2012. március 22., csütörtök

Műholdat bocsát fel Észak-Korea

A lépéssel – amely az ENSZ BT 2009-es határozának megszegését jelenti – Kim Ir Szen születésének 100. évfordulóját ünnepli a kommunista rezsim.

NOL/MTI| 2012. március 16.


A KCNA hivatalos hírügynökség pénteki jelentése szerint a fellövést április 12. és 16. között hajtják végre. A phenjani hírügynökség hangsúlyozta: a műhold földmegfigyelő funkciót lát el, azaz teljes mértékben békés jellegű lesz, és arra is vigyáznak, hogy hordozórakétájának visszahulló darabjai véletlenül se csapódjanak be Észak-Koreán kívüli területre.
A nyugati hatalmak szerint azonban a kommunista állam a Kvangmjongszong-3 műhold felbocsátásával voltaképpen nagy hatótávolságú rakétát végez kísérletet. Így volt ez 2009 áprilisában is, amikor Észak-Koreából ugyancsak az útjára indítottak egy műholdat, de nyugati értékelés szerint valójában nukleáris robbanótöltet célba juttatására alkalmas rakétát tesztelt. Nyugati megfigyelők szerint a műhold nem érte el a világűrt, Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pedig kötelező határozatban tiltotta meg, hogy  a kommunista ország ballisztikus rakétákkal kísérleteket folytasson. Phenjan legnagyobb hatótávolágú rakétája, a Taepodong-2 az Egyesült Államok területét is eléri.
Dél-Korea a hír kapcsán provokációról beszélt, de aggályait fejezte ki Japán is. Az észak-koreai rezsim alig egy hónapja egyezett bele, hogy 240 ezer tonna amerikai élelmiszersegélyért cserébe felfüggeszti a nagy hatótávolságú rakétákkal folytatott kísérleteket.

Nincsenek megjegyzések: