2011. december 18., vasárnap

Thürmer Gyula blogja: Balszemmel 263.

Moody's-leértékelés: színjáték és valóság
Ezek mindennek bedőlnek! — mondja kedvenc lottóárusom, rápillantva a kávéház törzsközönségére. Most amiatt aggódnak, hogy a Moody's a béka feneke alá minősítette kis hazánkat. Leértékeltek bennünket! Már indulnának is megmenteni a kormányt. Persze, előbb egy citromos Borsodi, aztán jöhet a kormány.
Nem megmenteni, megdönteni kell ezt a kormányt - szól bele a vitába egy absztinens, aki azért költ ezreket lottóra, hogy hetente jól kibeszélhesse magát a lottóárussal. Már ő is indulna kormányt dönteni, csak nem tudja, hogy merre. 
Rohadtul nem szeretem a kapitalistákat, de azokat különösen nem, akik nem termelnek, aki nem építenek házakat, hidakat, csak az észt osztogatják, és keverik a szuarét. A hitelminősítők pont ilyenek. Akkor meg végképpen kinyílik a bicska a zsebemben, amikor Amerikából üzengetnek nekem, hogy hogyan kellene élnem. 
Mit üzen a Moody's? Válság van Magyarországon, kockázatos pénzt hozni ide! Na, most aztán tényleg felfedezték a spanyolviaszt! Mit mondunk mi hónapok óta? Válság van, mert mindent eladtak a külföldieknek, szegények vagyunk, és ráadásul a korrupció is rohaszt bennünket. És, ha ez nem lenne elég, ott van az Európai Unió válsága. 
Bizonytalanok vagyunk, és félünk. Ehhez nem kell a Moody's értékelése, magunk is tudjuk. Minap tanácsot kért egy idős barátom. Van egy kis pénzem, amit félretettem a nehezebb időkre. Mit csináljak vele? Vegyek földet? Váltsam át? 
Tényleg, mit csináljon vele? Van akár egyetlen egy biztos pont is az életünkben? Mi lesz, ha a bank nem adja ki a pénzemet? Mihez kezdek, ha egy élet munkája értéktelenedik el egy perc alatt? 
Kockázatos pénzt hozni ide? Lehet. De még inkább kockázatos itt élni. Nem most lett kockázatos, évek óta az. De sokan hitték egy éve, s talán hiszik ma is, hogy az Orbán-kormány mindent a helyére rak. Nem lehet tagadni, hogy próbálkoznak vele. De valahogy nem jön össze. Nem élünk jobban, sőt, többségünk rosszabbul él. Ez önmagában is rossz, de szinte elviselhetetlenné válik, amikor azt látom, hogy a hatalom középosztályt akar kreálni barátaiból, velünk meg a kutya se törődik. 
Megfagyott levegő
A Moody's a múlt héten megfagyasztotta a levegőt az Orbán-kormány körül. De ez nem a mi ügyünk, nem a dolgozó emberek ügye - bár a tőkéscsoportok harcának számláját megint velünk fogják megfizettetni. A magyar tőkésosztály két csapata, a konzervatívok és a liberálisok küzdenek egymás ellen, és ki-ki felvonultatja külföldi barátait. A tőkések egy éve megértették, hogy minden újabb perc, amit a szocik hatalmon töltenek, a tőkés rendszer létét veszélyezteti. A Fidesz mondta, amit az emberek hallani akartak, és győzött. 
A tőkések jól jártak. Budapestből nem lett Athén. A konzervatívok is, a szocik is, a liberálisok is örültek annak, hogy a magyar dolgozót megint sikerült átverni, sikerült elhitetni, hogy egy jobboldali kormány baloldali politikát fog folytatni. 
A Fidesz azonban a saját számláját is elrendezi. A liberálisoknak pedig nagyon nem tetszik, hogy a Fideszesek a sajtóból, a kulturális életből kiszorították az embereiket, államosították a magán­nyugdíjpénztárakat, s általában is véget vetettek annak a jó világnak, amelyet a szocialisták kormányzása a liberális körök számára jelentett. A sukorói ügy, és sok minden más ügy a napnál világosabban mutatta, hogy sokan már valóban az eljövendő paradicsomot vélték felfedezni kis hazánkban. 
A liberálisok most felvonultatták bará­taikat. Az amerikai liberális sajtó hónapok óta támadja Orbán Viktor kormányát, sőt a budapesti amerikai nagykövet október 18-án a miniszterelnöknek személyesen tette szóvá az amerikai fél - ezen értsd liberális körök - fenntartásait. Orbán kezdettől fogva tudta, hogy az amerikaiak nem szívlelik. Számításában volt logika: adjunk meg mindent az USA-nak, ami neki fontos, az utolsó percig maradjunk Afganisztánban, támadjuk Líbiát, Szíriát, cserébe elfelejtik, hogy elraboltuk a paradicsomot. Nem ez történt! 
Orbánnak azonban nem kell félnie. Most még nem. A liberálisok most még nem készek a hatalom átvételére. Ők a kormány gerincét akarják megtörni. Arra kényszeríteni Orbánt, hogy a liberális vonalhoz közel álló embereket engedjen be a kormányba, hogy elfogadja az IMF diktátumát. 
A tőkések két csoportja folytat egymás ellen ádáz küzdelmet. Hatalomról, vagyonról, pénzről van szó. A Moody's nem változtatja meg a magyarországi helyzetet. Változás akkor lesz, ha a magyar dolgozók is rájönnek, hogy nincsenek egyéni menekülési utak, a pénz uralmát kell megszüntetni, ha élni akarsz. Nem elég kormányt váltani! A dolgozó embernek kell a hatalomba kerülnie, neki kell döntenie saját sorsáról. A görög dolgozó már felébredt. Ébredezik a portugál, a spanyol, az olasz is. Fújjuk meg a kürtöt itthon is! Ébresztő, emberek!

Nincsenek megjegyzések: