2012. február 23., csütörtök

Thürmer: Gyurcsányéknak nincs közük a baloldalisághoz, és sokak szerint kár volt belépni az unióba

Magyar Hírlap, 2012. február 23.
5 perces interjú: Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke
Az MSZP és a DK nem hajlandó olyan fórumon részt venni, ahol a Munkáspárt jelen van, ami az utóbbi formáció szerint világossá teszi, hogy a szocialisták és Gyurcsányék az országban nem akarnak szemléletváltást.
A Munkáspárt elnökét, Thürmer Gyulát kérdeztük. 
– Kerekasztal alapítására szánták el magukat baloldali pártok, amelytől végül az MSZP és Gyurcsány Ferenc DK-ja is elhatárolódott a Munkáspárt miatt. Valójában ki kezdeményezte a kerekasztalt?
– A gondolat szülőatyja a Magyarországi Szociáldemokrata Párt (MSZDP). Első körben az MSZDP mellettünk a Munkáspárt 2006-ot és a Zöld Baloldalt hívta meg a tervezett tanácskozásra, de aztán felmerült, hogy minden politikai szervezet, amely baloldalinak tartja magát, részt vehetne a kerekasztalon. A múlt heti tanácskozáson aztán megjelent az MSZP képviselője is, amit úgymond meglepetésnek szántak a szervezők.
– Hogyan reagált volna a Munkáspárt elnökeként, ha a Gyurcsány-féle Demokratikus Koalíció (DK) valamely politikusa is részt vesz a megbeszélésen?
– Valószínűleg ez lett volna az a pont, amikor felállunk. Azért hagytuk volna ott a kerekasztalt, mert Gyurcsány Ferencékkel az már nem baloldali lett volna.
– Ehhez képest a DK és az MSZP határolódott el a Munkáspárttal való együttműködéstől.
– Lelkük rajta. Nekünk, valódi baloldali pártoknak járnunk kell a magunk útját, és figyelni az emberek mindennapi, valóságos problémáira.
– A szocialisták és Gyurcsányék is leginkább azzal érvelnek, hogy az úgymond szélsőséges Munkáspárt megkérdőjelezi Magyarország euroatlanti integrációját. Ez utóbbi állítás egyébként igaz?
– Ma Magyarországon nagyon sokan mondják, hiába léptünk be az Európai Unióba. Ezért egy számvetést szeretnénk látni, hogy mi szól az unióban maradásunk mellett és ellen, aztán erről véleményt mondhatnának az emberek. A NATO-tagságról pedig úgy gondoljuk, az egyértelműen rossz a számunkra.
– Keddi közleményükben azt írják, ugyan nem védik a jelenlegi kormányt, de biztosak benne, hogy csupán egy új kabinettől nem lesz jobb a dolgozó embernek. Az adórendszerben viszont fordulatot sürgetnek, hogy – mint fogalmaznak – több jusson munkahelyteremtésre, közösségi közlekedésre, egészségügyre, oktatásra, a dolgozók életkörülményeinek javítására.
– Egyszeri vagyonadót mindenképpen kivetnénk, utána pedig progresszív jövedelemadót vezetnénk be. A gazdag embereké mellett a multik adóját szintén jelentősen növelnénk. Minderről, ahogyan más kérdésekről is, bárkivel hajlandók vagyunk tárgyalni, aki akar a dolgozókért tenni, de aki a bőrükre játszik, azzal minden együttműködést elutasítunk. Úgy is fogalmazhatunk, a magyar dolgozók érdekei nem eladók.
Zsebők Csaba

Nincsenek megjegyzések: