2012. július 11., szerda

Mégse bűn a vörös csillag, legfeljebb a kormány szerint

A strasbourgi emberijogi bíróság döntésére hivatkozva mentette fel tegnap a Kúria Fratanolo Jánost, akit egy ötágú vöröscsillag ruházaton való viselése miatt részesített megrovásban a Pécsi Ítélőtábla. Ennek ellenére korábban Navracsics Tibor igazságügyi miniszter javaslatára hozott olyan határozatot a parlament, amely szerint Magyarország nem ismeri el az emberi jog bíróság ítéletét, amely kártérítésre kötelezte a magyar államot. A kormány ennek ellenére továbbra is bűnösnek tartja Fratanolót.
Bűncselekmény hiányában a Kúria - felülvizsgálati eljárás keretében - tegnap felmentette az önkényuralmi jelkép használatának vétsége alól Fratanolo Jánost, a Magyarországi Munkáspárt 2006 korábbi elnökét. Az ítélet érdekessége, hogy az ügyész és a védőügyvéd is egyaránt a strasbourgi emberijogi bíróság döntésére hivatkozva kérte a vádlott felmentését, utalva arra, hogy Fratanolo elmarasztalása nemzetközi szerződésbe ütközik. Mint korábban megírtuk, Fratanolo János egy 2004. május 1-jei pécsi szakszervezeti rendezvényen a zakója hajtókáján egy ötágú vörös csillaggal vonult fel, ezért a Pécsi Ítélőtábla harmadfokon megrovásban részesítette.
Előzőleg viszont a másodfokon eljáró megyei bíróság felmentette a férfit a Pécsi Városi Bíróság elsőfokú megrovása alól. Fratanolo János az ítélőtábla döntése után a strasbourgi bírósághoz fordult, amelynek ítélete szerint Magyarország megsértette a vádlott szabad véleménynyilvánításhoz való jogát, és 4000 eurós kártérítésre, valamint a perköltség megfizetésére kötelezte a magyar államot. A testület döntését azzal indokolta, hogy az ötágú vöröscsillag többféle jelentéssel bír, és viselése csak akkor lenne tiltható, ha kommunista diktatúra visszaállításának valós és közvetlen veszélye állna fenn.
A fizetési határidő június 8-án lejárt, a kormány azonban nem fizetett. Ehelyett Navracsics Tibor igazságügyi miniszter olyan határozati javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek, amely szerint Magyarország nem ért egyet a strasbourgi bíróság döntésével és nem változtat a törvényi rendelkezésen, amely bűncselekménynek nyilvánítja az önkényuralmi jelképek, így a vörös csillag viselését. Mivel azonban Magyarország 1992-ben aláírta az Emberi Jogok Európai Egyezményét, elismerte a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának fennhatóságát is, ezért Navracsics javaslatára a határozatot olyan formában fogadták el, hogy a Fratanolo Jánosnak fizetendő kártérítést - valamint a jövőben minden, az önkényuralmi jelképek viselésének tiltása miatt kirótt büntetést - a parlamenti pártok költségvetési támogatásából kell kifizetni. A jogszabály indoklása szerint erre azért volt szükség, hogy a kártérítést "megfelelő időben" ki tudják fizetni.
A kormánypárti politikusok mellett a jobbikos képviselők nagy része támogatta az indítványt, az MSZP és az LMP ellenezte. Nemmel szavazott nyolc kereszténydemokrata és két jobbikos politikus is. Navracsics, néhány nappal a Kúria tegnapi felmentő ítélete előtt így nyilatkozott: "Itt van egy ember, és a jövőben is lehetnek olyan emberek, akik bűncselekményt követnek el. A strasbourgi bíróság szerint viszont kártérítést kell nekik fizetni. Eminensen politikai az ügy: vörös csillagot hordani, tiltott önkényuralmi jelképpel visszaélni, ez tipikusan a pártokhoz (...), a pártok világához köthető ügy".
NÉPSZAVA-információ /

Nincsenek megjegyzések: