jászdózsa213200,31
Jászdózsa303380,00
Jászivány112320,43
Jászjákóhalma134940,61
Jászjákóhalma224620,43
Jászjákóhalma325100,39
Jászkisér144880,82
Jászkisér215360,19
Jászkisér313640,27
Jászkisér404550,00
Jászkisér505590,00
Jászladány163691,63
Jászladány203290,00
Jászladány323640,55
Jászladány444050,99
Jászladány563791,58
Jászladány6144383,20
Jászszentandrás104800,00
Jászszentandrás214610,22
Jászszentandrás304530,00
Jásztelek103950,00
Jásztelek223670,54
     
TELEPÜLÉSI ÖSSZESÍTŐ
     
Alattyán 310150,30
Jánoshida 912710,71
Jászalsószentgyörgy 719340,36
Jászapáti 944380,20
Jászboldogháza 310340,29
Jászdózsa 310330,29
Jászivány 12320,43
Jászjákóhalma 714660,48
Jászkisér 624020,25
Jászladány 3222841,40
Jászszentandrás 113940,07
Jásztelek 27620,26

A Munkáspárt eredményei a szolnoki (Szolnok 1) választókerületben

Hölgyeim és uraim, kedves elvtársak!
Megkezdjük a Magyar Kommunista Munkáspárt karcagi választókerületi, majd az összes megyei választási eredményeinek közlését. (Azért vártunk eddig, mert vasárnap éjjel és hétfőn csak tájékoztató, előzetes adatok álltak rendelkezésre, ráadásul nem mindegyik szavazókör eredményét dolgozták fel, s ezek hiányoztak az összesítésből.)
Ezúttal a szolnoki választókerület (pontosabban a két szolnoki közül a kettes számúval) adataival ismerkedhetnek meg.
A településnév után a szavazókör sorszáma következik, majd pirossal a Párt listás szavazatszáma és az érvényes szavazatok száma a százalékos megoszlással együtt. Egyben közöljük Bencsik Mihály munkáspárti jelölt eredményeit is, ugyanilyen elrendezésben.
Besenyszög166520,9266530,92
Besenyszög215840,1735870,51
Besenyszög365191,1665201,15
Csataszög111720,5811710,58
Hunyadfalva12992,021991,01
Kőtelek134200,7154201,19
Kőtelek234020,7534050,74
Nagykörű183612,2283602,22
Nagykörű244200,9564191,43
Szolnok3033980,7534000,75
Szolnok3175241,34135282,46
Szolnok3223910,5153911,28
Szolnok33105761,74105781,73
Szolnok3494811,8794811,87
Szolnok3545090,7965091,18
Szolnok3665131,1795181,74
Szolnok3775151,3655160,97
Szolnok3874011,75104002,50
Szolnok39105651,77125672,12
Szolnok4016130,1616130,16
Szolnok4135420,5585411,48
Szolnok4254811,0484831,66
Szolnok4375581,25105581,79
Szolnok4427040,2857100,70
Szolnok4553331,5073352,09
Szolnok4665311,1395341,69
Szolnok4725870,3435860,51
Szolnok5455230,9665271,14
Szolnok5576791,03116771,62
Szolnok5685911,3595931,52
Szolnok57147041,99177022,42
Szolnok5895431,66125432,21
Szolnok5986431,24146432,18
Szolnok6076671,0516330,16
Szolnok6136950,4356950,72
Szolnok6286171,30136262,08
Szolnok63116741,63136751,93
Szolnok6435580,5455560,90
Szolnok6536750,4466760,89
Szolnok6676191,13136202,10
Szolnok6725910,3425930,34
Szolnok6836160,4946150,65
Szolnok6935510,5455420,92
Szolnok70157581,98157541,99
Szászberek1175543,07175563,06
Tiszasüly144570,8884541,76
Tiszasüly213390,2953391,47
Újszász165511,0985501,45
Újszász274801,4674771,47
Újszász364871,2324850,41
Újszász456030,8346010,67
Újszász524360,4634340,69
Újszász635010,6055040,99
Zagyvarékas143121,2853121,60
Zagyvarékas233080,9733070,98
Zagyvarékas323730,5443721,08
Zagyvarékas423510,5763511,71
Zagyvarékas582593,0982563,13
        
TELEPÜLÉSI ÖSSZESÍTŐ
        
Besenyszög 1317550,741517600,85
Csataszög 11720,5811710,58
Hunyadfalva 2992,021991,01
Kőtelek 68220,7388250,97
Nagykörű 127811,54147791,80
Szászberek 175543,07175563,06
Szolnok 212199261,06284199181,43
Tiszasüly 57960,63137931,64
Újszász 2930580,952930510,95
Zagyvarékas 1916031,192619581,63