2012. június 6., szerda

Előre lejátszaná a Fidesz a választásokat

A minden korábbinál nagyobb bizonytalan tábor távol tartása, valamint a vidéken élők és a nyugdíjasok teljes kizárása lehet a célja a választásokat megelőző előzetes regisztráció 2014-es bevezetésének. Az, hogy a Fidesz aktuális pártpolitikai érdekei miatt átlépi az általános, egyenlő és titkos választójog demokratikus alapelvét, már az új választójogi törvény tavalyi elfogadásakor is látszott.
A törvény megalkotásakor ugyanis "félszavazatossá" tették a nemzetiségi identitásukat vállaló, kisebbségként voksolókat (ők az országos listára nem szavazhatnak majd), valamint a határon túliakat. Most azonban már a magyarországi lakóhellyel rendelkező választásra jogosultak közül is kiszűrnék a nekik nem tetszőket.
Nemrég - mint megírtuk - felmerült, hogy a választási eljárási törvényben szűkítsék az általános választójogot, és előzetes regisztrációhoz kössék a voksolást. A hivatalos indoklás szerint így az aktív választópolgárok dönthetnének az ország sorsáról. Csakhogy korábban már Kövér László fideszes házelnök is arról beszélt, hogy "egy előzetes regisztráció kizárja a kocsmai szavazást", és ezt mondta Kósa Lajos is, amikor a Fidesz-alelnök a hétvégén a Duna Tv-ben közölte: 2002-ben azért volt magas a részvétel, "mert az MSZP olyan embereket vitt el szavazni, akiknek nem volt világos képük az ország jövőjéről, de kisebb ellenszolgáltatásért hajlandóak voltak voksolni". Néhány hete pedig a Népszabadságnak vallott névtelenül, ám meglehetős őszinteséggel egy fideszes politikus arról, hogy szerintük az előzetes regisztrációs kötelezettség kiszűrheti, hogy "a választási kampány finisében az ellenfelet démonizáló, lebutított kampányszövegekre vevő vadbarmok" elmenjenek voksolni.
Érdekes, hogy a múltban épp Kövér állt elő a "kisebb ellenszolgáltatás" ötletével, hiszen a mai házelnök még 2010-ben egy vidéki lakossági fórumon értekezett arról: "Van Csehországban egy párt (...) ez a párt azt az ötletet találta ki, hogy mindenkinek van szavazati joga természetesen, demokráciában sajnos - nem sajnos, ízlés kérdése, ez így van. Az akadémikusnak is, meg az analfabétának is, a gazembernek is, a börtönben lévő embernek döntő többsége szavazhat tehát. (...)
De azt találtam ki, hogy legyen mindenkinek szavazati joga természetesen, de adhassa el az államnak. Az állam kijelöl egy fix összeget. Egy ötletszerű összeget, mint a mindenkori minimálnyugdíj összegét kijelöli. Aki ezért le akar mondani a szavazati jogáról, visszaviszi a kis kopogtatócéduláját, megkapja a pénzt, aztán menjen Isten hírével, kész. Bizonyos értelemben mindenki jól jár. Azok, akik kapnak ezért néhány ezer forintot, azok azért járnak jól, mi meg megszabadulunk azoktól, akik tulajdonképpen másképpen adják le a voksukat."
Szakértők szerint mivel - ellenfeleivel szemben - a Fidesznek van és lesz is pénzre arra, hogy elvigye szavazóit a regisztrációra, majd tovább kampányoljon, ez az intézkedés meghatározhatja a választások eredményét is.

Nincsenek megjegyzések: