2012. augusztus 25., szombat

Semmi nem áll a gárda rendezvényének útjába

Semmilyen lépést nem tervez a kormány a ma délután a Hősök terére bejelentett Magyar Gárda-rendezvény ellen - derült ki a kormányszóvivői iroda reakciójából, amelyben azonban ismét elítéltek minden "kirekesztésre és gyűlöletre épülő" cselekedetet. Bár a kormány - mint írták - a "legkevésbé sem" ért egyet a gárda eszmeiségével, "a jogállami normáknak megfelelően tiszteletben tartja a független bíróság döntését".
Mint lapunk megírta, a gárda ötéves születésnapját tartja ma, erről egy magánszemély tett bejelentést még tavasszal. A BRFK ugyan nem engedte a rendezvény megtartását, de a bejelentő jogorvoslati kérelemmel élt, és a bíróság végül engedélyezte a korábban feloszlatott gárda vonulását. A kormány közléséből kiderül, hogy a Fővárosi Törvényszék adott helyt a bejelentő panaszának, aki eleve a gárda "megalakulásáról való megemlékezésként" írta le a programot.
A gárda és más radikális csoportok tagjai az utóbbi időben többször hallattak magukról; tagjaik - több Jobbik-szervezettel együtt - Devecserben és Cegléden is megjelentek. Devecserben kövekkel dobálták helyi romák házait egyebek közt halálbüntetést követelve, ám a rendőrség nem lépett közbe. Cegléden pedig, több napos állomásozás után négyszáz radikális került szembe a helyi romákkal, és bár egyes hírek lövöldözésről is szóltak, a rendőrség szerint nem történt atrocitás. Az országos rendőrfőkapitány végül a héten vizsgálatot kért a ceglédi rendőrök intézkedésével kapcsolatban, amit 10 nap alatt kell lefolytatni.
Az elszaporodó etnikai konfliktusok a kormány tétlensége ellenére megmozgatták az állóvizet: az Amnesty International - mint Devecser után tették - újabb levelet írt a belügyminiszternek. Pintér Sándortól ismét azt kérték, ha a kormány valóban komolyan gondolja az etnikai és más kisebbségek védelmét, tegyen konkrét lépéseket, sőt, "működjön együtt a leggyakrabban fenyegetéseknek és erőszaknak kitett csoportok, a roma közösségek képviselőivel".
Szabó Máté ombudsman pedig hivatalból vizsgálatot indított "egy parlamenti párt és több szélsőséges szervezet" demonstrációi és a rendőri intézkedések ügyében. A kormány egyébként a különböző, fellépést sürgető nyilatkozatokra tegnap azzal reagált, hogy "minden szélsőséges, rasszista, antiszemita, gyűlölködő megnyilvánulás ellen" fellépnek.
Ma délután mindenesetre a gárda vonulását felszólalóként Vona Gábor, a Jobbik elnöke is támogatja.

B. L. N. /

Nincsenek megjegyzések: