2012. július 10., kedd

Legyen egyetlen egységes szakszervezeti konföderáció a versenyszférában?

Alig lépett hatályba az új munka törvénykönyve, de a szakszervezetek máris úgy érzik: a dolgozók rosszabbul fognak járni. Székely Tamás, a VDSZ elnöke úgy látja, hogy emiatt is a szakszervezeti mozgalom megújítására van szükség.

NOL| 2012. július 5. 

Az új munka törvénykönyve (Mt.) csak vasárnap lépett hatályba, de máris érzékelni lehet, hogy az a munkavállalók számára kedvezőtlen szabályokat tartalmaz – jelentette ki egy csütörtöki sajtóbeszélgetésen Székely Tamás, a vegyipari szakszervezeti szövetség (VDSZ) elnöke. Az ágazatban ugyanis sok helyütt élni kívánnak azzal a lehetőséggel, hogy a hat hónapos munkaidőkeretet alkalmazzák.
Közérthetőbben: ahol a műszakbeosztást nem szabályozza kollektív szerződés, ott a munkáltató a dolgozókat úgy foglalkoztathatja, hogy a heti negyvenórás munkaidőnek csak hat hónap átlagában kell érvényesülnie. Ez Székely szerint azt jelenti, hogy azok a cégek, amelyek termékei iránt szezonálisan változó érdeklődés mutatkozik, hónapokig túlmunkára kötelezhetik az alkalmazottaikat, és ezért nem kell semmilyen többletjuttatást biztosítaniuk, ha a következő időszakban kevesebb lesz a napi munkaidő.
A gumigyárak a nyáron gőzerővel dolgoznak azon, hogy őszre minél több téli gumit gyártsanak, utána viszont csökken a termelés – említett egy példát a VDSZ elnöke. Tehát júliusban és augusztusban a dolgozókat túlórára kötelezhetik, amit később rövidebb műszakokkal ellentételezhetnek. A munkavállaló így elveszíti a túlórapótlékot, ráadásul ősszel – miután a ledolgozott órák száma alacsonyabb – a fizetése is kevesebb lesz.

 

Nincsenek megjegyzések: