2011. február 16., szerda

A Munkáspárt támogatja Észak-Korea békekezdeményezését

A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság kormánya, politikai pártjai és társadalmi szervezetei 2011. január 5-én közös nyilatkozatot fogadtak el azon az együttes értekezleten, amelyet a koreai félsziget helyzetében, illetve az észak-dél viszonyban elhúzódó feszültségek miatt hívtak össze azzal a céllal, hogy megoldják e problémákat, és új fejezetet nyissanak a békéért és a koreai nemzet újraegyesítéséért folyó erőfeszítésekben.
A dokumentum kimondja: „kezdjünk széles párbeszédet és tárgyalásokat a dél-koreai politikai pártokkal, szervezetekkel, beleértve a dél-koreai kormányt is. Az elmúlt három év tapasztalata az, hogy a két Korea közötti kapcsolatokat nem lehet a konfrontáció útján megoldani, hiszen az csak fegyveres összetűzésekhez és háborúhoz vezet.” A nyilatkozat aláhúzza, hogy nem látszattárgyalásokról van szó. „A tényleges hatalommal és felelősséggel rendelkező intézmények közötti tárgyalások feltétel nélküli és mielőbbi megkezdésére hívunk fel.”
A KNDK felhívása így folytatódik: „Készek vagyunk találkozni bárkivel és bárhol, fátylat borítunk a múltra, ha partnereink készek kéz a kézben haladni. …A nemzet nagy ügye szempontjából fontosabb a jelen, mint a múlt, és a jövő még a jelennél is fontosabb… A háborús veszély megszűnik, a béke, az újraegyesítés, a virágzás napja pedig közelebb kerül, ha a koreaiak egységben, bölcsen tesznek erőfeszítéseket érte… Készek vagyunk párbeszéd, tárgyalások és kapcsolatok útján megvitatni és megoldani minden fontos kérdést, amelynek köze van a nemzet nemzethez, beleértve az enyhülés, a béke, a megbékélés, az egység és együttműködés ügyét.
A dokumentum már a tárgyalások előtt „javasolja a rágalmazások és vádaskodások, a provokatív akciók azonnali befejezését.” A KNDK kormánya, politikai pártjai és társadalmi szervezetei „várják a dél-koreai szervezetek pozitív válaszát. Egyben felhívják a világ politikai pártjait és szervezeteit, a nemzetközi szervezeteket, a haladó gondolkodású embereket: segítsék elő, hogy az igazság szeretete, a hűség és a béke győzedelmeskedjék.” - Olvasható a koreai anyagban, amelyet Kim Gwang Sop, KNDK-nagykövet kedden adott át Thürmer Gyulának, a Munkáspárt elnökének.
Thürmer közölte: Szilárd meggyőződésünk, hogy a térségben kialakult súlyos helyzet határozott lépéseket követel minden érdekelt féltől, és a KNDK szervezeteinek javaslata erre megfelelő platformot kínál. Mielőbb szükség van a két Korea illetékes szervezeteinek párbeszédére, a nemzeti megbékélés előmozdítására. A békét csak az őszinte párbeszéd és az együttműködés segítheti elő.

Nincsenek megjegyzések: