2013. szeptember 26., csütörtök

Állóháború egy 93 éves asszony lakhatásáért

Több civil aktivista költözött be egy 93 éves néni XI. kerületi lakásába, így akarják megakadályozni, hogy a nyugdíjas asszonyt kiköltöztessék otthonából egy szerintük elcsalt devizahitel miatt. Panni néni végül harminc nap haladékot kapott.

NOL| 2013. szeptember 18.

Kedden kora reggel nyolc civil "otthonvédő" aktivista költözött be a XI. kerület Lecke utcában álló négyemeletes ház egyik földszinti lakásába az ott élő 93 éves Panni néni mellé. Ezek után kulcsra zárták a lakás ajtaját, az előtte lévő vasrácsot, a zárat pedig elmondásuk szerint betonnal öntötték ki. Így próbálják megakadályozni azt, hogy a végrehajtó kiköltöztesse az asszonyt otthonából, ahol 56 éve él.
Miután a néni unokája jelenleg is a hivatalokat járva próbálja megakadályozni a kilakoltatást, az egyik aktivista foglalta össze lapunknak, hogy mi vezetett a végrehajtáshoz. Mint elmondta, a néni fia évekkel ezelőtt ötmillió forint hitelt vett fel. Ezt azonban nem tudta fizetni, ráadásul tavaly meghalt. Miután az idős asszony sem tudta törleszteni az adósságot, a kölcsönt nyújtó pénzintézet jelzálogjogot jegyzett be a lakásra. Ezek után meglehetősen szövevényes pénzügyi üzletek során többször gazdát cserélt a banki követelés. A demonstrálók szerint végül több jogszerűtlen szerződés után egy olyan cég kért végrehajtást, amelynek semmi köze nincs hivatalosan a lakáshoz.
Próbáltuk megkérdezni az idős asszonyt arról, hogyha mégis kilakoltatnák, tudna-e hova menni, ám végül erre a kérdésre nem válaszolhatott, mert az egyik aktivista felháborodva közölte tudósítónkkal, micsoda ostoba kérdés ez, hiszen a néni nem fog innen sehova elmenni. Eközben kint az utcán hangosbeszélőn az egyik demonstráló épp arról beszélt, ez a néni 48 órán belül halott lesz, ha kiköltöztetik innen.
Miközben a lakásnál lényegében állóháború alakult ki, a helyszínre érkezett a XI. kerületi önkormányzat egyik képviselője, a jobbikos Bába Szilvia, aki bejelentette, hogy az önkormányzat várhatóan birtokvédelem alá helyezi az ingatlant, így egy-két hetes haladékot kaphat az ügy rendezésére a néni és unokája. Néhány perccel később azonban a helszínen lévő rendőri vezető arról tájékoztatta a képviselőt: miután bírósági végzés van a végrehajtás elrendeléséről, a feladatot mindenképpen végrehajtják. Az önkormányzati döntést ugyanis felülírja a bírósági határozat.
Információink szerint egyébként tárgyalások kezdődtek a végrehajtásról az érintettek között. Ezt megerősítették, és egykor bejelentették: a végrehajtást felfüggesztik. Forrásaink állítása szerint végül harmincnapos haladékban állapodtak meg.
A lakásvédő akciót a Koppány csoport és a Nem adom a házamat mozgalom szervezte meg. Ez a két szervezet tartott az elmúlt hónapokban több olyan demonstrációt, amelyeken a devizahitelek és a bankok ellen tüntettek. Éhségsztrájkoltak Orbán Viktor budai villája előtt, több tucat pénzintézetet plakátoltak ki bankellenes transzparensekkel, legutóbb pedig kedd reggelre hirdettek demonstrációt: azt tervezték, hogy az Oktogonnál betörik egy bank kirakatát. Ez az akció végül elmaradt, mert a főszervezőt, Póka Lászlót egy nappal korábban előállították terrorveszéllyel fenyegetés gyanúja miatt. A férfi ugyanis a miniszterelnökség titkárságának küldött levélben azt írta, ha nem teljesítik követeléseiket, egyebek mellett a kilakoltatások felfüggesztését, a devizahitelek felszámolását, akkor betöri egy bank kirakatát.

Nincsenek megjegyzések: