2011. február 12., szombat

Thürmer Gyula blogja: Balszemmel 215.

Legyen Ön is milliomos! 

Húzzunk bele, barátaim! Vészesen le vagyunk maradva az USA-val szemben. Miben? Voltaképpen mindenben. De ez most nem érdekes! Az érdekes az, hogy az amerikai parlament képviselőinek fele milliomos. Érted Te ezt? 265 milliomos ül az amerikai honatyák között, s közülük majdnem hatvannak több mint 10 millió dollárja van. Ezt hallva, nem érzem jól magam magyar bőrömben. Mi talán rosszabbak vagyunk? A magyar nép nem érdemli meg, hogy nagy szeretettel megválasztott képviselőink legalább fele milliomos legyen? 

Képzelt párbeszéd 

Orbán Viktor hazajön az EU meg a NATO, meg nem tudom milyen csúcsokról, és Szijjártó Péter úr, a kormányfő mindenható sajtófőnöke, a kezébe adja az újságot. 
- Főnök, a fiúk elkészültek a sajtószemlével. – így Szijjártó Péter.
- Ne fárasszál még Te is! Már nem is emlékszem, mi volt a múlt héten. Talán, ha kedd, akkor Belgium? Vagy inkább Ukrajna? Biztos nem a CIA-főnök, arra emlékszem. Good guy! Na, mindegy!
- Gáz van, Főnök, az MSZOSZ bekeményítetett. „A változtatásokat csak akkor támogathatjuk, ha azok valódi egyetértésen alapulnak és a társadalom többségét alkotók, a munkájukból élők és a nyugdíjasok jobb életminőségét szolgálják. A nemzeti együttműködés rendszere akkor lesz több üres jelszónál, ha a kormányzó párt megváltoztatja az érdemi egyeztetést teljes mértékben nélkülöző eddigi parlamenti és kormányzati gyakorlatot.” Ilyet lemernek írni a kongresszusi papírjukban?
- Te, Péter, mi lesz, ha ezek nem támogatnak? Olvasd csak tovább! Mi lesz, ha mi mégsem hívjuk meg őket tárgyalni? Vége a kétharmados forradalomnak?
- Főnök, nagyobb a gáz, mint gondoltam. Azt írják, hogy „az MSZOSZ VII. Kongresszusa összefogásra és közös cselekvésre hívja fel a szakszervezetek tagságát és a még nem szervezett dolgozókat, a nyugdíjasokat.”
- Te, Péter, Te valamit kihagytál. Valami keménynek csak kell jönnie. Mi tavasz óta mást sem teszünk, csak hozzuk az újabb és újabb törvényeket. Te, ezek a szakszervezetisek nem vették volna észre, hogy nélkülük csináljuk? Pedig meg is mondtuk nekik, hogy nem kívánjuk az időt egyeztetésekre pazarolni. Te, lehet, hogy ezek nem vesznek bennünket komolyan? Olvasd csak tovább!
- Igazad van, Főnök, még vannak itt kemény szavak az „összefogás erejéről, a szolidaritáson alapuló együttműködésről”.
- Te, Péter, jó cikket olvasol Te egyáltalán? Nem Erdő Péter mondta ezt a múlt héten? Nekem nagyon bejön, amit az Öreg mond. Tudod, olyasmik, hogy az egyszerű emberek majd nagyon hamar kiábrándulnak, és kell valaki, aki megszólítja őket.
- Nem, nem, Főnök, ezt nem a bíboros mondja, ezt az MSZOSZ nyomatja. Akkor viszont már én sem értem, Főnök. Mi a fenét tanultak ezek annak idején a marxista szemináriumon? Tudod, a dolgozók felvilágosításáról, meg valami osztályharcról.
- Ne bántsd őket, Péter, okos emberek ezek. Tudják ezek, hogy a magyar proli nem támogat bennünket. Nehogy azt, hidd, hogy bárki is közülük elolvasta mi programunkat. Egy frászt! De annyira dühösek a szocikra, annyira elkeseredettek, hogy kétharmaddal beszavaztak bennünket. Addig örülj, amíg nem esik le nekik. Ez meg igenis egy nagyon jó szakszervezet. Ők nem ébresztgetik a népet, mi meg nem bántjuk őket. Egyelőre. 

Hiányzó tűz 

Nagyon kérlek, ne értsd félre a fenti párbeszédet! Soha nem történt meg, bár megtörténhetett volna. Tudod, nem akarok bírálni senkit, bántani meg főleg nem. Féltés van bennem. Féltem a magyar dolgozók jövőjét. A Fidesz-KDNP-kormány atyai gondoskodással vette kezébe a nemzet ügyeinek intézését. S, amennyiben a dolgozók is részesei a nemzetnek, úgy joggal számíthatnak a kormány támogatására. Ha így van, akkor szinte szakszervezetre sincs szükség. Ha így van! Csakhogy nincs így! A magyar kormány nem áll a rendszerek felett, hanem része a rendszernek, amit manapság kapitalizmusnak hívnak. Orbán Viktornak viszonylag nagy politikai mozgásteret adott a hazai és a nemzetközi tőke. Riogathatja a bankokat, adót vethet ki a multikra. Nem túl nagyot, de mégis elégé nagyot ahhoz, hogy mi, a dolgozó tömegek elhiggyük, hogy mindezt értünk, nyomorultakért teszi. A mozgástere azonban véges. Addig tart, amíg a tőke alapvető érdekeit nem sérti. Orbán ezt tudja. Bizonyára tudják ezt az MSZOSZ köreiben is, végtére is az életből jönnek. Vagy talán mégsem? Elolvastam az MSZOSZ kongresszusának anyagait. Jók! Jó a helyzetelemzés, jók a követelések. Egy valami hiányzik belőlük. A tűz! A tűz, amit úgy hívnak, hogy mozgalom.

Nincsenek megjegyzések: