2012. december 11., kedd

Bajnaiék aláírásokat gyűjtenek az egész országban – segítenek az egri volt vajnaisták is

Támogatók aláírását gyűjti országszerte az Együtt 2014 mozgalom. Egerben is az Orbán-kormány leváltásáért, ellenzéki együttműködésért standoltak, ám a Fidesz-ellenes erők barátsága - ahogy az országban másutt - itt is ingatag, mintha még, vagy egyáltalán nem akarnának összefogni egymással. PUNGOR ANDRÁS riportja a 168 Órában
- Könnyekig meg vagyok hatódva - bolondozik bemutatkozáskor Császár Zoltán. Az exfideszes, ma független egri városatya véletlenül botlott belénk, dolga van errefelé. Épp a Szolidaritás helyi szervezőjével és az MSZP városi elnökével álldogálunk a hevesi város piaca előtt. A szocialista Pál György szerint az eszkimók ilyenkor vetkőznek ingujjra, mosolygunk is a tréfán meg nem is, kutya hideg van. Méhkas most a piac. Darab ideig egy kéregető kerülgetett minket, karjával hadonászott a krumplik, diók, mézek fölött, aztán keresett magának jobb kuncsaftot.
Császár csatlakozik hozzánk. Az időjáráson kívül más témánk is akad, a politikai standolókról beszélgetünk, hiszen az Együtt 2014-nek gyűjtenek a kofák mellett aláírásokat. A papiros szerint "széles összefogásra" van szükség az Orbán-kormány leváltására.
Tőlünk pár lépésre Bartus Gyuláné Szolidaritás-mezben fogadja az aláírókat. Mosolyog, lapoz, tollat ad, segít. A 42 éves aktivista három éve nem talál munkát. Korábban egy szállodában dolgozott szobaasszonyként, most takarításból meg alkalmi munkákból él. Három felnőtt gyereke van. Akad, aki segítsen rajta, ha baj van. Szerinte Kádár idején jobban élt a magyar. Ne csodálkozzunk a nosztalgián, Bartusné tagja volt a Munkáspárt 2006-nak is. A Szolidaritásban az asszony mellett ex-szocialista, MSZP-s, Jobbik- szimpatizáns is dolgozik. Bár hallani, hogy a radikálisok Bajnai miatt vették a kalapjukat és kiléptek a mozgalomból.
Pál György egri MSZP-elnök nem az aláírásgyűjtés miatt, csak nyilatkozni jött a piac elé. Piros dzseki, kockás ing, fiatalember. Informatikus, webszerkesztéssel foglalkozik. Felesége ügykezelő, két kislányuk van.
- Nem írja alá az íveket? - kérdezem.
- Azt se tudom, mihez gyűjtenek aláírást - mosolyog.
- Ha megtenné, akkor pártja nevében írná alá. Még nincs a szocialistáknál hivatalos álláspont - menti ki Gócza Attila, a Szolidaritás helyi szervezője.
Gócza ötvenéves, ex-rendőr. Baseballsapka, farmer, kék pulcsi, Szolidaritás-jelvény a szíve fölött. Ő is baloldalinak vallja magát, de most nem tud olyan pártot, amely mellé teljes szívvel oda állna. Az "ántivilágban" elvárás volt az MSZMP-tagság, aztán rövid ideig MSZP-s
volt, de '90-ben kilépett a pártból. Néhány éve még a szervezett bűnözés elleni osztályt vezette a megyei rendőr-főkapitányságon, 2008-ban ment korkedvezményes nyugdíjba. Az átszervezés során olyan helyzetet teremtettek, hogy aki 25 éves szolgálati viszonnyal
rendelkezett, elmenjen nyugdíjba.
Gócza a Bohócforradalom idején állt fel a fotelből és csatlakozott a később megalakuló Szolidaritáshoz. Elvették tőle a szolgálati nyugdíját, pontosabban járadéknak nevezték át és megadóztatták, így már sokkal kevesebbet kap havonta. Szolidaritás-aktivistaként tüntetéseket szervez helyi ügyekben, és az Orbán-kormány ellen küzd. Barátaival az elmúlt három nap alatt 350 aláírást gyűjtött össze.
- Én is aláírtam - veti közbe Császár.
- Hogy-hogy? - lepődünk meg.
- Elfogadhatatlan az, ami itt zajlik. Ez a Fidesz már nem az a párt, amibe korábban beléptem.
- És Bajnai nem zavarja?
- Csendes, konszolidált volt a kormányzása. Nincs okom pálcát törni felette.

Nincsenek megjegyzések: