2012. december 17., hétfő

A megoldás: a közösségi társadalom

Lázár János vizsgálni akarja a bankok díjemeléseit. A Fidesz kormánya ígéretet tett arra, hogy a bankok nem hárítják át a banki terheket a lakosságra. Dehogynem! Ahogy a mobil szolgáltatók is azonnal áthárították, így a bankok is megteszik. Ezt persze jól tudta a kormányzat is. A bankok képviselője egyértelműen kijelentette, áthárítják a bankok a terheket, ezen nincs mit gondolkodni.
A pék is áthárítja a villany és üzemanyag árának emelését - mert nincs más lehetősége, ha fenn akarja tartani a vállalkozását. A bankok, a biztosítók, a multik, és a telefonszolgáltató cégek is azonnal tovább hárítják a terheket - mert ők viszont megtehetik. Ez ugyanis nem
"jótékonysági intézmény". Igen, ez nem szociális államrend. A szociális államvezetés és a kapitalista rendszer kizárja egymást. Főleg egy olyan kapitalista rendszer, melynek célja a lakosság rabszolgasorba kényszerítése, és a magyar fiatalság külföldre üldözése.
A bankadóról az első pillanattól kezdve tudni lehet, hogy csak egy újabb lakosságot terhelő adó bevezetése. A kormányt egyáltalán nem érdekli, hogy a folyamatos költségvetési kiigazítások során a legkülönfélébb címeken kivetett adókat ki fizeti ki. Egy a lényeg, hogy befolyjanak a pénzek. A többi nem számít. Lázár szerint nem szabad engedni, hogy a bankok becsapják az embereket. A Fidesz elolvadt szavazói számát nézve nem csak a bankok csapják be az embereket. Felelősök pedig nincsenek. A liberális demokrácia
legjellemzőbb tulajdonsága, hogy nincsenek felelősök. Csak egy nagy szürke massza van, amely olyan, mint egy százkarú polip, csak csápjai vannak, de az igazi arcát nem mutatja meg soha. A karok a látható politikusok, akik feltűnnek, majd tovatűnnek, de a háttérből irányító vezetés láthatatlan. Ennek a láthatatlan közegnek pedig egyetlen lényeges dolog létezik, ez a profit. A jelenlegi kormánynál csak egy analfabétább társaság van a politikai palettán, ez az MSZP. De valójában a többpárti egypárt rendszer miatt teljesen mindegy, hogy ezen kapitalista liberális szellemiségű pártokraták közül ki van fent, mert egy politikai osztályhoz tartozik mindegyik. Semmi egyebek, mint a polip egy-egy karja, legyen bármilyen színűre festve éppen.
Ennek az állandóan adóemelő, újabb és újabb terheket kirovó helyzetnek egyetlen megoldása van, a valódi rendszerváltás. Egy közösségi társadalom. A közösségi társadalomban nem a profit az elsődleges, hanem a közösség érdeke, a közjó. Nem a nép van alávetve a haszonszerzési érdeknek, hanem a társadalmi igazságosság szellemében
történő újraelosztásnak kell a munkástársadalom javát szolgálnia. Nem a bankok uralják az embereket, hanem a bankok teljesítik azt a funkciót, amit a közösségi érdek megkövetel tőlük. A bankok célja nem az, hogy egyes pénzcsoportok érdekeinek megfelelően extraprofitot termeljenek, hanem az, hogy lehetőséget biztosítsanak olyan befektetésekre, melyek másképpen nem megvalósíthatóak, és ezért egy államilag meghatározott hasznot kaphassanak, melyet a pénz értékének megőrzésébe, és az állam hasznára (a közjó érdekében) fordítsanak vissza. Ez a mai egoista profit alapú gondolkodással összeegyeztethetetlen. Persze szövegelni lehet, meg átvágni az embereket, de a valódi mögöttes cél a jelen helyzetben jól látható. Óvni, menteni kiszolgálni a jelenleg működő öncélú bankokat.
Annak a társadalomnak és annak az államvezetésnek, amelyért küzdünk, ez lesz az egyik feladata, hogy ezt a kérdést a társadalom érdeke szerint rendbe tegye.
ifj. Győrkös István

Nincsenek megjegyzések: