2011. március 15., kedd

Thürmer Gyula blogja: Balszemmel 228.

Újítsuk meg Európát!
Fellegi miniszter úr nyilatkozott a múlt héten. Nem mondtam olyat, hogy Kína megvenné a magyar államadósságot - nyilatkozta. Lehet! Mámint az, hogy nem mondta. Kína szándékait illetően én nem mernék mérget venni. Az adósság átvál­lalásával de facto ugyanis, megvennék kis országunkat. Persze, azt is megérte­ném, ha a kínaiaknak nem kellene a ma­gyar adósság. Minek fizessenek drága pénzt, amikor holnap sokkal kevesebbért is megkaphatnak bennünket? Vagy mi­nek venne meg Kína éppen bennünket, amikor holnap egész Európa az övé lehet? 

Jó vicc, mi? Tudod, az a vicc, hogy nem vicc. Az euró ugyanis válságban van. Az euró annak idején egy hitre épült. Az eu­rópai gazdaságok szépen fognak fejlődni, nem adósodnak el, s az euró majd átveszi a gyengülő dollár helyét. 

Mint tudod, nem ez történt. Az európai gazdaságok, és velük együtt az euró is vál­ságban van. Meg lehetne menteni, de ehhez sok pénz kell. Több annál, amit Merkel nagy kínnal válságalapként összeszedett. Az USA-nak nem érdeke, hogy Európa térdre kényszerüljön, de pénze neki sincs. Az amerikai gazdaság relatíve komoly gondokkal küzd. Kinek van pénze a világ­ban? Mondjuk Kínának! Kína szerintem gondolkodik. Ok sohasem kapkodnak el semmit. Kérdezősködnek, elemezgetnek, gondolkodnak. Nehogy azt hidd, hogy olyan nagyon el lennének ragadtatva az eu­rópai vezető elittől! Csak mi, itt Európában gondoljuk, hogy mi vagyunk az ész. Köz­ben Európa elitjéből kihalt a kreativitás, képtelenek új módon gondolkodni, s ezt a kínaiak tudják. Legfeljebb nem mondják. Az európai elit nem azért ilyen, mert nehéz gyerekkoruk volt. Az európai ka­pitalizmus vitte válságba Európát, és a bajra nincs tőkés recept. Kína gondol­kodik: erősítse meg a mostani politikai garnitúrát, amelyről túl sok jót nem tud elmondani, vagy álljon azon tömegek mellé, amelyek majd kimennek az utcára, ha összeomlik az euró? Mert, hogy ki­mennek, az biztos. Nem tudni, ki vezeti majd ezeket a tömegeket, de akárhogy is legyen, magában hordozza Európa meg­újulásának lehetőségét. Kínában ezt is tudják, és mérlegelik. Őszintén megmon­dom: szeretem a kínaiakat, de nem aka­rom, hogy megvegyenek bennünket. Se ők, se mások! Oldjuk meg mi magunk! Görög, por­tugál, ciprusi és más barátainkkal együtt. Újítsuk meg Európát mi, együtt! 

Facebook-forradalom?

Egyik-másik újság azt írja, hogy Egyip­tomban a világ első Facebook-forradalma zajlott. Mivel nem minden olvasónk él naponta a korszerű technika áldásaival, elmondom: a Facebook egy olyan hely az Interneten, ahova bejelentkezhetsz, és el­mondhatod, hogy szereted a macskákat, vagy történetesen nem szereted Mubarak elnököt. A program technikai hátterével pedig összekapcsol titeket. Még fizetned sem kell érte. A rendszert egy amerikai diák, Mark Zuckerberg találta ki 2003 táján, s mondanom sem kell, azóta milli­árdos lett. Szóval, ha más sem kell a for­radalomhoz, mintsem, hogy az Interneten összekapcsoljuk a macskákat szerető, de az elnököt utáló milliókat, máris nyert ügyünk van. Csakhogy nem így van! Nem csak azért nincs így, mert a macskákat szeretők és az elnököt utálok között lehet­nek olyan százezrek is, akiknek a szexuá­lis másságról eltérő a véleményük, és ezt annyira szentnek tartják, hogy még Muba­rak ellen sem hajlandóak harcba menni az ellentétes módon gondolkodókkal. 

A lényeg az, hogy emberek millióinak kell rájönniük arra, hogy nem akarnak a régi módon élni. A vezetői elitnek pe­dig rá kell döbbeni, hogy már nem ké­pesek kézben tartani ezeket a milliókat. Ha mégis ragaszkodnak a hatalomhoz, ahogy Mubarak is tette, az amerikai ba­rátaik előzékenyen felvilágosítják. 

A Facebook-forradalom mítosza a kom­munikációs társadalom elméletének része. E szerint mindent a kommunikáció dönt el, s nincsenek is tőkések és mun­kások, gazdagok és szegények. A cél a napnál világosabb: leszerelni, kiiktatni az igazi forradalmi erőket. Apropó, forradalmár! Mi is azok va­gyunk. A dolgunk nem az, hogy a tőkés társadalom vívmányát, az Internetet, a Facebook-ot, a Google-t vagy a WEB-2-t szidalmazzuk. Kihasználnunk kell a tő­kések által kitalált eszközöket a tőke ellen! Manuell Castells szociológus már 2007-ben könyvet irt a társadalmi forradalmak és a kommunikációs technika kapcsolatáról. Szerinte az Internettel, a mobiltelefonnal meg hasonlókkal három dolgot lehet csinál­ni. Gyorsan lehet reagálni az eseményekre. Nem kell várni a postásra, a falusi te­lefonra, megy magától. Ezt jól jegyezd meg, mert ezt már ma is használnunk kell! A másik elem a tudós szerint az, hogy az Interneten gyorsabban össze lehet szedni a hasonlóan gondolkodó embereket. Ezt már mi is elkezdtük, de sokkal jobban kell tennünk! A harmadik dolog az, hogy azok, akik az Internetet vagy más mobilkommunikációs eszközt használnak, ugyanazokat az informáci­ókat, élményeket élik meg ugyanabban az időben, ez pedig már összekapcsoló társadalmi élményt jelent. Még nem for­radalmat, de a kapitalizmus közös meg­élését már igen. Innen pedig már nincs messze a forradalom.

Nincsenek megjegyzések: