2011. február 16., szerda

Thürmer: Érdemes Latin-Amerikától tanulni, de az ottani baloldali reform még nem szocializmus

Latin-amerikai baloldali pártok képviselőivel találkozott az elmúlt héten Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke. A pictureÉrdeklődésünk közös – nyilatkozta. A kapitalizmus válsága mindenkire hatással van. Latin-Amerika népei azonban előbbre járnak a válaszok megtalálásában. Ha nem lépünk fel a nemzetközi tőke, az USA agresszív politikája ellen, elvesztünk. A picture
A tőke módszeresen felszámolja a kommunista pártokat, s velük együtt a munkásmozgalmat, de minden más népi mozgalmat is. Latin-Amerika válaszát a széles népi mozgalmak, a baloldali reformok jelentik. Ez még nem szocializmus, talán a maximuma annak, amit a  kapitalizmuson belül a dolgozókért meg lehet tenni. Mi is elhatároztuk, hogy a Munkáspárt új programjában elmondjuk, mi az, amit a tőkés rendszeren belül el lehet érni, és mi az, amihez már egy új társadalom, a szocializmus kell. Érdemes tanulni latin-amerikai barátainktól! – hangoztatta Thürmer.

A picture
A Munkáspárt elnöke a magyar kommunisták szolidaritásáról biztosította a kubai szocializmus megújítására tett lépéseket, a venezuelai Bolivári forradalom folytatását. Érdeklődés kísérte beszámolóját a magyarországi tőkés rendszerváltás történetéről, az elmúlt húsz év tapasztalatairól.

Thürmer Gyula felkereste a Mexikói Forradalom Emlékművét, és virágot helyezett el Francisco Villa, a mexikói forradalom népi hősének emlékművénél.

Nincsenek megjegyzések: