2012. augusztus 25., szombat

Stadionra kell a nyugdíj?

Elfogadhatatlannak tartják a szocialisták a nyugdíjak csökkentését, és azt követelik a miniszterelnöktől, tegye egyértelművé, az időseknek járó ellátások összege nem lesz kevesebb. A rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásban részesülő özvegyi nyugdíjak felére csökkentését embertelen tettnek minősítette Mesterházy Attila pártelnök, aki szerint két tervezett stadion árából megmenthető lenne a járandóság.
Tegye egyértelművé a miniszterelnök, hogy kormánya nem akar újra a nyugdíjakhoz nyúlni, és állítsa vissza az özvegyi nyugdíjakra vonatkozó szabályokat - ezt követelte Mesterházy Attila, az MSZP elnöke. Kijelentette azt is, a nyilatkozatokat kizárólag Orbán Viktortól fogadja el, a kormányfő ugyanis más ígéretét bármikor felülírja.
Azt követően beszélt erről a szocialista pártelnök, hogy Orbán Viktor szerdán egy nagyköveti értekezleten úgy fogalmazott: "azokat az - akár a Nemzetközi Valutaalap (IMF) részéről felmerülő - esetleges igényeket is vissza kell utasítani, amelyek szerint a nyugdíjkifizetésekben megtakarítási lehetőségeket kellene keresni. Mindenkinek biztosnak kell lennie abban, hogy amikor kikerül az aktív munkavállalók közül, nem kerül létbizonytalanságba - e nélkül ugyanis a magyar gazdasági és politikai rendszer instabillá válik".
Mesterházy Attila szerint egyértelmű, hogy Orbán Viktor ismét azt "lebegteti", hogy a válságkezelés, illetve a költségvetési egyensúly érdekében hozzá akar nyúlni a nyugdíjakhoz. Ám ezt a kormányfő nem ismeri be, hanem az IMF-et állítja bűnbakként.
Nem véletlen az MSZP elnökének bizalmatlansága. Hiába követelik, hogy a kormány tisztázza, milyen nyugdíjmodellt akar, ezt még mindig homály fedi. Selmeczi Gabriella januárban, még nyugdíjvédelmi megbízottként beszélt arról, hogy nyáron kiderülhet, miként módosítják a nyugdíjrendszert. Az eltelt idő alatt számos variációt dicsőítettek, a svéd modell és a gyerekszülést jutalmazó pontrendszer is szóba került. Majd nemrég kiderült, mégsem lesz módosítás. Egyetlen nap telt el, amikor már ennek ellenkezőjéről szóltak a hírek, arról, hogy a nyugdíjak meghatározásánál figyelembe kell venni a gyermekek számát.
Kiderült az is - erre emlékeztetett most Mesterházy Attila is -, hogy a rokkantnyugdíjasok ellátásáról szóló változás az özvegyi nyugdíjakat érintette negatívan. Azok az özvegyek ugyanis, akik rokkantsági, vagy rehabilitációs ellátásban részesülnek, szeptember elsejétől az eddig özvegyi nyugdíjuknak ezentúl csak a felét kaphatják. Vagyis a házastársukat elvesztő megváltozott munkaképességűek ellátása emiatt is több ezer forinttal csökken. Ez a módosítás 140 ezer embert érint.
Az MSZP elnöke felidézte: a napokban kiderült, hamarosan 20-20 milliárd forintból épül két stadion. Ennek elhagyásával meg lehetne őrizni az özvegyek nyugdíját - jelentette ki. A szocialista párt egyébként már régóta arra figyelmeztet, hogy veszélyben vannak az özvegyi nyugdíjak. Az új alaptörvény szerint ugyanis az már csak juttatás, így csak adható, de bármikor megvonható. A Fidesz-kormány ezt a figyelmeztetést riogatásnak minősítette, és kijelentette: senki nem akarja elvenni az özvegyi nyugdíjat. Mégis hozzányúltak, amit Mesterházy Attila embertelen tettnek minősített.

Másként bánnak az idősekkel

Fidesz-kormány / MSZP-kormány
- Csökkentette 1999-ben a 20 százalékos nyugdíjemelés mértékét / 2002-ben ezt 19 ezer forintos egyszeri juttatással kompenzálta
- Előző kormányzása idején megszüntette a méltányossági nyugdíjemelés rendszerét / A kormányváltáskor 40 ezer elintézetlen kérvényt rendezett
- Nem konzultál az általa létrehozott, új Idősügyi Tanáccsal / Minden, nyugdíjasokat érintő kérdésben egyeztettek az Idősügyi Tanács tagjaival
- Megszüntette a korhatár alatti nyugdíjakat / Elismerte, és életben tartotta a korkedvezményt és a korengedményt
- Államosította a nyugdíjkassza vagyonát / Bevezette és választhatóvá tette a második pillért

Muhari Judit / Népszava

Nincsenek megjegyzések: