2012. május 22., kedd

Thürmer Gyula blogja: Balszemmel 283.

Háborúba megyünk?
A parlamenti ellenzék egymást túlharsogva kiabálja, hogy a Terrorelhárítási Központ, becenevén TEK, nem más, mint Orbán „magánrendőrsége." Ez persze nem kis mértékben szürreális állítás, azaz a valósághoz semmi köze, mint majdnem mindennek, amit az ellenzék tesz. Más itt a lényeg. Az ügy akkor kezdett gyanússá lenni, amikor Marié Yovanovitch, az USA európai ügyekért felelős külügyi helyettes államtitkára pár hete felkereste a neves intézményt. Miért? Mi keresnie valója van egy diplomatának ott? Jó, jó, az amcsiknak mindent szabad felénk, de mégis. A héten azonban megvilágosodtam. A Miniszterelnökség bejelentette, hogy Szíriában állítólag elhurcoltak két magyart, és ezért a TEK „szakemberei" készek a térségbe utazni. És lőn fény, persze, én hülye! Az amcsik biztos már két hete tudták, hogy elrabolják a két magyart, két hete mondták Hajdú tábornok kommandósainak, hogy szárazon tarthatják a puskaport, ja és persze, felvehetik a napidijat. Ha az így van, és miért ne lenne így, iszonyú felelősség terheli a kormányt, hogy újabb háborúba sodor bennünket az amerikaiak oldalán. Nagy a felelőssége az ellenzéknek is, amelynek hülyeségeken jár az esze, ahelyett, hogy a lényeget leplezné le. Nyilván azért nem teszi, mert ezt speciel nem ellenzi.
Te szülj nekem rendet!
Ünnepélyesen köszönöm a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, hogy megspórolja nekem a kávézásra költött ezreket. A vérnyomásom ugyanis a NAV közléseinek hatására is felmegy, nem kell hozzá kávé. Azt mondja a NAV, hogy az idén „100 adózónál állapított meg jelentős adóhiányt". A legtöbbel valami soproni cég tartozik. Mit gondolsz, mennyivel? Potom 2,6 milliárddal! Ne irigykedj! Neked sohasem lesz ennyi adótartalékod, mert életedben nem fogsz ennyit keresni, meg aztán a NAV úgysem engedné. Neked nem, másoknak igen. Hogy miért lehet egyeseknek, és miért nem lehet neked? Huszonkét év után tényleg nem tudod a választ? Azért, mert nincs rend. „Jöjj el szabadság! Te szülj nekem rendet!" - kiáltunk fel József Attilával. Szerény véleményem szerint a rend azt jelenti, hogy vannak törvények, és azok mindenkinek kötelezőek. Érted? Mindenkinek! Aki nem tartja be, attól elvenném vagyonkáját, és ingyen munkára kötelezném, mondjuk, egy kedves hajléktalanszálláson. Adott esetben azt, aki nem fizette be az adót, és mellé raknám azt a NAV-főnököt is, aki ezt engedte, és még valakit a gazdasági minisztériumból, aki mindezt eltűrte. Hidd el, hogy lenne rend!
Akarategység
Nagyon jó ez a szó! Tudom már, hogy mi hiányzik a mi kis országunkból. Igen, jól mondod, az akarategység. Ez valami olyasmit jelent, hogy a társadalom a legfontosabb dolgokról ugyanazt gondolja, és ugyanazt teszi. Mondjuk, egyformán bűnnek tekintjük az emberölést. Aztán közös akarat alapján hozunk törvényeket, amelyeket valamennyien be akarunk tartani, és be is tartunk. Szegények és gazdagok, főnökök és beosztottak, magyarok és cigányok, mindenki. 
Három éve Veszprémben megöltek egy külföldi sportolót, másik kettőt életveszélyesen megsebesítettek. Ez nem szorul különösebb magyarázatra. Az már inkább, hogy a magyar igazságszolgál­tatás három évet dolgozott az ügyön, és kétféle ítéletet hozott. Az egyikben két cigány életfogytiglani kapott, a másikban 18-18 évet. A harmadik szereplőnek előbb 20 évet, a végén pedig 8 évet adtak. Az enyhítés egyik indoka az volt, és most jól figyelj, hogy nem lehetett a „vádlottak akarategységére következtetni." 
A középkorban a három jóembert szó nélkül kivégezték volna, és nem kezdtek volna filozofálni arról, hogy milyen szándékkal mentek oda. A tényt nézték volna. A mai világ azonban más, ég és föld. Filózni kell, bele kell élnünk magunkat a tettesek lelkivilágába. Végül is, lehet, hogy csak egy sört akartak inni. Tehetnek ők arról, hogy ott kujtorgott három külföldi sportoló? Miért nem ültek otthon? Hogy gyilkoltak a gyilkosok? Ugyan már, hogy lehet ilyen csúnya szavakat használni?! Azt se biztos, hogy szándékos volt. Csak úgy, véletlenül. Tudod, hogy van ez, a kocsmába bicskával mégy, s ha már viszed, használd is! Még megszólnának a rokonok. 
Még mielőtt félreértenéd, sietve hozzáteszem, nem a cigányokon van a hangsúly, bár ezt a gyilkosságot kétségkívül cigányok követték el. A lényeg a törvény, a társadalom akarategysége. Az, ami nincs. S nagyon nagy baj, hogy nincs.

Nincsenek megjegyzések: