2011. december 18., vasárnap

Thürmer Gyula blogja: Balszemmel 264.

Lajos bá, nem várunk vissza!
Bevallom őszintén, hogy Bokros Lajos nem tartozik a kedvenceim közé, vagy ahogyan manapság mondják, Lajos bá' nekem nem jön be. Nem a bajusza miatt. Bokros a liberális gazdaságpolitika legmarkánsabb képviselője. Ez a gondom vele. Mi a bűne? Nos, a „piac mindent elrendez" szemlélet húsz év alatt tönkre tette Magyarországot, tökéletesen kiszolgáltatta a nemzetközi tőkés köröknek. Bokros miniszterként, politikusként ennek a végzetesen káros, bűnös, áruló politikának volt egyik vezéralakja. Manapság az Európai Parlament képviselőjeként tölti napjait. Jó fizetés, business osztály a repülőn, diplomata útlevél, meg más „apróságok", amelyekkel a polgári demokrácia elkényezteti hű szolgáit. Úgy, hogy aligha értheti meg a magyar emberek többségének, mondjuk kilencmillió embernek a gondjait. Most mégis előadta „nemzetmentő" ötleteit. Látszólag a szegényekért aggódik. Vissza kell térni a progresszív személyi jövedelemadóra, mondja jó hangosan. De aztán világossá válnak igazi szándékai. Államosítás helyett privatizáció, társadalmi gondoskodás helyett piaci elvű svéd nyugdíjmodell, tandíj az iskolákban. Ja és persze, meg kell szüntetni a bankokra kivetett különadót. Bokros azt megelőzően szólalt meg, hogy elkezdődtek volna az IMF-fel való tárgyalások. Bokros úr a legliberálisabb kapitalizmust akarja visszahozni, amely még kegyetlenebb, mint a mai. Szóval, nem várjuk vissza. Maradjon ott, ahol van!

Marad-e az euró?
Az elmúlt évszázadokban Európa állapotát döntően a német-francia viszony határozta meg. Németország többször indított háborút a franciák ellen, ami a dolgok természete miatt világháborúba torkollott. Kétszer is. A világháborúk levezetik a tőkés rendszer belső feszültségeit, de újabb konfliktusokat is szülnek. 1945 után a tőke vezető körei úgy döntöttek, hogy ideje abbahagyni a német-francia vetélkedést. Szülessen egy új Európa, ahol ugyan nyilvánvaló a német dominancia, de tiszteletben tartják egymás érdekeit. Lényegében erre az elvre épült a Közös Piac, az Európai Gazdasági Közösség, és mostanság az Európai Unió. Mi a helyzet most? Nos, Németország vitathatatlanul, minden gondja ellenére a Number One Európában. Nem kell törődnie német-francia egyensúllyal, ő a legerősebb. Ez nagyjából azt jelenti, hogy Németország a legerősebb gazdasággal rendelkezik, rajta és csak rajta keresztül megy az orosz földgáz az EU más országaiba, szava döntő az EU-ban. Ez a rendszer nem igen tetszik a franciáknak, olaszoknak és másoknak. Az euró a németek által uralt integráció pénzügyi kifejezése. Ha lemondanak az euróról, megkérdőjelezik a németek vezette EU létét is. A tét tehát nem kicsi. Meg lehet-e tenni? Elvileg igen. A gyakorlatban az európai kapitalizmus kerül veszélybe. A dolgozó tömegek, amelyet eddig sem kérdeztek meg, viszont sokat szenvedtek a tőkés megszorításoktól, bizonyosan radikális választ adnának. Az euró sorsa, akarják, ha nem, jelentős mértékben az utcán dől el. Nos, tényleg akarjuk a szegénységünket megpecsételő eurót?

Kádár János és a lift
Tudom, hogy most sokan meghökkenek. Hogy lehet egy lapon említeni a magyar munkásmozgalom legendás vezetőjét és a Baross utcai liftet? Nos, a Munkáspárt jelenlegi székháza a kádári időszakban, az 1960-es évek végén épült. Az MSZMP első számú vezetője is bábáskodott a projekt felett, ami akkoriban nem volt kis teljesítmény. Kádár valamivel később részt is vett az akkori VIII. kerületi Pártbizottság ünnepi ülésén, a mai Baross utca első emeleti nagytermében. Tetszett neki a Lenin-mozaik, ami nekünk is tetszik, de egy valamit hiányolt. Elvtársak, innen hiányzik valami! — többeknek megfagyott a vér az erejükben. Pedig nem sok hiányzott, csak egy óra. Mindig tudnunk kell, hány óra van! - mondta Kádár, és gyorsan küldött is egy faliórát. Manapság óra is van, de ennek ellenére elveszítjük időérzékünket. Úgy gondoljuk, hogy a párt magától létezik, nem kell a mi támogatásunk. A valóság az, hogy 2011-ben a Munkáspártnak annyi pénze van, amennyit a tagság összead. Nem több, nem kevesebb. A Baross utcában egy hete nem működik a lift. Le kellene cserélni, mai áron javítása 1,8 millió forintot jelent, ebből valamivel több, mint 500 ezer a Munkáspárt részesedése. Ez a pénz hiányzik. Egész egyszerűen: nincs. Hiányzik azért, mert nem jön be ennyi a tagságtól. Pedig nem sok kellene! Ha minden párttag, mondjuk havi két és félezret áldozna saját kedvenc pártjára, minden gondunkat megoldanánk. Ezer forint A Szabadságra — ami nélkül, valljuk be őszintén, nem tudjuk, hogy mi is történik a pártban ezer forint a forradalmi központ fenntartására, és természetesen a tagdíj. Miért is nem tesszük?

Nincsenek megjegyzések: